Foto: Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

Efter en säsong i Finland och Helsingfors är Patrik Carlsson tillbaka i Göteborg. Trots skadeproblem har han hållit hög takt i poängproduktionen under säsongsinledningen och nu vill han inget hellre än att återuppleva de gyllene scenerna från våren 2016. 
– Man njöt på ett sätt jag aldrig upplevt inom hockeyn tidigare, säger Patrik Carlsson till hockeysverige.se

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Måndagen den 26 april 2016 stod Patrik Carlsson med sina lagkamrater på den stora scenen på Götaplatsen, med utsikt över en Kungsportsaveny fullsmockad med människor. Frölunda firade det fjärde SM-guldet i klubbens historia och Göteborg firade med dem.

Drygt ett år senare lämnade Kungälvssonen Frölunda för att göra sitt första utlandsäventyr. Flytten gick till Helsingfors.
– Det väl något jag alltid velat prova på på något sätt. Jag hade haft kontakt med Helsingfors innan jag kom till Frölunda förra gången, och även något år innan det. Så kontakten har funnits. Sedan dök möjligheten upp igen och då var det ett bra läge att prova på det. Och det är ingenting jag ångrar, säger 30-åringen till hockeysverige.se.

I finska Liiga fick han stort förtroende av sin klubb HIFK och stod för 38 poäng på 66 matcher. Han trivdes bra både i staden och med hockeyn, och hittade en vänskap hos lagets andra svensk Erik Thorell.
– Allt var jättebra. Jag trivdes jättebra i Helsingfors som stad och i organisationen också. En stor klubb med höga målsättningar. Det var lite annan hockey, lite mindre rink på vissa ställen. Det är något lag som nästan har NHL-mått och något lag som har SHL-mått ungefär. Så det blir ganska olika hockey på olika ställen man kommer. Men det var jätteroligt, ett bra år. Fantastiskt kul.

Du är ju van vid att ha mycket vänner och familj omkring dig i Göteborg, hur var det med det sociala livet i Helsingfors?
– Det var också jättebra. Vi umgicks mycket med Thorell, men alla i laget var jättetrevliga och hjälpsamma. Så på det sättet funkade det jättebra.
– Men självklart, man är ju en bit ifrån familj och nära vänner, ibland kan det vara lite krångligt. Speciellt när man har familj och hund och sådär och kanske vill hitta på någonting och inte har barnpassning. Det kunde vi sakna ibland. Man får planera lite annorlunda.

Patrik Carlsson gjorde fem mål på fem matcher i CHL med HIFK ifjol. Här jublar han efter att ha nätat mot Brynäs. (Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård)

POÄNGRIK ÅTERKOMST

Trots att Patrik och familjen trivdes bra i Finland valde de att återvända till den svenska västkusten efter året utomlands.
– Det var egentligen ett ganska enkelt val. Vi bestämde ganska tidigt att fanns möjligheten att komma tillbaka så skulle vi göra det. Det kändes helrätt, jag älskar att spela här och att bo i Göteborg. Och det där med familj och vänner spelade också in. Så det var ett ganska enkelt val.

Efter att ha spelat med en krånglande axel opererades forwarden i våras och missade de första CHL-matcherna på grund av det. Men han var redo när SHL-premiären nalkades och han stod för en magnifik återkomst. Sex poäng på de tre första matcherna – ”Purre” var tillbaka med besked.

Ytterligare några matcher gick och han började få problem med en ljumske. Det började på en träning, kändes mer och mer och det slutade med att Patrik Carlsson hoppade över matcher för att inte förvärra problemen. Före segermatchen mot Malmö i torsdags, där han fick med sig en assistpoäng, var Carlsson borta tre raka matcher.
– Det har kommit och gått. Men vi har kollat nu och det är inget fel på något fäste eller någon muskel eller någonting utan det är väl mer åt kramphållet, det drar ihop sig och så kan det vara någon nerv som kommer i kläm som gör att det blir svårt att åka, säger han och tillägger:
– Men det kändes bra mot Malmö och dagarna före det. Det är jätteskönt. Det är inget roligt att sitta bredvid, vad det än är.

Trots att Patrik missat fem matcher är han med i toppen av Frölundas interna poängliga så här långt. Med sina nio poäng har han bara kapten Joel Lundqvist och poängsprutan Ryan Lasch framför sig. Och han har gjort näst flest mål i år – fem stycken på tio spelade matcher.
– Jag känner att jag kan bidra i alla matcher jag spelat, det har känts bra. Sedan är det klart att man gärna vill ha lite stabilitet och inte behöva vila sådär från och till, men annars tycker jag att det känts bra, jag har fått bra förtroende och sådär. Så det har bara varit att köra på, säger Patrik Carlsson.


Två guldgossar inför ceremonin på Götaplatsen 2016. Ryan Lasch (till höger) var en sväng i Schweiz efter guldet, innan han återvände till Frölunda inför säsongen 2017/18. (Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen)

MED 2003 OCH 2005 ETSADE PÅ MINNET

Tillbaka till Götaplatsen 2016. Guldkonfettin virvlar runt glänsande hjälmar och stora leenden. Med armarna om varandra gungar de svenska mästarna stämningsfullt fram och tillbaka när Frölundahymnen dånar ur högtalarna. Nedanför dem gungar Göteborg.

Det är scener likt den där som kommer på tal när Patrik Carlsson får frågan om målsättningarna med sitt nya kontrakt, som sträcker sig till säsongen 2020/21.
– Jag vill vinna igen. Det vi gjorde 2016… När man väl upplevt det en gång så är nästan drivet att vinna ännu starkare. Man vet verkligen nu vilka känslor man får när det händer, när man klarar av att nå det ultimata målet. Förhoppningsvis vinner vi inte bara en gång utan fler gånger under de här åren, drömmer 30-åringen.

Hade du valt Frölunda även om du inte trott de hade chansen att ta guld dessa tre år?
– Ja, det tror jag nog. Det är klart att det spelade in i beslutet, men jag älskar att spela här. Så det var det som avgjorde. Plus att klubben har den höga målsättningen den har, att man vill vinna allt man ställer upp i. Jag gillar det.

Har du något speciellt minne från den där guldveckan som etsat sig fast lite extra?
– Bara glädjen liksom. Det är svårt att sätta fingret på den känslan. Man kan bara njuta på ett sätt som jag aldrig upplevt inom hockeyn förut. Sedan just minnena var nästan starkare när man själv stod där nere, -03 och -05. Då var det nästan lättare att ta intrycken och suga in atmosfären. När man väl är i det är det lätt att det bara rusar förbi.

Du var alltså på plats på Götaplatsen när Frölunda vann guld -03 och -05?
– Ja, jag var där nere i publikhavet. Även om drömmen om guld fanns sedan tidigare så var det där som den verkligen växte sig stark. Att man också ville stå där uppe. Och nu när man gjort det en gång vill man göra det fler gånger.

Annons:
Du kan lira Powerplay från Svenska Spel Sport & Casino varje SHL-omgång. Läs mer här!
Åldersgräns 18 år för spel online. Stödlinjen: 020-81 91 00.