utland

Passionen ledde till samlandet – av ishallar: ”Alla som har en hobby vet att det kostar pengar”

ANNONS

I början av året såg han sin 500:e match på plats i rad med Storhamar och uppmärksammades för det hemma i Norge. Stian Bekkelund har även sett hockey i SHL, KHL, NHL och AHL. Just det ja, även i finska Liiga och han har börjat samla på ishallar – så kallad ”rinkhopping”. Hockeysverige.se stämde träff med den hockeypassionerade norrmannen.
— Jag gör det så länge som jag har intresse för det och känner att det är värt att prioritera, berättar han.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är lördag i Jönköping och mitt bland de flanerande helglediga ortsborna kommer Stian Bekkelund gående. Vi har stämt träff på hans hotell och ämnet att avhandla är så klart hans stora passion för Storhamar och hockey överlag. 27-åringen har nyss anlänt Jönköping efter att dagen innan har varit på plats i Oskarshamn för att se mötet mellan hemmalaget och Karlskrona.
— Jag vet inte om det var tillfälligt eller för att Karlskrona var där. Men det var väldigt mycket trummor, klappor och väldigt lite sång. I Norge har vi lite trummor, men klappor är som regel förbehållet Stavanger Oilers. Vi andra klarar att hålla oss undan, säger han och ler med glimten i ögat och med en stark antydning till att Stavanger Oilers inte är bland de populärare lagen hos honom.

PAPPAN TOG MED HONOM PÅ MATCH

I början januari uppmärksammades Stian Bekkelund hemma i Norge. Han såg då nämligen sin 500:e match live med Storhamar på plats i just Stavanger. Hans intresse tog sin början när hans pappa tog med honom på Storhamar-match när han var runt femårsåldern.
— När jag blev lite större så började jag åka med på bortamatcherna och sedan har det egentligen bara utvecklat sig därifrån.

Han uppmärksammades även av den svenske tränaren Fredrik Söderström på Twitter i förra veckan och man kan väl säga att det var så hockeysverige.se kom Stian Bekkelund på spåren.

Stian Bekkelund tror att han nu är uppe i cirka 540 matcher på rad med Storhamar och ännu ser han inget slut.
— Jag har fått frågan några gånger. Men jag har inget mål eller något sådant. Jag gör det så länge som jag har intresse för det och känner att det är värt att prioritera.

Men det är inte bara Storhamar i hockeyväg han ser. Inte på långa vägar.
— Den mesta delen av tiden går åt till att följa Storhamar. Men det är inte mer än tre timmar att köra till Karlstad, så det brukar bli en tur dit ibland under säsongen.

Är det hockeyn du gillar eller stämningen runt omkring?
— Det som gjort att mitt intresse dragits till utlandet är att det är en stämning och inramning som är helt annorlunda än vad jag är van vid i Norge. Det är lite därför jag reser runt, för att få upplevelsen.

Och rest runt har han gjort. Bland annat har han varit i USA under två veckor då han såg sju matcher.
— Jag såg alla tre New York-lagen, Boston, Philadelphia, Pittsburgh och Providence i AHL.

Madison Square Garden i New York. Foto: GEPA pictures/ Matthias Hauer © Bildbyrån

På meritlistan finns också KHL och finska Liiga. Det var i samband med utematchen mellan Jokerit och SKA han var i Helsingfors.
— Jag såg den matchen och sedan en Liiga-match med IFK Helsingfors.

Polen och dess största klubb Tychy har också bockats av. Där var han i förra veckan när laget mötte Bolzano i Stadion Zimowy Mosir.
— Det var helt sinnesjukt drag i den hallen. Den är ungefär i storlek som hallen i Oskarshamn och det var 500 polacker som stod och hoppade och sjöng genom hela matchen.

Upplevelsen i Polen gör att Stian rankar den till den häftigaste arenan han varit på, utöver Storhamars egna arena Hamar OL-Amfi förstås.

I takt med att han har blivit äldre så har intresset för ”rinkhopping”, det vill säga samla på arenor man besökt, börjat tillta. Antalet Stian Bekkelund är uppe i just nu tror han är runt 70. Då ska man veta att antalet ishallar i Norge är 47 enligt det norska förbundets egna hemsida.

Har du något mål gällande antalet arenor?
— Nej, det har jag egentligen inte. Men jag prövar att besöka nya hallar varje gång jag är på resa.

I fotbollens ”groundhopping” så är det där mer organiserat och hemsidor finns att tillgå. Det fanns en tysk sida förr i tiden där tyska hockeyfans delgav alla arenor de besökt, men den verkar ligga nere nu.
— Där var det folk med mycket, mycket mer hallar än mig, berättar han.

Den bristfälliga samlade statistiken gör det svårt att veta exakt hur Stians besök står sig gentemot andra, eller ens vem som har ”världsrekordet”. 2014 intervjuades Anders Nilsson av Vetlanda-Posten och han hade då besökt 111 stycken. Det antalet lär ha byggts på under åren. Journalisten och bloggaren Johan ”Mr.Madhawk” Svensson har varit i 105 hallar där Malmö Redhawks har spelat match. Men han har varit på fler än så när inte Malmö varit involverade

UPPMÄRKSAMMADES I 500:e MATCHEN

Det är nog ingen överdrift att påstå att många inbitna hockeyfans skulle vilja leva Stians liv. Utöver hockeyn och hallar är det ju berikande att bara resa runt och se platser som man kanske annars inte skulle ha sett. Givetvis har Storhamars deltagande i CHL hjälpt till att samla på antalet hallar.

Hur har du tid? Hur har du råd?
— Det är en prioritering. Alla som har en hobby vet att det kostar pengar. Jag har ingen familj att försörja, utan bara mig själv att tänka på.

Han berättar att när Storhamar besökte Hovet i samband med CHL tidigare under säsongen var det 1 500 Storhamar-fans på plats. I Norge är de också störst gällande sin fanbase.
— I Norge är vi störst och vi har en kärna på cirka 20 personer som är på alla matcher.

Har du blivit uppmärksammad i Norge för ditt intresse?
— När jag hade den 500:e matchen så var jag på norska TV2. Men ishockeyn i Norge är så pass liten så när jag reser på bortamatch med Storhamar så är det samma människor som står i dörren och tar emot som det var för tio år sedan. Det blir lite som att alla känner alla.

Fredrik Söderström. Foto: Bildbyrån

Storhamar tränas av svensken Fredrik Söderström och han är en populär herre i vårat grannland. I alla fall bland Storhamars fans.
— Han tog oss till dubbelt guld ifjol och det är första gången vi tagit slutspelsguldet på tio år. Så det är stort. Han är en väldigt duktig ishockeytränare och klarar att samla laget. Han är en fantastisk person inte minst.

Fredrik Söderström är inte sen med att återgälda berömmet.
— Stians facit är ju helt sanslöst, imponerande. Aldrig sett honom arg, bara stolt, glad och någon gång besviken. Hans betydelse för klubben är avsevärt större än min. Tränare och spelare kommer och går, men han och många andra människor står alltid kvar. För det förtjänar de stor respekt, säger Söderström till hockeysverige.se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL