Maciej Szwoch och Adam Werner.
SHL

”Var inte direkt så man jublade – men är tacksam för det idag”

ANNONS

Ett år extra i HockeyAllsvenskan har gjort Adam Werner redo. Redo för att nu axla manteln i Markus Svenssons frånvaro. Själv ville han ta klivet till SHL redan förra säsongen – men övertalades av målvaktstränaren ”Masken” Szwoch att återvända till Björklöven.
– Jag var sugen att ta klivet efter mitt första år. Men han var tydlig, ”du behöver ett år till”, säger Werner till hockeysverige.se.

Adam Werner har mer erfarenhet av seniorhockey än många andra 21-åringar. Han har redan spelat tre matcher i Hockeyettan, 72 i HockeyAllsvenskan, fyra i AHL och fyra i SHL. I Markus Svenssons skadefrånvaro är det nu tänkt att talangen ska vara den som hjälper Färjestad till nya segrar.

Häromveckan fick han sin första start i SHL och i veckan som gick gjorde han sin hemmadebut. Han imponerade direkt. Och sen kom första nollan i lördags, när Färjestad vann med 6-0 i Gavlerinken mot Brynäs.
– Det var jättespeciellt. Men det blir ju så i början, alla matcher blir speciella. Först kommer debuten, sen kommer hemmadebuten, och sen kom första nollan…Det var speciella och stora saker som hände på kort tid. Saker man drömt om hela livet egentligen, säger Mariestadsonen och fortsätter:
– Nu är det bara att fortsätta stanna kvar i nuet och njuta av det. Fortsätta hålla fokus och jobba hårt. Men det är klart att det är lite lättare att gå upp ur sängen och ta sig ned på träningen nu.

Det är tätt matchande nu. Är du redo för att stå alla matcher?
– Till att börja med är det jättetråkigt att Markus är skadad, det är inget man önskar. Men nu är situationen som den är och jag tycker jag är förberedd på att klara av det här. Jag fick spela jättemycket i Björklöven och lärde mig mycket av det. Och en av de sakerna jag verkligen tar med mig var just hur man klarar av att spela många matcher på kort tid med allt vad det innebär. Allt från att ta hand om kroppen, ladda om, släppa matcher, ta med sig bra saker och dåliga saker från matcherna.

HYLLAR MÅLVAKTSTRÄNAREN

Ja, att de två åren och drygt 70 matcherna i Björklöven betytt mycket för Adam Werner är tydligt. Förra säsongen fick han speltid i 47 av 52 allsvenska matcher med laget.
– Jag är verkligen jättetacksam för det. Och framför allt för den vägledning jag fått av Färjestad, men också av ”Masken”, (målvaktstränaren Maciej Szwoch) som hjälpt mig hitta en bra väg att utvecklas, säger Werner och fortsätter:
– Jag var egentligen sugen på att ta klivet till SHL redan efter mitt första år i Björklöven. Men ”Masken” var tydlig: ”Du behöver ett år till där uppe”.

Adam Werner.

Hur kändes det att behöva höra det?
– Det var lite både och. Någonstans drömde man alltid om att få spela i SHL, eller på så hög nivå som möjligt egentligen. Man vill liksom ta steget så fort som möjligt och tror att det ska gå fortare än det kanske egentligen ska.
– Det var inte direkt så jag jublade när vi hade de där snacken, men jag är jättetacksam och glad för det idag. Jag skulle aldrig ha varit så redo att spela på den nivå jag kan göra idag om jag inte hade fått det där förra året i Björklöven.

Få målvakter är ”på pappret” lika tydliga förstamålvakter som den så rutinerade Markus Svensson. Den 13 år yngre Werner hoppas dock kunna vara en pusselbit i Svenssons fortsatta utveckling – och han vill inte bara ta rollen som en backup.
– För det första kommer vi otroligt bra överens och har grymt kul varje dag. Han är en underbar människa med båda fötterna på jorden, och dessutom är han en riktigt duktig målvakt. Och ja, det är klart han är lite äldre än jag är och att han lär mig saker. Men jag hoppas och tror att jag kan lära honom saker också, så vi kan utvecklas tillsammans.
– Sen är det ingen hemlighet att jag vill spela varje match, så vi tävlar hela tiden där ute. Vi är konkurrenter men kommer bra överens.

INSPIRERAS AV VÄXJÖSUCCÉN

Faktum är att den unge Färjestadsmålvakten har en speciell relation med en annan SHL-målvakt också. Otroligt nog är han nämligen inte ensam målvakt i SHL från Mariestad. Därifrån kommer också Växjös succékeeper Viktor Andrén.
– Han är ju tre år äldre än jag, och det är rätt mycket när man är så unga som vi är. Men vi har bra kontakt och känner faktiskt varandra bra. Vi har tränat med varandra i Mariestad och kört en del gympass ihop. Han har också lärt mig ett och annat. Viktor är en jätteduktig målvakt och en härlig kille, och det känns såklart speciellt att det finns två målvakter i SHL från Mariestad.

Viktor Andrén.

Går det att hitta någon inspiration och motivation utifrån den resa han har gjort sista åren?
– Absolut! Det är lite samma sak med honom som med mig. Han har tagit steg uppåt hela tiden. Han var nere i ettan, sen tog han steget till allsvenskan, sen till SHL. Han fick spela mycket och kunde ta stegen tack vare det. Det är också ett bevis för att man inte behöver ha för bråttom, utan det får ta sin tid. Det är bättre att ta rätt steg än att ta för många steg i samma kliv, eller vad man ska säga. Han har gjort en riktigt häftig resa.

Adam Werner och Robin Press kramas.

FICK CHANSEN I AHL

Efter Adam Werners fina säsong med Björklöven förra säsongen fick han också avsluta säsongen med fyra matcher för San Antonio Rampage i AHL.
–  Jag hade inte en tanke på att jag skulle få göra det. Vi hade inte pratat om det någonting. De hörde av sig några dagar efter att säsongen i ”Löven” tog slut. Min agent ringde mig och frågade hur jag mådde och om jag var redo att åka över. Egentligen var det mest för att träna, resa och se hur allting fungerar där borta. Det var ingenting att tveka på utan också något man drömt om, även om jag trodde att det låg längre fram. Då var det bara att åka.

Det ryktades också om att målvaktsalangen skulle få kontrakt med Colorado, som draftade honom i femterundan 2016, men enligt honom själv var det aldrig riktigt nära.
– Jag tror egentligen att det var bra att det inte blev i somras, och det var inte speciellt nära heller. Det är bra att det inte går så fort, allting, även om jag drömmer om att få skriva på för dem en dag.
– Vi har en bra dialog och har haft hela tiden. Jag hade en bra dialog med deras före detta scout Anton Edlund som bodde i Umeå. Han såg många matcher med mig förra säsongen. Och de har haft en kille som varit över här den här säsongen och tittat också.

Är det något du tittar på till nästa säsong, att åka över till Nordamerika?
– Det är ingenting jag tänkt på utan jag får ta det när det kommer. Om det kommer. Nu har jag tagit det här steget och ska växa in i det. Sen är det inget snack om att jag vill till NHL en dag, men vilken väg som är bäst går inte att säga. Det är mycket som är individuellt och baserat på tillfälligheter.
– Men är det något jag lärt mig i min karriär är det att man inte ska ha för bråttom.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 13 april
16:00 Tappara - KalPa Liiga
18:30 New York Rangers - New York Islanders NHL
21:00 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
22:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
23:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
23:30 Washington Capitals - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
söndag 14 april
02:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
02:00 Nashville Predators - Columbus Blue Jackets NHL
04:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Minnesota Wild NHL
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch