• Publicerat 3 november, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Regerande mästarna Växjö har haft svårt att leva upp till förväntningarna tidigt på säsongen. Men på lördagen fick man ett efterlängtat lyft. Mycket tack vare Janne Pesonens målskytte. Han stod för ett hattrick mot Mora. Dessutom har tabellen en ny serieledare: Frölunda.

Här är en genomgång av de fem första SHL-matcherna under lördagen:

Växjö – Mora 6–1 (3–1, 2–0, 1–0)
Växjö: Janne Pesonen 3, Julius Junttila, Filip Cederqvist, Pontus Netterberg.
Mora: Spencer Abbott.
Efter att ha haft grava problem med målskyttet under inledningen av SHL-säsongen lossnade det rejält för Växjö på lördagen. Ketchupeffekten gällde inte minst finske veteranen Janne Pesonen som sköt hattrick i storsegern mot Mora. De två första målen kom innan matchen var två och en halv minut gammal. Noterbart är att 18-årige junioren Filip Cederqvist sköt sitt första SHL-mål – i sin andra SHL-match.

Djurgården – Rögle 1–2 (1–0, 0–1, 0–1)
Djurgården: Emil Bemström
Rögle: Taylor Matson, Kodie Curran
Djurgården, serieledare inför lördagens omgång, var på spelhumör tidigt i hemmamötet med Rögle och gick fram till 1–0. Detta efter att Marcus Davidsson gett Emil Bemström öppet mål. Bemströms åttonde mål för säsongen – men första i spel fem mot fem. Rögle kom tillbaka starkt i andra perioden och fick en kvittering när Taylor Matson styrde in Samuel Jonssons myra från blålinjen. Kort därpå styrde Daniel Zaar in ett backskott från Kodie Curran – ett mål som dock dömdes bort efter en utdragen videobedömning. Curran fick sista skrattet i tredje perioden när han sköt 2–1 i powerplay. Det var sjunde SHL-matchen i rad han stod för poäng. Målet blev matchvinnande och tog Rögle till sin fjärde raka seger.

Färjestad – Malmö 4–1 (0–0, 2–1, 2–0)
Färjestad: Jesse Virtanen, Linus Johansson, Johan Ivarsson, Oskar Steen.
Malmö: Marcus Sylvegård
Färjestad studsade tillbaka efter att ha tappat sent underläge till övertidsförlust mot Skellefteå senast. I hemmamötet med Malmö kom segerrycket i andra perioden efter täta mål av Jesse Virtanen och Linus Johansson. Virtanen hade två assist utöver sitt mål. Noterbart var att Mlamömålvakten Cristopher Nihlstorp tvingades avbryta matchen i andra perioden. Detta efter att ha blivit pååkt av Linus Johansson. Oscar Alsenfelt ersatte.

Frölunda – Linköping 4–1 (0–0, 1–0, 3–1)
Frölunda: Jacob Moverare, Joel Lundqvist, Pathrik Westerholm, Sebastian Stålberg.
Linköping: Jimmy Andersson
Frölunda är nya serieledare i SHL. Efter segern mot Linköping gick man förbi Djurgården och upp i topp med sian 31 poäng. Lånet från Los Angeles Kings, backen Jacob Movererare, fick fart på offensiven med sitt första SHL-mål. I tredje perioden dödade man sedan tillställningen via Joel Lundqvists powerplaymål. För LHC var det femte förlusten i rad.

HV71 – Timrå 5–0 (0–0, 4–0, 1–0)
HV71: Simon Önerud, Markus Ljungh, Sebastian Wännström, Nils Andersson, Isac Brännström
HV71 hade revansch att utkräva – både på Timrå och sig själva. Förra vecka förlorade man oväntat mot nykomlingen borta och senaste matchen blev en pinsam historia där det blev storstryk mot Örebro (1–5). Mot Timrå tog det en period innan utdelningen kom. HV sköt fyra mål i andra perioden och dödade effektivt matchen där och då. Markus Ljungh och Simon Önerud hade 1+1 vardera i matchen och målvakten Jonas Gunnarsson stoppade 22 skott när han höll säsongens andra nolla.