HAR HÄMTAT SIG. Isac Skedung körde fast i Leksand. Nu håller det på att lossna i Västerås.Foto: Bildbyrån

Han tappade både speltid och självförtroende i Leksand under fjolåret. Det utmynnade i en flytt till Karlskoga och sedermera Västerås, där han inlett säsongen starkt. Nu trivs Isac Skedung med hockeylivet igen.
– Jag fick tillbaka lite självförtroende och glädjen till hockeyn, säger han till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Succémålvakt i Västerås – efter att ha ratats av Brynäs

Tillsammans med William Wikman och Fredrik Forsberg var Isac Skedung en vitamininjektion i ett trögt Leksand under inledningen av förra säsongen. Många trodde också att centern från Sala äntligen skulle etablera sig i Leksand, men så blev det inte. 

I januari lånades han ut en match till Borlänge och den 12 februari kom beskedet att han och Leksand bryter med varandra. I stället avslutade 21-åringen säsongen i Karlskoga tillsammans med just Fredrik Forsberg.
– Det gick inte riktigt som jag hade tänkt mig i Leksand. Jag tycker att jag började säsongen hyfsat, men ju längre säsongen gick ju tyngre blev det samtidigt som jag fick spela mycket mindre, berättar Isac Skedung för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag fick mest spela då det var några skador så det kändes inte som jag fick ut det jag ville där. Jag behövde lite tändvätska och ny miljö. Det var också anledningen till att jag ville byta lag.

Det var också Skedungs egna beslut att flytta till Karlskoga.
– Ja, det blev så eftersom jag inte fick spela speciellt mycket på slutet i Leksand. Jag håller ändå på med hockey för att få spela matcher. På slutet blev det mest träningar och sedan fick jag sitta och kolla på matcherna, vilket inte var speciellt kul. Jag kände helt enkelt att jag måste bort för att få spela lite matcher.


Forsberg, Skedung och Wikman. Foton: Ronnie Rönnkvist

KOMPISARNA LÄMNA LEKSAND

Nu är varken Wikman, Forsberg eller Skedung kvar i Leksand. Samtliga tre valde att lämna klubben redan efter jul och nyår förra säsongen.
– När tränarskiftet kom så splittrade han (Leif Carlsson) oss. Efter det fick vi aldrig möjligheten att hitta tillbaka till den kemin som vi hade. Dessutom fick vi mindre och mindre speltid. Då var det också svårt att få tillbaka det självförtroendet som vi hade i början.
– Det blir lätt att man tappar självförtroendet när man får sitta några matcher. Då började jag tänka och det går inte att spela hockey om man börjar tänka för mycket.

Känner du en besvikelse över att det inte blev bättre än vad det blev i Leksand?
– Både och. Jag fick inte till det som jag ville och, som jag sa, började tänka för mycket. Samtidigt blev det bra då jag kom till Karlskoga och fick mycket speltid och förtroende av dom. Där fick jag tillbaka lite självförtroende och glädjen till hockeyn.

Isac Skedung hade en bra avslutning på säsongen i Karlskoga. På åtta matcher i värmlandsklubben svarade han för två mål och totalt tre poäng. Men efter säsongen valde Skedung att flytta vidare till Västerås.
– Det kunde lika gärna bli en fortsättning i Karlskoga. Men när jag pratade med (Thomas) Paananen och (Patrik) Zetterberg i Västerås kändes det bra direkt samtidigt som jag fick närmare hem till familjen. Det kändes naturligt och bra så det var inget att fundera på.

Det finns en speciell rivalitet mellan Västerås och Karlskoga, men det var inget Isac Skedung märkte av vid själva övergången mellan klubbarna.
– Nej, det har jag inte märkt av så jättemycket faktiskt. Vi mötte Karlskoga för en dryg vecka sedan och jag tror att det var mer rivalitet förut. Nu tycker jag det mer är två spelskickliga lag.
– Så här långt har jag i alla fall inte känt på någon rivalitet, men jag kanske får känna på det längre fram, säger ynglingen som i den matchen ställdes mot sin kedjekompis i Leksand, Fredrik Forsberg.
– Ja, vi möttes, men det blev inte så mycket snack mellan oss på isen. Det var mer efteråt som vi pratade i lite. Samtidigt är det alltid kul att möta killar jag känner. Det blir då lite mer att man vill visa sig lite extra.

LÄS ÄVEN: Nu kommer nästa Lidström: ”NHL är mitt högsta mål”

”BORDE HA GJORT LITE MER POÄNG”

Du har själv gjort två mål och totalt fyra poäng på de sju inledande matcherna, hur ser på din inledning av serien?
– Jag är riktigt nöjd med min inledning och jag tycker att jag har fått spela mycket samtidigt som jag har fått förtroende från tränarna.
– Sedan tycker jag att jag borde ha kunnat gjort lite mer poäng, haft lite mer driv framför kassen och lite sådana grejer. Det känns ändå som det kommer mer och mer ju fler matcher vi spelar. I början var jag och min lina mycket ute i sarghörnen, men vi har snackat en del om det där så nu känns det som att vi är på rätt väg igen.

Hur upplever du intresset för laget i stan då ni är tillbaka i Hockeyallsvenskan?
– Vi har bara haft två hemmamatcher så här långt, men jag tycker att publiken varit bra hittills. Dom är där på hemmamatcherna och stöttar oss och jag upplever att än så länge är det bara positiva supportrar. 


Foto: Bildbyrån/Magnus Lejhall

”OTROLIGT NÖJD MED FLYTTEN”

Isac Skedung bor nu också i Västerås även om det bara är fyra mil till hans hemstad Sala och så här långt trivs han väldigt bra i sin nya hemstad.
– Jag och tjejen (Lone) bor i en etta i Västerås. Jag trivs otroligt bra här. Det finns lite mer grejer att hitta på här än vad det gjorde i Leksand eftersom Västerås är en större stad. Jag kan inte säga annat än att jag är otroligt nöjd med flytten.

Vad gör du helst vid sidan av hockeyn i Västerås?
– Det är mycket paddelspel och fika som gäller, haha…

Du har skrivit ett kontrakt gällande två säsonger med Västerås, vad hoppas du personligen av dom här båda säsongerna?
– Att utvecklas mycket inom min egen hockey, få tillbaka självförtroendet jag hade förut och bli bättre på det mesta. Sedan siktar vi på topp åtta med laget vilket jag både hoppas och tror på att vi klarar.

LÄS ÄVEN: ”Dagen då jag blev A-lagstränare förändrades mitt liv utanför isen också”