Thomas Johansson.
SHL

Tidigare sportchefen berättar om smärtsamma uppbrottet: ”En blixt från klar himmel”

ANNONS

Trots goda resultat och en uttalad strategi lämnade Thomas Johansson sin roll som sportchef i Djurgården i våras. Anledningen ska ha varit att Johanssons roll ska ha begränsats av klubben, och i SHL-podden från Betsson berättar Johansson om uppbrottet med klubben.

LÄS ÄVEN: Får lämna Djurgården trots succén – nu berättar han

Det var i februari som uppgifterna om att Thomas Johanssons tid i Djurgården såg ut att lida mot sitt slut. Ett par veckor senare bekräftades uppgifterna att 48-åringen skulle få lämna sin sportchefsroll efter säsongen, trots att Johansson hade haft stor del i klubbens förvandling när det gäller spelstilen.
– Jag blev väldigt förvånad. Utifrån min bild så fungerade det väldigt bra. Vi hade byggt upp en organisation som funkade och det är klart att det var lite smärtsamt, jag hade gärna fortsatt och utveckla idén, säger Thomas Johansson om uppbrottet i det senaste avsnittet av SHL-podden från Betsson.

I Djurgården jobbade han parallellt med den nuvarande sportchefen Joakim Eriksson där Erikssons roll var mer att skriva kontrakt, scouta spelare och se till så att det fanns ett lag på banan. Johansson hade ett större ansvar för det spelmässiga.
– Jag jobbade endast med att se till att hålla fast vid det vi hade bestämt när det kom till hur vi skulle spela ishockey och förhoppningsvis var idén jag hade att vi skulle vara framgångsrika med det det vi höll på med, säger Johansson.
– Vi ville ha kontroll över alla områden, vi ville inte låta tränarna styra för de kommer och går. Föreningen behöver äga idén och spelfilosofin.

”UTIFRÅN MIN BILD SÅ FUNGERADE DET VÄLDIGT BRA”

Att jobba med två sportchefer föll alltså väl ut för Stockholmsklubben. Därför blev Johansson väldigt förvånad när Djurgården valde att gå tillbaka till att endast jobba med en sportchef.
– Ja, jag blev väldigt förvånad. Utifrån min bild så fungerade det väldigt bra, sen är det klart det finns saker i rollerna som man justera. Vi hade det tufft första hösten med Robban (Ohlsson, tränare i Djurgården) men sen vände vi på skutan och fick riktig fart andra året, mitt sista år. Så att man skulle välja en helt annan linje och gå tillbaka till att ha en sportchef var väldigt förvånande för mig då man ju tidigare hade gjort bedömningen att det inte var hållbart att bara ha en. Så det kom som en blixt från klar himmel, säger Johansson.

Johansson berättar också i podcasten att han haft och har erbjudanden att få en liknande roll som i Djurgården från andra SHL-klubbar.
– Ja, jag har fått lite förfrågningar. Det lever fortfarande. Jag håller på och funderar och funderar och funderar, säger Thomas Johansson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM