Luleå ångar på i SHL-toppen.Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Det spelades sex matcher i SHL under denna torsdagskväll. Nedan följer ett kort svep som sammanfattar samtliga sex bataljer.

Örebro – Luleå 2–3 (0–1, 1–1, 1–1)

Örebro: Aaron Palushaj, Tylor Spink
Luleå: Niklas Olausson, Jack Connolly, Petter Emanuelsson

Luleå ångar på i toppen av SHL-tabellen. I kväll tog norrbottningarna ytterligare en trepoängare när man kunde bortabesegra Örebro med 3–2. Men de tre poängen satt långt inne – riktigt långt inne. Efter att ha haft ledningen med 2–1 sedan halva den andra perioden var spelad såg gästerna ut att gå mot full pott. Då kvitterade Örebros Tylor Spink med 1:21 kvar att spela av den tredje perioden. Matchen såg ut att gå till förlängning, men med elva sekunder kvar att spela kunde Petter Emanuelsson frälsa Luleå med sitt 3–2-mål. Segern var Luleås tionde för säsongen.

Mora – Malmö 2–3 efter straffar (1–0, 1–0, 0–2, 0–0, 0–1)

Mora: John Persson, Alexander Hilmerson
Malmö: Lars Bryggman, Emil Molin, Johan Olofsson (avgörande straff)

Mora hade plockat ned sportchefen Anders Forsberg i båset till kvällens hemmamöte med Malmö. Det hjälpte föga för dalalaget, som inkasserade sin sjunde förlust på de åtta senaste matcherna. Detta efter att man tappat en 2–0-ledning i den tredje perioden till 2–2. Efter en mållös förlängning kunde sedan både Johan Olofsson och Konstantin Komarek överlista Janne Juvonen i Mora-målet och skjuta extrapoängen till Skånelaget. I och med förlusten är Mora alltjämt tabelljumbo i SHL.

Växjö – Djurgården 4–3 efter förlängning (0–1, 2–0, 1–2, 1–0)

Växjö: Peter Andersson, Linus Högberg, Linus Fröberg, Janne Pesonen
Djurgården: Jonathan Davidsson, Jesper Pettersson, Jakob Lilja

Efter över en månads skadefrånvaro var Dick Axelsson återigen på isen i Djurgårdströjan i kvällens match mot Växjö. Det tog inte mer än en period innan 31-åringen hade skrivit in sig i poängprotokollet, då han spelade fram Jonathan Davidsson till dennes 1–0-mål i slutet av den första perioden.
Växjö vände på matchen i den andra perioden genom två backmål signerade Peter Andersson respektive Linus Högberg. Växjö gick upp i en 3–1-ledning i den tredje perioden, men tack vare mål från Jesper Pettersson och Jakob Lilja kunde Djurgården ta matchen till förlängning.
Där kunde hemmalaget dra det längsta strået genom veteranen Janne Pesonen, som avgjorde matchen med sex sekunder kvar av förlängningsspelet.


Janne Pesonen avgjorde matchen mellan Växjö och Djurgården. FOTO: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Linköping – Rögle 2–3 (0–0, 1–1, 1–2)

Linköping: Derek Roy, Joe Whitney
Rögle: Christopher Bengtsson, Nils Höglander, Daniel Zaar

Rögle kunde vinna en svängig tillställning i Saab Arena. Efter en mållös förstaperiod tog hemmalaget ledningen i mittperioden genom Derek Roy. Rögle vände sedan på matchen genom mål av Christopher Bengtsson och Nils Höglander, innan Joe Whitney kunde kvittera med fem minuter kvar av den tredje perioden.
Då klev gästernas Daniel Zaar fram och blev stor matchvinnare när han prickade in 3–2-pucken med tre och en halv minut kvar att spela. Segern var Rögles sjunde på de åtta senaste matcherna – ett imponerade facit för Ängelholmslaget, minst sagt.

HV71 – Brynäs 1–2 (1–1, 0–0, 0–1)

HV71: Mikko Lehtonen
Brynäs: Niclas Andersén, Jesper Boqvist

HV71-fansen fick vara med om ett måljubileum i Kinnarps Arena under torsdagskvällen. Mikko Lehtonens 1–1-mål i slutet av den första perioden mot Brynäs var nämligen klubbens 5 000:e genom tiderna i SHL. Sen var det roliga slut för HV71. Brynäs kunde vinna matchen efter att Jesper Boqvist avgjort tillställningen med sitt 2–1-mål i den tredje perioden. Stor matchvinnare för Brynäs var annars målvakten Tomi Karhunen som räddade 39 av 40 HV71-skott.

Timrå – Skellefteå 3–5 (1–1, 0–3, 2–1)

Timrå: Ludvig Rensfeldt, Anton Wedin, Henrik Törnqvist
Skellefteå: Bud Holloway (2), Robin Alvarez, Emil Djuse, Jimmie Ericsson

Skellefteå fortsätter att vinna. I kväll kom lagets fjärde raka seger i SHL efter att man bortabesegrade Timrå med 5-3. Timrå tog ledningen i den första perioden genom Ludvig Rensfeldt, men Robin Alvarez såg till så att gästerna gick till den första periodvilan med ett likaläge. I den andra perioden punkterade sedan västerbottningarna mer eller mindre matchen när man gick ifrån till en 4–1-ledning på sex minuter. Timrå gjorde ett tappert försök att ta sig in i matchen igen genom två snabba mål i den tredje perioden. Det räckte dock inte, utan Skellefteå kunde hålla undan och plocka hem samtliga tre poäng.