SHL

Luleåveteranens fina gest till SHL-debutanten – ”Något ska han ju ha med sig mer än minnen”

ANNONS

För 17 år sedan inträffade två stora händelser i Norrbotten. En i dag talangfull hockeyspelare föddes, och en annan då talangfull hockeyspelare gjorde SHL-debut. I dag spelade Noel Gunler och Karl Fabricius på samma is och hjälpte sitt Luleå till seger mot Frölunda.
– Jag kommer ihåg Noel som liten grabb, säger Karl Fabricius till hockeysverige.se om sin 17 år yngre kollega.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var Luleås kväll i Göteborg. Efter att Frölunda tagit ledningen tog gästerna från Norrbotten för sig och såg till att göteborgarnas fyra matcher långa segersvit släcktes.
– Förutom de första minuterna i första perioden är det vi som dikterar villkoren där ute. Skönt också att vi får utdelning. Vi jobbar otroligt hårt och förtjänar det. Jag tycker vi gör en superbra match rakt igenom, säger Luleås Karl Fabricius till hockeysverige.se efter 5-1-segern.

Den rutinerade Bodensonen noterades för ett mål när han lirkade in Luleås tredje mål för kvällen. Han berömmer sitt lag för den prestation de visar upp, trots tunga avbräck i Niklas Olausson och Patrick Cehlin.
– Vi tappar till och med spelare under matchen idag (Austin Farley och Petter Emanuelsson) och kanske får spela lite smartare och hålla oss mer till systemet än att förlita oss på individuella prestationer och sånt där. Men det ska vara vår melodi, så jag är glad att se att det ger frukt, säger Fabricius.
– Vi gör det för jävla bra, vi är nöjda med vår prestation, utan tvekan.

”HONOM KOMMER VI ATT FÅ SE MYCKET AV”

Med på resan till Göteborg var den nyligen 17 år fyllda forwarden Noel Gunler. Han fick vänta till den tolfte minuten innan han fick ta sin första skär i matchen. Och väntan var nervös.
– Men efter första bytet släppte det, säger Luleåsonen som skrapade ihop en total istid på 5:08.
– Jag tycker jag gjorde en bra match, jag låg rätt i banan och när jag väl fick pucken så fattade jag bra beslut. Så det kändes bra, jag var nöjd. Och så var det kul att vinna! Inför den här publiken också, det var sjukt mäktigt.

Junioren gillar att tillbringa tid i offensiv zon och ser sitt skott och sitt spelsinne som sina största styrkor. Han får beröm av såväl tränare som spelare efter insatsen på torsdagen.
– Det är inte lätt att göra debut här i Scandinavium, säger Karl Fabricius.
– Men han gör det jäkligt bra idag. Det är riktigt imponerande. Honom kommer vi få se mycket av.

Noel Gunler fyllde 17 år den sjunde oktober och har spelat i Luleå Hockey hela sitt liv. (Fito: Bildbyrån/Michael Erichsen)

Har du koll på att du gjorde SHL-debut samma år som Noel föddes, Karl?
–  Det låter ju som att jag är riktigt gammal, och det är jag ju också…

Eller så är han riktigt ung…
– Ja, precis!
– Jo, men jag känner ju hans pappa (Joakim Gunler), så jag kommer håg Noel som liten grabb.

Vad har du fått för intryck av Noel nu när han kommit upp och hängt med er?
– Jag har inte hunnit lära känna honom riktigt, han har bara tränat två träningar med oss. Han har gjort det otroligt bra i J20 så jag har ändå hyfsat bra koll på honom. Det är kul, det går fort. Även Carl Mattsson har varit uppe och gjort det otroligt bra, han kom lite grann från ingenstans. Så det finns en jäkligt skön återväxt där uppe och det är kul att se.

Vad minns du av din egen SHL-premiär, 2001?
– Den riktiga premiären gjorde jag hemma mot Brynäs, jag fick hoppa in i tredje perioden. Men sen var det faktiskt här i Scandinavium två dagar senare, då fick jag spela från start. Jag kommer ihåg att vi förlorade och att Stefan Larsson slashade mig över vaden så jag fick riktigt ont…
– Men just att det var i Scandinavium, det var en häftig upplevelse. Jag hade aldrig spelat här tidigare. Så jag förstår lite hur Noel kände idag.

”LULEÅ ÄR KLUBBEN I HJÄRTAT”

När matchen var över och Luleåsegern var ett faktum var veteranen kvar på isen plockade med sig två puckar innan han klev av.
(Niklas) Rubin fick sin första vinst så jag gav honom en puck, och Noel gjorde debut så jag gav en till honom också. Någonting ska han ha med sig hem mer än minnen, säger Karl Fabricius.

Och den 17 år yngre adepten uppskattade gesten.
– Det blir ett jättebra minne, att komma ihåg min första match. Karl är jätteschysst och har tagit hand om mig jättebra när jag kommit upp och tränat med dem i veckan, säger Noel och tillägger att Luleå är klubben i hjärtat.
– Det var jättestort att få spela med a-laget. Nu ska jag fortsätta som jag gjorde idag, och försöka vara ännu mer offensiv. Så hoppas jag att jag får spela mer.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch