Luleåforwarden Carl Mattssons resa till SHL har inte varit helt självklar.Foto: Bildbyrån

Han tog inte plats i Norrbottens tv-pucklag. Han kom inte heller in på Luleås hockeygymnasium. Ett par år senare står 19-åriga Carl Mattsson ändå där med 13 SHL-matcher under bältet och ett nysignerat a-lagskontrakt med Luleå i näven.
– Det var någonting jag gått och drömt om sedan jag var liten grabb. Det är en dröm som jag just har fått uppfylld, säger Carl Mattsson om a-lagskontraktet till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Luleåforwarden får SHL-kontrakt: ”Kom lite som en chock”

Inför den här säsongen var det nog ytterst få som visste vem 19-årige Carl Mattsson var runt om i hockey-Sverige. Men efter att ha gjort mål i sin SHL-debut mot Skellefteå och varit en del av tabelltoppande Luleås framfart under hösten så börjar nu forwarden göra sig ett namn i SHL.
– Jag tycker att jag har kommit in det hela mer och mer ju längre tid det har gått och blir mer bekväm för varje match. Jag är nöjd med min inledning på säsongen, säger Carl Matsson till hockeysverige.se.

Mattsson står noterad för ett mål och en assist under de 13 SHL-matcher han spelat med norrbottningarna under hösten. Laget toppar tabellen med 31 inspelade poäng efter 16 matcher.
– Vi kämpar hem vinsterna i de flesta matcherna. Jag skulle inte säga att det är alla matcher där besluten ute på isen sitter som de ska, men kämpainsatserna har gjort så att vi lyckats knipa några extra segrar. Det är riktigt kul att vi fått en så bra start på säsongen, säger Mattsson som inte är förvånad över lagets fina start:
– Vi har en bra karaktär i laget och en riktigt fin krigarmoral. Sen har vi en gameplan som alla spelare följer och alla vet vad de ska göra därute på isen. Jag skulle inte säga att jag är förvånad över att vi tar de vinster som vi gör.

”DET ÄR FÖR TIDIGT ATT GE UPP”

Carl Mattssons resa till SHL har varit allt annat en spikrak.
Visst, han debuterade i SHL som 19-åring vilket får ses som ungt i sammanhanget, men det var långtifrån självklart att forwarden skulle spela SHL-hockey den här säsongen. Som 15-åring fick Mattsson varken plats i Norrbottens TV-pucklag för spelare födda 1999 eller på Luleås hockeygymnasium.
– Just då, i samband med att jag fick beskedet att jag inte kommit med till hockeygymnasiet, var det mycket känslor. Jag var så klart besviken, ledsen och arg. Att inte heller få spela TV-pucken var så klart tråkigt det också.

Trots motgångarna hade Mattsson inga planer på att ge upp hockeydrömmarna.
– I början kändes det jobbigt. Just efter att jag hade fått dessa två, tunga, beskeden… Då hade jag inte så mycket vilja kvar, men jag hade aldrig tankarna att jag skulle sluta helt med hockeyn, säger Mattsson.
– Sen kom jag in mer i de tankarna att det är för tidigt för att ge upp. Det var bara att kriga vidare och se vart det skulle ta en.


Carl Mattsson och Skellefteå-stjärnan Joakim Lindström. FOTO: Ola Westerberg/Bildbyrån

”DET VAR KLART ATT DET VAR LITE SPECIELLT”

Till en början tog det honom till spel i ett av stadens andra hockeylag, Brooklyn Tigers.
– Med facit i hand var väl den bästa vägen för mig att inte spela med J18 i Luleå från början. I Brooklyn fick jag en större roll vilket gjorde att mitt självförtroende växte mycket. Tiden i Brooklyn är jag riktigt nöjd med och jag hade en riktigt rolig tid där.

Under sitt andra år som b-junior i Brooklyn imponerade Mattsson så pass mycket i J18 division I-serien att Luleå ville ha tillbaka forwarden lagom till att laget skulle börja spela J18 Allsvenskan efter jul.
– Målsättningen var hela tiden att få komma tillbaka till Luleå, det var något man kämpade för. Att få komma tillbaka var otroligt kul och få en liten revansch och visa att man kanske skulle fått vara med från början.

Förra säsongen blev det blygsamma fyra poäng på 34 matcher i J20 SuperElit för forwarden. Den här säsongen började Mattsson med fyra poäng på under de inledande sex matcherna. När Luleå hade ett par spelare borta inför derbyt mot Skellefteå fick så Mattsson beskedet att han skulle få göra SHL-debut i klubben han hejat på sedan barnsben.
– Att få komma in och spela derby i första matchen… Det var hårt tryck på läktaren, så det var klart att det var lite speciellt. Man visste vad ett derby innebar. Jag var egentligen inte så nervös inför matchen. Väl ute på isen försökte jag bara ta det lugnt och spela mitt spel, för att sedan se hur långt det kunde bära, minns Mattsson tillbaka.

Carl Mattsson blev målskytt i debuten mot Skellefteå. FOTO: Simon Eliasson/Bildbyrån

Forwarden fick också kröna sin SHL-debut genom att bli målskytt. Mattsson fick tag i pucken i slottet och prickade in 2–4-reduceringen bakom Gustaf Lindvall i Skellefteåmålet.
– Jag såg inte att pucken gick in från början, det var mer när jag såg att klacken bakom började jubla att jag förstod att det blivit mål. Det var en riktigt mäktig känsla.

VILL FORTSÄTTA VÄXA IN I SHL-KOSTYMEN

Förra veckan fick Carl Mattsson skriva på sitt första a-lagskontrakt med Luleå. Kontraktet sträcker sig säsongen ut.
– Jag har alltid följt och kollat på Luleå Hockey, så det var någonting jag gått och drömt om sedan jag var liten grabb. Det är en dröm som jag just har fått uppfylld.

Med det nyligen påskrivna kontraktet vill nu Mattsson fortsätta växa in i SHL-kostymen.
– Jag vill bara fortsätta att köra varje träning och match så hårt jag bara kan. Jag kommer att ge 100 procent varje dag och sen får man se hur långt jag kommer på det, avslutar Mattsson.