• Publicerat 19 oktober, 2018
  • Skrivet av Peter Ekholm
  • 0 Kommentarer
Debut i CHL och SHL. Helge Grans insatser har imponerat i Malmö.Foto: Bildbyrån

I måndags uttagen i U17-landslaget. I tisdags A-lagsdebut i CHL. Och på torsdagskvällen första SHL-matchen. Snacka om en häftig vecka för Malmöbacken Helge Grans. 
– Jag hade inte räknat med SHL, knappt något J20 i år. Jag har tänkt att jag skulle spela så bra som möjligt i J18, säger säger Grans till Hockeysverige.se.

MALMÖ (Hockeysverige.se

Ja, sämre veckor kan en 16-åring ha. Helge Grans, född 2002, lyftes upp i Malmös match mot München i Champions League i tisdags. Han imponerade då stort. Så stort att han på träningen i onsdags fick fler positiva besked. 

– Peter Andersson (tränare) berättade det för mig i går på värmningen att jag skulle göra mig redo för SHL-debut. Jag blev rätt nervös, erkänner Grans.

En kort morgonvärmning, sömn och mycket mat blev uppladdningen inför första SHL-matchen. Sedan fick backtalangen 2 minuter och 40 sekunders speltid på isen. 

– Det gick snabbt i dag, lite snabbare än i matchen mot München. Men det är bra hockey. Det var en godkänd debut, tycker han.

Den 188 centimeter långa och 83 kilo tunga backen hann trots sparsam speltid ändå visa upp lite av sitt register. Och de första insatserna i A-lagströjan har imponerat på malmöledningen.

–  Det var en svår match mot Brynäs. Men han har skött sig jättebra. Han är mogen i sina beslut, och sedan, av förklarliga skäl, är han inte van vid tempot och så där men jag tycker han löser det med sitt spelhuvud, säger Malmös backansvarige tränare Martin Filander.

”INTE RÄKNAT MED SHL”

Helge Grans är född och uppvuxen i Ljungby och kommer från en riktig hockeyfamilj. Han inledde hockeykarriären i Troja där pappa Morgan Grans under flera år varit en välkänd profil. Och Helges bröder – Henning och Egon – spelar även de hockey. I Värnamo. 

Till den här hösten blev Helge intagen till hockeygymnasiet i Malmö och av naturliga skäl blev smålänningen då skåning.

– Det är bra förutsättningar för att kunna bli en bra hockeyspelare här. Sedan gillar jag Malmö. Jag tycker det är fint här, säger Helge som har ekonomiinriktning på sina studier.

Han har bevisligen blommat under första tiden i sin nya hemmamiljö. Och chansen till A-lagsspel är välförtjänt.

– Han är en stor talang. Både i känslan för spelet, teknik, skott och de naturliga delarna. Sedan har han en ganska unik grej tycker jag. Han kan spela båda vägar trots att han är en väldigt skicklig spelare. Han har möjligheter att bli en väldigt komplett back, Filander.

– Jag hade inte räknat med SHL, knappt något J20 i år. Jag har tänkt att jag skulle spela så bra som möjligt i J18. Det har gått helt okej nu i början. Jag har fått känna på j20 också och denna veckan här i A-laget, säger Grans. 

Helge Grans i CHL-matchen mot München. Den första på A-lagsnivå för 16-åringen. FOTO. Bildbyrån

SKA FÅ DOMINERA

Veckan som Helge Grans haft är något som andra i hans ålder bara kunnat drömma om. Intrycken från den är såklart många, men backtalangen verkar någonstans ta all med ro. Det han fått uppleva har såklart gett mersmak av vad framtiden kan ha att erbjuda, men Malmö tänker inte stressa med 16-åringen. 

– Vi ska ta väl hand om honom, säger Filander.

– Det är viktigt att vi skapar en resa som är lämplig för en kille av hans kaliber. Han ska få dominera emellanåt i juniorlagen och så ska han vara med oss när han har sina peakar och få chansen att spela i SHL tycker jag.

Själv drömmer Grans om fler chanser och på sikt ännu längre.

– Jag vill bli en bra hockeyspelare och kanske hamna i NHL till slut. Men det är är en lång väg dit. 

Har du något favoritlag?
– Philadelphia Flyers.

Om han en dag hamnar i den klassiska NHL-klubben står fortfarande skrivet i stjärnorna – veckan som gått är åtminstone ett ganska schysst startskott. 

– Det har varit helt galet nästan. Att göra CHL-debut, komma med i landslaget för första gången och sedan få göra SHL-debut … det har varit jätteroligt, summerar han.