• Publicerat 14 oktober, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
NY SERIELEDARE. Modo tog över serieledningen från AIK.Foto: Bildbyrån

Efter två tunga säsonger i Hockeyallsvenskan ser det ut att vara på väg att lossna för Modo. På söndagen tog laget sin sjunde seger på nio matcher – och passerade därmed AIK i tabelltoppen. Detta sedan AIK tappat en 2–0-ledning till förlust i bortamötet med Almtuna.

Modo – Västerås 4–3 (0–1, 4–1, 0–1)

Modo: Henrik Björklund 2, Jonathan Johnsson, Daniel Sylwander.
Västerås: Lucas Zetterberg, Acke Ringström, Anthon Eriksson.
Västerås målvakt Samuel Ersson har näst intill varit en levande vägg under inledningen av den allsvenska säsongen. Men på söndagen tog det stopp även för den Philadelphia Flyers-draftade junioren. Han höll tätt i en dryg period i bortamötet med Modo i Örnsköldsvik, men när Jonathan Johnsson utnyttjade ett powerplay till att reducera till 1–2 orkade varken Ersson eller hans lag hålla emot. På drygt fyra minuter gick Modo från 0–2 till 3–2 och hann även få in ett 4–2-mål innan perioden var slutspelad. Västerås reducerade i tredje perioden varpå Lukas Wernblom fick ett mål bortdömt för Modo, vilket gav slutresulatet 4–3.

Henrik Björklund var hemmalagets gigant med två mål och en assist. Noterbart är att Tobias Enström förlängde sin poängsvit i Hockeyallsvenskan till åtta matcher via en assist. I Modos kasse gjorde Oliver Dackell sin första allsvenska match för klubben efter att ha lånats in från Örnsköldsvik HF. Detta sedan ordinarie andrekeepern Isak Edman tagit timeout från hockeyn.

Modo är ny serieledare på bättre målskillnad än AIK, som dessutom har två matcher fler spelade än toppkonkurrenten. Västerås är sjua.

Almtuna – AIK 4–2 (0–2, 2–0, 2–0)

Almtuna: Viktor Hertzberg, Tobias Hage, Alexander Lunsjö, Fredrik Forsberg.
AIK: Anton Holm, Christian Sandberg.
AIK tog tidigt kommando i Gränbyhallen och hade med sig 2–0 från första perioden efter två mål i samma powerplay sedan man fått chansen i fem-mot-tre. Men Almtuna åt sig in i bataljen och lyckades gå ikapp i andra perioden. I slutronden kom sedan ett segerryck från hemmalaget när Hockeyettan-värvningen Alexander Lunsjö satte 3–2 i powerplay tätt följt av Fredrik Forsbergs 4–2.

AIK tappade i och med förlusten, lagets första under ordinarie speltid den här säsongen, till Modo. Almtuna ligger på åttonde plats inför kvällens resternade matcher i den allsvenska omgången.

Karlskrona – Pantern 2–3 (0–1, 0–2, 2–0)

Karlskrona: Viktor Grahn, Lucas Edmonds.
Pantern: Nick Olesen, Nicklas Jadeland, Villiam Haag.
Pantern tog en viktig bortaskalp i Karlskrona på söndagen. Täta mål av Nicklas Jadeland och Villiam Haag i mitten av den andra perioden gav gästerna en 3–0-ledning man aldrig släppte. KHK kom tillbaka starkt i den tredje perioden, där junioren Lucas Edmonds – son till tidigare SHL-tränaren Randy Edmonds – hade assist på Viktor Grahns 1–3-reducering innan han själv sköt 2–3. Edmonds, 17, gjorde detta i sin första A-lagsmatch med KHK.

Karlskrona är sexa i tabellen inför kvällens matcher, Pantern på nionde plats.