Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN

Precis som förra året så överraskar Oskarshamn sett till förhandstipsen. Och precis som förra året så är det nyförvärv från Hockeyettan som finns bland de som visar framfötterna. I år är det backen Isak Pantzare som tagit allsvenskan med storm.
— Det är hårt jobb i grund och botten som det handlar om, förklarar norrlänningen succén när hockeysverige.se undrar.

Efter juniortiden i Luleå blev det tre säsonger i Hockeyettan för Oskarshamns nya back Isak Pantzare, varav det första som junior. På de tre säsongerna har det blivit 66 poäng och hittills i år har backen gjort två mål och tre assist i Hockeyallsvenskan.
— Jag tycker själv att det har börjat riktigt bra. Det har det gjort för hela laget egentligen och vi har fått lite ”stäm” relativt tidigt, berättar Isak Pantzare för hockeysverige.se och fortsätter:
— Men det finns ändå mycket att jobba på, både för mig själv och laget. Det är hårt jobb i grund och botten som det handlar om.

Hur kommer det sig att det blev tre säsonger i ettan innan du tog klivet till allsvenskan?
— Det är väl att jag inte var nog bra innan det och det var ingen som ville snappa upp mig helt enkelt.

Beskriv dig själv som spelare.
— Som en normal back skulle jag vilja säga. Snabba förstapass, följa med i anfall och snabbt ut och försöka få stopp i spelet vid sargen och vinna duellerna där.

UTBILDNINGEN ÄR BRA I SVERIGE

Vi har de senaste åren fått se väldigt många ta klivet från just ettan till Hockeyallsvenskan och mer eller mindre omgående leverera på den högre nivån.
— Rent generellt så tror jag det är många som skulle klara av att spela på allsvensk och SHL-nivå. Jag själv känner nu att det handlar bara om att vänja sig vid tempo och allt det där. Det handlar väl helt enkelt bara om att få en chans och ta den. Så tror jag i alla fall.

Två säsonger i Piteå följdes av en i Borlänge ifjol och mycket förtroende och speltid inom seniorhockeyn. Isak Pantzare menar att vi har en bra grundutbildning i Sverige när det kommer till Superelit och hockeygymnasiet och att det, i kombination med de senaste tre åren, är en av förklaringarna till hans snabba anpassning till allsvenskan.
— Det spelar ingen roll vart du spelar seniorhockey så länge du får spela seniorhockey. Det är ett stort kliv mellan juniorhockey och seniorhockey. Så länge man får spela så kommer kliven om du är en bra hockeyspelare i grunden.
— Det handlar om att spela och våga spela ut sitt eget spel. Det är då du utvecklas och tänjer lite på gränserna och sedan blir van vid just det.

LÄTTARE ATT SYNAS SÖDERUT

Valet av Borlänge ifjol handlade om att få chanserna att öka till att bli sedd, det är lättare för klubbar att besöka mellansverige och scouta spelare än att åka upp till Norrland.

Men din nuvarande sportchef Per Kenttä måste väl ha haft koll på dig redan innan?
— Jo, men så är det. Mitt första år i Piteå så lånades jag ut till Asplöven (då i allsvenskan med Kenttä som sportchef). De ville skriva kontrakt, men Piteå ville inte då jag hade kontrakt med dem. Så det var inget konstigt med det och nu kanske man är glad för det, att jag inte blev en sjunde-åttonde back där istället för att spela mycket i Piteå.

Isak Pantzare är från Övertorneå och den lilla orten har ju fostrat en och annan toppspelare genom åren, bland annat Johan Harju och Linus Omark. Det är inte utan att man undrar vad det är i vattnet däruppe.
— Det är väl mycket mineraler, säger 22-åringen och skrattar.
— Nej, men…Det är väl just att du har tillgång till allt. Sporthall, ishall och fotbollsplaner. Det finns inte så jättemycket lag där. Så det finns istider och tillgång till att vara i idrottshallen.

Hur trivs du i Oskarshamn då?
— Det är lite längre bort, det är väl 140 mil hem. Det tog ett tag att vänja sig men jag har hittat lite smultronställen och så där, så nu har man kommit in i det hela.

Hur ska du fortsätta på den inslagna vägen?
— Det är bara fortsätta spela det spel som gör en framgångsrik. Vårat spelsystem i laget passar mig väldigt bra samtidigt som jag klickar väldigt bra med en rutinerad back som Jesper Dalroth. Han hjälper mig jättemycket och har mycket smågrejer som man kan tänka på. Så han har varit till stor hjälp för mig.