Robert Ohlsson tror att fler tränare vågar ta ut målvakten tidigt i matcherna. …
Växjö Lakers HC

Fler väljer att ta ut målvakten tidigt – ny trend?

ANNONS

Djurgården tog ut målvakten mot Färjestad – med nio minuter kvar att spela. Sam Hallam plockade ut målvakten trots underläge med 4-0 mot HV71. Är det en ny, mer risktagande trend, som håller på att utvecklas i SHL? 
– Spelarna blir mer desperata och aggressiva in mot mål när man plockar målvakten, säger Djurgårdens tränare Robert Ohlsson till Hockeysverige.

Matchuret stod på 11.23 i den tredje perioden. Då valde Djurgårdens tränare Robert Ohlsson att plocka ut sin målvakt Adam Reideborn för att jaga ikapp 4-1-underläget mot Färjestad. Omgången innan ryckte Växjös tränare Sam Hallam målvakten trots underläge med 4-0 mot HV71. Är det en ny trend som håller på att uppstå? Jag tog ett snack med Djurgårdens tränare Robert Ohlsson för att ta reda på det.

 Hur går tankarna när ni plockar målvakten så pass tidigt?

 – Vi låg ju under med flera puckar i matchen mot Färjestad. Så då får man väl i alla fall försöka att göra mål. Vi är inte så låsta vid klockan, att det måste vara en minut kvar eller så. Det viktiga är att sända signalerna ”nu jävlar går vi för det”, luta sig framåt. Vi ville göra det så tidigt som möjligt eftersom det var tre mål upp. Sänder man bara signalerna att vi går för det – då blir spelarna mer desperata och aggressiva in mot målet, vilket oftast är lösningen för att göra mål, säger Djurgårdens tränare Robert Ohlsson.

Eventuell målskillnad – är det något man över huvud taget behöver tänka på?

 – Haha, nä. Det är ju 52 omgångar. Så du får räkna med att få släppa in mål ibland när man plockar målvakten. Du kanske till och med släpper in fler än du gör framåt. Det är viktigare att känna att man går för det. Det är dumt att stå overksam och låta tiden rinna iväg. Jag känner hellre att jag försökt.

Vi såg Växjö plocka ut målvakten trots underläge med 4-0 förra veckan. Tror du att det är en trend att våga ta mer risker?

 – Ja, många av de unga tränarna – om man nu kan kalla dem unga – tar nog lite mer risker. Det är känslan. Många resonerar nog att det är bättre att ha försökt än att inte göra det. Det är det stora gemensamma resonemanget. Det är nog fler nu som lever under den devisen.

Mot Färjestad tog ni ut målvakten med nio minuter kvar – efter det gjorde ni två mål och släppte inte in något – vad tror du om att köra utan keeper hela matchen?

– Hahaha. Jag tror det blir tufft i sextio minuter. Sen vore det väl lite taskigt mot målvakten att säga att han inte behövs… Eller?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch