Västerviks IK

HA-SVEPET: Hattrick från Leksandsforwarden – AIK tillbaka i topp

Kvällens allsvenska omgång blev en målrik historia. På de sju olika arenorna fick publiken se sammanlagt 48 mål. Flest föll i Västerås där AIK tog tillbaka sin serieledning efter att Modo förlorat mot Vita Hästen.

VÄSTERÅS – AIK 5-6 efter straffar

Västerås: Kalle Östman, William Wikman, Jonas Liwing, Mikael Frycklund, Sebastian Benker
AIK: Anton Holm, Garry Nunn, Jepser Frödén, Philip Broberg, Simon Fernholm, Éric Castonguay.

De 4109 åskådarna fick verkligen valuta för entrépengen i Västerås – åtminstone om de gillar mål. Totalt tio under ordinarie tid tog matchen till straffar där AIK drog längsta strået efter en iskall straff från Eric Castongay. Han överlistade Marcus Dahlbom för att sedan se Erik Källgren stoppa Mattias Beck.

Västerås hade ledningen inför den sista perioden efter att Frycklund gett hemmalaget ledningen med bara en sekund kvar av slutperioden. I slutakten vände AIK. Först genom mål av Broberg och sedan Fernholm. Då återstod de bara 2:10 av matchen – men Västerås gav sig inte. Och med 38 sekunder kvar av ordinarie speltid kom kvitteringen genom Benker.

Men bonuspoängen hamnade i AIK:s buss och stockholmarna ligger därmed kvar i serieledning av HockeyAllsvenskan.

ALMTUNA – LEKSAND 2-6

Almtuna: Erik Santesson, Adam Thilander
Leksand: Anton Karlsson (3), Tobias Forsberg, Martin Karlsson, Ben O’Connor

Det svängde rejält i den första perioden i Gränby Ishall. Hemmalaget tog ledningen i numerärt underläge genom Erik Santesson. Sedan gjorde gästerna fyra raka mål. Anton Karlsson fick sätta sina två första för säsongen och fick hjälp i målskyttet från Tobias Forsberg och Martin Karlsson. Leksans ledning var däremot rättvis efter den första perioden.

Leksingarna ökade på sin ledning i den andra när britten Ben O’Connor noterade sitt första mål för dalaklubben.

Däremot var Karlsson inte klar. Efter nio raka mållösa matcher kom allt på en gång för leksingen. I den tredje perioden lirades han fri av Oskar Lang och lyfte sedan in en backhand. Hat tricket var Karlssons första på seniornivå.

Leksand närmade sig därmed topplagen något.

VITA HÄSTEN – MODO 6-3

Vita Hästen: Jesper Samuelsson (2), Christopher Fish, Anton Danielsson, Henrik Rommel, Simon Krekula
Modo: Jonathan Johnsson, Anton Karlström, Tom Hedberg

Modo åkte på sina andra förlust för säsongen borta mot Vita Hästen som utnyttjade sitt powerplay i den andra perioden. Först kvitterade Anton Danielsson till 2-2 i fem-mot-fem.

Henrik Rommel tryckte därefter in 3-2 i fem-mot-fyra efter 17:30.

När Hästen sedan två gånger om fick spela fem-mot-tre resulterade det i 4-2 genom Jesper Samuelsson och sedan 5-2 genom Simon Krekula. Det blev ett för stort avstånd för Modo att hämta ikapp i den tredje perioden, även om Tom Hedberg tog laget närmare. Samuelssons andra mål för kvällen satte spiken i kistan med sju minuter kvar att spela.

BJÖRKLÖVEN – KARLSKRONA 4-5

Björklöven: Fredric Andersson, Simon Åkerström, Jacob Andersson, Mattias Granlund
Karlskrona: Justin Crandell (2), Joseph Berger, Drew Parise, Viktor Liljegren

I en svängig tillställning i Umeå lyckades gästande Karlskrona hålla ut och ta säsongens fjärde seger. Lagen turades inledningsvis om att göra mål, men i den andra och tredje perioden lyckades gästerna rycka till sig en tvåmålsledning.

Justin Crandell gjorde 3-4 och 3-5 vilket punkterade Lövens segerplaner. Visserligen reducerade hemmalaget, men målet kom inte förrän med tio sekunder kvar och då var det för sent för att hinna med en kvittering.

SÖDERTÄLJE – VÄSTERVIK 3-0

Södertälje: Nikolai Meyer, Sebastian Dyk, Christopher Liljewall
Västervik: –

Södertälje fortsatte på segerspåret och tog i kväll lagets tredje raka seger. Nikolai Meier gav hemmalaget ledningen i den andra perioden och i den tredje spelade han Sebastian Dyk öppet mål fram till 2-0. Målet kom i en två-mot-noll-situation där Meyer och Dyk passade pucken till varandra ett par gånger innan den nådde nät.

Västervik gick för en reducering och plockade ut målvakten i slutet av matchen – men då satte Liljewall slutresultatet. Målet var skåningens första sedan ankomsten till SSK innan säsongen.

PANTERN – TINGSRYD 2-1

Pantern: Nicklas Jadeland, Simon Ericsson
Tingsryd: Simon Norberg

Kräftgången fortsätter för Tingsryd som alltjämt ligger sist i den allsvenska tabellen. I kvällens match i Rosengård hamnade smålänningarna i underläge redan efter 1:04 när Nicklas Jadeland vispade in 1-0 till Pantern från slottet. Malmölagets 2-0 kom efter halva den andra perioden när Filip Lennström hittade Simon Ericsson som tjongade in sitt första för säsongen.

TAIF fick in en reducering genom Simon Norberg, men närmare än så kom inte gästerna. Hemmalaget höll undan inför de 254 åskådarna och tog sin andra raka seger.

OSKARSHAMN – KARLSKOGA 1-4

Oskarshamn: John Dahlström
Karlskoga: Fredrik Höggren (2), Gustaf Franzén, Juliuz Persson

Oskarshamns segerrad stannade på sex efter att Karlskoga varit starka i den tredje perioden. Höggren blev där tvåmålsskytt och fick sällskap av Persson. Persson gjorde 1-3 med 1:09 kvar på en kontring och Höggren fastställde slutresultatet bara 17 sekunder senare, även det i ett flygande anfall. BIK Karlskoga lyfte därmed i tabellen och placerar sig nu på en femteplats på totalt 19 poäng.