Lukas Zetterberg tackar tränaren Thomas Paananen för sina framgångar den här hösten.
Västerås IK

Måltjuven har hittat rätt efter tunga fjolåret: ”Är ett mycket större hot nu”

ANNONS

Efter ett tufft fjolår där poängen inte trillade in i den takt han själv önskade valde Lukas Zetterberg inför den här säsongen att återvända till moderklubben Västerås. Hemma i Gurkstaden har den hårdskjutande 21-åringen studsat tillbaka på ett imponerade vis under ledning av sin nygamle tränare Thomas Paananen.
– Jag lärde mig jättemycket förra året när det inte riktigt gick som jag hade planerat. Jag har tagit med mig lärdomarna från ifjol och bara försökt ha roligt ute på isen, säger Zetterberg till hockeysverige.se.

Västerås har varit en av Hockeyallsvenskans stora positiva överraskningar under hösten. Nykomlingarna har spelat ihop 34 poäng under de 20 inledande matcherna, vilket placerar laget på en femteplats i tabellen.
– Vi har gjort det väldigt bra än så länge. Vi har hittat ett spel som alla förstår och som alla köpt in sig i. Vi håller oss till vårt spel dag ut och dag och det gör oss väldigt svårslagna. Vi har fokuserat mycket på försvarsspelet nu i början. Sen har vi jobbat mycket på vårt djupledsspel, något som fungerat väldigt bra hittills. Vi får mycket kontringar på motståndarna och vi har varit ganska effektiva när vi väl fått chanserna, säger Lukas Zetterberg till hockeysverige.se.

KAPADE NÅGRA KILON I SOMRAS

Den 21-årige forwarden återvände till Västerås inför den här säsongen efter en säsong med spel i Timrå och Tingsryd. Zetterberg står noterad för elva mål och sex assist, totalt 17 poäng, på 20 matcher. En av anledningarna till framgångarna menar Zetterberg kommer från att han blivit mer allround i sitt spel.
– Jag har utvecklat mitt spel i egen zon enormt mycket under hösten tycker jag. Även i spelet fem mot fem och spelet över hela banan har jag blivit bättre. Jag är ett mycket större hot nu, både i powerplay och fem mot fem, än vad jag var tidigare, menar Zetterberg.

Mycket av framgångarna går också att spåra tillbaka till sommarträningen, enligt Zetterberg.
– Sommarträningen jag hade i somras var den bästa hittills i min karriär. Jag gick ner några kilon och det tycker jag märks på orken ute på isen också. Jag jobbade på alltifrån snabbhet till kondition till att bygga muskler. Sen käkade jag också mycket bättre i somras, något jag också tagit med mig till hösten här. Jag har börjat uppföra mig lite proffsigare än tidigare, och det verkar ju ha fungerat så det är bara att fortsätta på det spåret. Det är klart att jag har varit professionell tidigare också, men nu har det varit på en annan nivå.


Lukas Zetterberg hade en tuff fjolårssäsong. FOTO: Pär Olert/Bildbyrån

”FJOLÅRSSÄSONGEN VAR RÄTT TUFF”

Förra säsongen blev inte riktigt som Lukas Zetterberg hade tänkt sig. 21-åringen lämnade nedflyttade Västerås för spel i toppklubben Timrå. I december valde dock parterna att gå skilda vägar efter att Zetterberg bara noterats för tre mål och ett assist på 25 spelade matcher. Ny klubbadress blev Tingsryd, men även hos smålänningarna hade Zetterberg det jobbigt.
– Fjolårssäsongen var rätt tuff, framförallt poängmässigt. Jag kände att jag utvecklade fem mot fem-spelet redan under förra säsongen och kände mig tryggare ute på isen än vad jag gjorde säsongen innan då jag gjorde 22 poäng. Man brukar ju säga att det andra året är lite tuffare och det kände jag av extremt mycket förra året. Men jag har aldrig tvekat på att jag är en bra hockeyspelare och jag har alltid trott på mig själv.

En bra hockeyspelare har han definitivt visat att han är under hösten med Västerås. Med sina elva mål är på delad andraplats i den Hockeyallsvenska skytteligan efter 20 omgångar.

Zetterberg berättar vidare att det inte var några tveksamheter över att återvända till moderklubben när möjligheten dök upp.
– Det var ett självklart val. Jag kände väl att glädjen inte riktigt fanns där efter det tunga fjolåret och att jag behövde komma hem. Den här säsongen ville jag bara ha väldigt roligt och det visste jag hade jag skulle ha i det här laget. Jag kände många sedan innan och hade en väldigt bra sommar med gänget. Då kände jag att det här kommer bli ett bra år, säger Zetterberg.

”ALLA TRE HAR ÖGON I NACKEN”

Tillsammans med kedjekamraterna Kalle Östman och Marcus Bergman har Lukas Zetterberg terroriserat de Hockeyallsvenska motståndarförsvaren under säsongsinledningen. Totalt har trion producerat 52 poäng under säsongsupptakten.
– Vi känner varandra väldigt bra ute på isen. Alla tre har ögon i nacken, vi vet var vi har varandra och vi pratar väldigt mycket med varandra både på isen men även i båset. Vi kompenserar varandra väldigt bra och det har fungerat bra hittills, sammanfattar Zetterberg samarbetet med Östman och Bergman.

I Västerås har du återförenats med Thomas Paananen, som du tidigare haft som juniortränare. Hur har det varit att jobba med Thomas igen?
– Det har känts väldigt bra. Han har alltid trott på mig. Under tiden i juniorlaget trodde han alltid på mig och jag har alltid fått ett stort förtroende från honom. Jag hade honom i J20 när jag kom med i landslaget och han har hjälpt mig väldigt mycket, både hur man ska vara som person men även så klart mycket i det hockeymässiga. Han betyder väldigt mycket för mig.


Lukas Zetterberg (andra från vänster) har fått fira mycket den här säsongen. FOTO: Tobias Sterner/Bildbyrån

HAR PAPPA SOM SPORTCHEF

Ett annat bekant ansikte för Zetterberg i Västerås återfinns på sportchefspositionen. Där sitter nämligen 21-åringens pappa Patrik. Zetterberg menar dock att det inte är några problem att ha sin pappa som sportchef.
– Vi har en så pass bra dialog med varandra att det inte är några problem. Om jag hade haft en lika tung säsong i år som jag hade ifjol hade han agerat på ett professionellt sätt och sagt de grejerna som han sagt till vilken spelare som helst. Vi är bra på att hålla isär rollerna som pappa och sportchef, säger Zetterberg och berättar samtidigt att han hade förväntat sig mer trashtalk från motståndarna om det faktum att han har sin pappa som chef.
– Jag visste när jag skrev på att folk kommer att hålla på, men det har faktiskt inte varit så mycket. Det kanske är för att det gått så pass bra? Det var väl någon på försäsongen som slängde ur sig något, men om jag ska vara helt ärligt kan jag inte bry mig mindre.

För Lukas Zetterberg och Västerås fortsätter matchandet i morgon mot Almtuna. Efter lagets fina start på säsongen förväntar sig 21-åringen att laget fortsätter att haka på i den Hockeyallsvenska toppstriden.
– Vi har absolut kapaciteten i laget för att hålla oss kvar i toppen. Det gäller bara att vi är ödmjuka inför det som vi har framför oss och det är också något som Paananen och Lars Ivarsson (assisterande tränaren) trycker på varje dag. I går vann vi mot Södertälje och vi är så klart nöjda över de tre poängen, men samtidigt är det en match som vi lagt bakom oss nu. Vi är väldigt ödmjuka som lag och vi har hela tiden siktet inställt på nästa match. Det är nyckeln.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL