KINESISK HYLLNING. Adam Reideborn gläds över att ha fått en fanclub i Kina av alla ställen.
SHL

En annorlunda hyllning – SHL-målvakten idol i Kina: ”Kallare än is, varmare än vulkaner”

ANNONS

Ratad i landslaget – men hyllad i Kina. Djurgårdens målvakt Adam Reideborn kom inte med i Tre Kronors trupp till Karjala Tournament. Men han kan trösta sig med att han numera är föremål för idoldyrkan i världens folkrikaste land.
– Man blir bara glad när man ser sådant där. Det är någon som lagt ned tid på att lägga upp sådana där saker och även om jag inte riktigt vet vad de skriver på kinesiska så är det kul, säger Reideborn till hockeysverige.se om det kinesiska Instagram-kontot ”We Love Adam Reideborn”.

LÄS ÄVEN: Djurgårdsjuniorens tackling lämnade av tryck: ”Han är en t-rex”

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
”Vår superhjälte har gjort det igen. Adam ”The Wall” Reideborn stängde igen. Han är kallare än is och varmare än vulkaner. Alla älskar den här väggen”
Den här poetiska hyllningen till Djurgårdens målvakt dök upp på Instagram för en knapp vecka sedan. Under det nystartade kontot We Love Adam Reideborn har någon i Kina – av alla platser – skapat en hyllningssida till 26-åringen.

När hockeysverige.se visar upp sidan spricker han upp i ett leende.
– Jag har sett att det dykt upp på vår Instagram i Djurgården också. Jag kan säga att jag har ingen aning om vad som händer där, men de gör det bra. Det är roliga videos som är lite annorlunda mot vanliga Instagramkonton, säger Reideborn.
– Om det är från Kina skulle det vara väldigt häftigt, men jag kan inte säga att jag är helt säker på att det är det. Men de skriver på kinesiska i alla fall…

”MAN BLIR GLAD”

Fanclub i Kina alltså. Gissningsvis är Adam Reideborn rätt ensam bland SHL:s spelare om att ha den typen av stöttning från ”Solens rike”.
– Man blir bara glad när man ser sådant där. Det är någon som lagt ned tid på att lägga upp sådana där saker och även om jag inte riktigt vet vad de skriver på kinesiska så är det kul, skrattar han.
– Varje gång någon säger att de tycker att jag gör ett bra jobb och ser upp till mig och vill bli som jag är det skitkul. Man vill ju bli uppskattad och göra något bra, få fler att bli målvakter eller börja med hockey.

LÄS ÄVEN:
Spräckte myten om målvaktsbubblan: ”Förstår inte varför vi ska vara heliga”

Det har gått väldigt bra för dig i Djurgården sista året, men vad vill du med karriären på sikt?
– Jag vill till NHL. Jag skulle ha kunnat åka förra året. Jag skulle kanske inte säga att jag var helt redo, men jag började känna mig redo i alla fall. Det var inget anbud som jag kände var hundra procent rätt och där jag kände att jag fick en chans. Jag tycker att jag är redo nu, men jag kommer ändå att vänta tills jag får något som känns bra och som jag vet kommer att ge mig en ärlig chans därborta.

Vad är det man tittar på då, vilka målvakter som finns i organisationen?
– Ja, vilka som finns i organisationen och vilka unga talanger man känner att de tror på. Känner jag att jag är fjärde- eller femtemålvakt i en förening känns det helt onödigt att åka över. Då står jag mycket hellre här i Djurgården, utvecklas här och får chanser att spela hockey. Jag vill dit, men det ska kännas rätt när jag testar.

”DET VAR INGET SOM KÄNDES JÄTTEBRA”

Adam Reideborn kan inte gå in på vilka NHL-klubbar som visade intresse, men berättar att fem-sex stycken visade ”mer eller mindre” intresse för honom efter förra säsongens succé i SHL.
– Vissa kollade bara på mig och berättade att de följde mig. Sedan var det några enstaka som visade seriöst intresse och ville ha över mig. Men det var inget som kändes jättebra. Jag kommer att kriga för att komma dit och testa någon gång.

Ett sätt att göras sig ännu mer intressant för NHL-klubbar är att representera Tre Kronor. Hittills har det inte blivit något spel i A-landslaget och det blir det inte heller i nästa veckas Karjala Tournament. Reideborn säger att han var kluven efter beskedet att han inte hade blivit uttagen i Rikard Grönborgs trupp.
– Jag var lite besviken först, men sedan såg jag vilka som kom med och jag känner att jag inte kan konkurrera med (Magnus) Hellberg och Lasse Johansson än. Jag får jobba på lite mer och kanske få en chans längre fram under säsongen eller någon annan säsong. Jag vill såklart spela i landslaget.


Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

TVÅA I MÅLVAKTSLIGAN

Hittills har stockholmaren stoppat 93 procent av puckarna. Det ger honom andraplatsen bakom Malmös Oscar Alsenfelt (93,2) i SHL:s målvaktsliga. Adam Reideborn har gått in i säsongen med en helt annan press på sig att leverera efter det starka fjolåret, där han vann målvaktsligan efter att ha haft en räddningsprocent på 93,7. Han anser att den pressen har varit sporrande snarare än betungande.
– Jag tycker bara att det är kul. Det har varit en rolig känsla att gå in i en ny säsong med det som hände förra året. Jag tycker att jag har spelat nästan lika bra som förra året, kanske inte riktigt haft samma nivå nu i början men sista matcherna har jag börjat hitta ett bra spel och kunnat göra viktiga räddningar i viktiga lägen som gör att vi lyckas knipa uddamålssegrar.

Och nu har du gått in i säsongen som uttalad förstamålvakt. I fjol var det hugget som stucket mellan dig och Joacim Eriksson inför säsongen. Hur ser du på det?
– Skulle man känna att den man hade bakom sig inte var i nivå skulle det vara tufft, men jag känner att (Robin) Jensen är på nästan samma nivå som jag och jag får kriga på fruktansvärt bra för att ens vara etta. Jag vet att när han står kommer det inte att vara några konstigheter. Han har visat både i CHL och här att han håller på SHL-nivå och kan göra det riktigt bra. Jag känner inte att jag har någon press att jag måste spela bra för jag vet att han kan hjälpa till när det behövs.

Du har fått stå fler matcher åtminstone…
– Ja, nu i början i alla fall. Det beror kanske mycket på att vi vunnit lite matcher och att Jensen var sjuk nu sista veckan. Jag tror att han kommer att stå snart igen och göra det bra.

Djurgården toppar SHL-tabellen inför eftermiddagens möte med Rögle på Hovet. Adam Reideborn tycker att lagets spel har stabiliserats efter en lite stojig start. Det har underlättat för honom.
– Det känns som vi har börjat bli stabila. Vi är kanske inte lika målglada framåt som vi var i början, men vi är mycket, mycket tajtare bakåt. Noggrannheten har varit grym sista matcherna. Vi har inte haft lika mycket pucktapp och varit starka framför mål. Det har gjort att det varit mycket lättare för mig att spela de fem-sex senaste matcherna.

Fortsätter Djurgården med det kan Adam Reideborn antagligen räkna med fler hyllningar. Från Kina.

LÄS ÄVEN: Första nollan för Djurgårdens målvakt

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga