SHL:s sportchef Johan Hemlin.Foto: Bildbyrån

Vi har i SHL de senaste åren fått vänja oss vid ett närmast NHL-aktigt spelschema där matcherna kommit tätt och varit spridda. Men i år har det inte sett ut på samma sätt, vilket väckt kritik från vissa håll då schemat upplevts för glest och ryckigt istället. Nu svarar SHL:s sportchef Johan Hemlin på den kritiken och berättar att spelschemat är satt efter önskemål från klubbarna själva.

Med ett enda undantag så har SHL-matcherna denna säsong spelats antingen torsdag eller lördag. Undantaget var tisdagen den andra oktober när tre matcher spelades. Att torsdagar och lördagar skulle bli de primära speldagarna den här säsongen var något som SHL kommunicerade ut redan innan säsongen drog igång.

FASTA SPELDAGAR

En skillnad gentemot de senaste åren är att väldigt många omgångar där det spelas fulla omgångar samma dag.
— Ihop med detta har man även valt fasta speldagar, där är det främst torsdag och lördag som upplevs som de populära speldagarna. Då har man börjat lite glesare och då blir det fler matcher vissa perioder, där man lägger in tisdagar bland annat, och färre matcher andra perioder, berättar SHL:s sportchef Johan Hemlin för hockeysverige.se.

Skillnaden i årets spelschema gentemot de senaste åren, där omgångar varit mer utspridda, gör att det på vissa håll upplevs mer ryckigt och glest. Ett exempel på detta är Brynäs som är mitt uppe i ett tolv dagar långt speluppehåll. Men en av förklaringarna på detta långa uppehåll är att matchen borta mot Linköping fick flyttas på grund av att Saab Arena var uppbokad på lördag när matchen egentligen skulle spelas. Linköping drabbas å sin sida av ett tio dagar långt speluppehåll under samma period.

Om matchen mellan Brynäs och Linköping skulle ha spelats på lördag, som var tänkt, skulle det ändå ha handlat om ett uppehåll på en vecka. Hockeysverige.se har försökt att nå Brynäs för en kommentar angående varför de inte spelade match i torsdags, men inte lyckats.

BEROR PÅ NÅGONTING

Rent generellt menar Johan Hemlin på att man kan utgå ifrån att såna långa speluppehåll beror på någonting.
— Ett lag flyttar ju inte matcher huxflux, utan det krävs en trepart här. Exempelvis, hemmalaget behöver flytta av någon anledning, bortalaget godkänner och SHL säger okej till det hela. Det beror på någonting hela tiden, alltid beror det på någonting.

En stor anledning till att schemat kan upplevas ryckigt är att arenorna är uppbokade av annat. Då måste en match flyttas.
— Det är klart att när det är lite, lite glesare mellan matcherna, bara två matcher i veckan om man säger så, och så får du en match flyttad…då är det klart att det blir ett jack i schemat, säger Hemlin.

Det finns de som hävdar att man hinner tappa intresset då det är glesare mellan matcherna?
— Det finns för och nackdelar med alla varianter. Den här är den som är bestämd i samråd med klubbarna. Det finns de som tycker att man tappar intresse om man inte separerar omgångarna och det finns de som tycker man tappar intresse om det inte är fulla omgångar och tabellen haltar mer än vanligt. Det beror helt och hållet på vem du frågar.

KLUBBARNA HAR MYCKET ATT SÄGA TILL OM

Enligt Johan Hemlin så sätts spelschemat och dess dagar av SHL och klubbarna gemensamt, men där klubbarna har väldigt mycket att säga till om.
— Det handlar väldigt mycket om att hitta bra speldagar för klubben och för publiken.

En annan sak att ta hänsyn till när ett spelprogram spikas är det internationella spelschemat, landskamper ska ju spelas också och uppladdning inför VM ska passas in också.

Annons:
Du kan lira Powerplay från Svenska Spel Sport & Casino varje SHL-omgång. Läs mer här!
Åldersgräns 18 år för spel online. Stödlinjen: 020-81 91 00.