Victor Söderström.
SHL

”Målvakten” från bandyorten blev en av Sveriges största backtalanger

ANNONS

Han har gått från okänd till att bli en av SHL:s mest omtalade spelare. Men backlöftet Victor Söderström kunde faktiskt ha blivit målvakt.
– Jag spelade det under en och en halv säsong, berättar han för hockeysverige.se.

För ett par veckor sedan var det inte speciellt många i den breda hockeysfären som hade koll på Victor Söderström. Men Brynäsbacken har fått ett stort genombrott och massvis med förtroende av Tommy Sjödin och de övriga i ledarstaben.

I gårdagens 6-0-förlust mot Färjestad spelade 17-åringen drygt 20 minuter, vilket var mer än vad exempelvis OS-backen Simon Bertilsson spelade. Bara Ryan Gunderson hade mer speltid i laget.
– Det är jättekul att man får det här förtroendet av ”Sjödda”, ”Mange” (Magnus Sundquist) och Janne (Larsson). Det är jag väldigt tacksam över och något jag ska ta vara på, säger han efter storförlusten.
– Jag gjorde en helt okej match. Men jag hade några läge som jag kunde ha hängt för att det skulle bli ännu bättre.

SPELADE BÅDE MÅLVAKT OCH UTESPELARE

Som helhet var kvällen ingen höjdare för Söderström och hans lagkompisar. Det blev en storförlust inför den stora hemmapubliken.
– Nej, det är inte speciellt kul att torska med 6-0 när det är så mycket folk som kollar. Vi var inte ”på” idag. De var hungrigare på puckarna och vann fler dueller än vi. Sen får de någon tidig kasse och det blir en ketchupeffekt. Det var inte en godkänd match.
– Nu gäller det att alla rannsakar sig själva. Vi har en ledig dag i morgon (Läs: idag), sen ska vi tillbaka till hallen på måndag och ladda upp inför HV borta på tisdag.

Svensk hockey har som bekant sprutat ur sig intressanta backar och har tagit hem tio av de senaste 17 utmärkelserna som NHL:s bästa back. I somras valdes Rasmus Dahlin dessutom först av alla i NHL-draften. Victor Söderström är den nu backtalangen inom svensk hockey, tillsammans med Philip Broberg i AIK. Men Brynäsbacken har faktiskt en bakgrund som målvakt, något som C More uppmärksammade igår. Bara några år efter att han lade målvaktskarriären åt sidan spelade han för Skutskärs A-lag.
– Det stämmer faktiskt, säger backen och spricker upp i ett leende.
– Jag var det när jag var nio, tio år någonting. Jag spelade målvakt med dem i samma ålder och utespelare med de som var äldre.
– Varför jag blev back till slut? Jag vet faktiskt inte, jag kommer inte riktigt ihåg. Jag tror det bara blev så till slut.

HAFT PAPPA SOM TRÄNARE

Pappa Jonas började jobba för Brynäs redan för tio år sedan, som assisterande tränare för klubbens J20-lag. Han har sedan 2015 var huvudtränare för U16-laget och ansvarig för Gästriklands TV-pucklag.
– Han har betytt allting för mig och min karriär. Utan honom hade jag inte varit där jag är idag, säger Victor Söderström.

Har det varit svårt att skilja på honom som ”pappa-pappa” och ”pappa-tränaren”?
– Haha, nej då. Det har varit ganska lätt att skilja på det. När vi var nere vid hallen var han ens coach, och hemma var han ens farsa.

Så han har inte varit extra jävlig mot dig?
– (Skratt). Nja… Men eftersom han är min farsa kollar han nog lite extra mycket på vad jag kan göra bättre. Han är nog på mig lite extra mycket om vad jag ska utveckla och vad jag ska göra annorlunda. Det är jag grymt tacksam för.

KOMMER FRÅN BANDYORT

Precis som Lidköpingssonen Rasmus Dahlin kommer Victor Söderström från en ort som andas betydligt mer bandy än hockey, Skutskär. Herrlaget har SM-guld från 1944 och 1959 och damerna är regerande mästare. Men för Brynäs nye guldklimp var bandyn aldrig ett alternativ.
– Ja, det är definitivt mer av ett bandyställe än ett hockeyställe. Men farsan spelade ju hockey i hela sitt liv. Och han har ju tränat Brynäs under hela min uppväxt i princip, så det var nog därför egentligen.
– Bandy har aldrig varit något alternativ. Jag har faktiskt aldrig någonsin spelat bandy.

Brynäs, och svensk hockey, är nog glada för att det blev hockey till slut. I ett Brynäs som gått tungt under säsongen har Victor Söderström varit ett av få glädjeämnen. Nu laddar han om till fortsättningen av säsongen.
– Det är bara att stryka den här matchen och fokusera på vad vi kan göra bättre. Vi måste sikta på att följa vår gameplan bättre i fortsättningen, precis som vi gjorde mot Djurgården och Örebro.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games