Nyheter

Lars Johanssons lyckade debut i landslaget

ANNONS

I matchen mot Tjeckien i Karjala Cup den 8:e November ställde Sverige upp med en reservbetonad uppställning. De flesta stora namnen saknades och i truppen fanns hela 11 landslagsdebutanter. Flera unga spelare fick chansen att för första gången ta på sig landslagströjan. Men i målvaktsrollen fans en betydligt mer rutinerad debutant. Lars Johansson fick kliva in i målburen för Sverige för första gången 31 år gammal.

En lång karriär

Lars Johansson inledde sin proffskarriär för över ett decennium sedan. Avestasonen vaktade mellan 2006 och 2016 buren i Mora, Västerås och Frölunda. Efter att ha tagit hem SHL-titeln 2016 med Frölunda gjorde Johansson en kort tid i USA där han misslyckades med att få någon speltid i NHL utan fick husera i AHL-laget Rockford Icehogs som dessutom under hans tid hade en rätt misslyckad säsong.

Betydligt större framgångar nådde han när han gick till den ryska ligan KHL:s mest anrika lag CSKA Moskva. Här vann han senast pris som KHL:s bästa målvakt och har haft ligans bästa insläppsprocent.

Varför har debuten dröjt så länge?

Johansson har varit aktuell landslaget vid ett flertal tillfällen, främst under titelsäsongen i Frölunda och under de senaste säsongerna i CSKA. Problemet är att Sverige har lyxen att ha en uppsjö målvakter i världsklass att välja mellan. Henrik Lundqvist är det givna förstahandsvalet men bakom honom finns det ett flertal duktiga svenska målvakter i NHL, SHL och KHL.  Då flera av dessa redan har landslagsmeriter har det betytt att en rutinerad målvakt som Johansson glömts bort och han har enligt egna uppgifter inte ens haft någon kontakt med landslaget innan uttagningen till Karjala Cup.

När nu Johansson väl fått göra sin debut 31 år gammal gör han det som en av de äldsta landslagsdebutanterna i modern tid. Senast vi såg en äldre debutant än Johansson var 1999 då Stefan ”Myran” Gustavson debuterade drygt 33 år fyllda.

Hur ser framtiden ut för Johansson i landslaget?

Debuten i Sverige har definitivt gett mersmak. Matchen mot Tjeckien i Prag slutade 3-2 och Johanssons insatser framförallt i slutet på matchen omnämndes som en bidragande faktor.

Den stora mängden debuterande spelare i den svenska truppen kombinerat med en betydligt mer toppad tjeckisk laguppställning gjorde att Sverige innan matchen sågs som en svag underdog på sidor för betting. Men den som gjort sin hemläxa kunde identifiera de värden som finns i Sveriges unga spelare och även lättare tyda oddsen för hur deras prestation skulle påverka Sveriges insats. Den som känner igen Johanson från hans toppsäsong i Frölunda och hans tid som dominant i KHL visste att han kunde bidra med en stabilitet till truppen. Därför blev ett spel på Sverige riktigt attraktivt som svag underdog.

Den unga truppen till trots stod dock Sverige upp med en riktig fin insats och när Tjeckien jagade kvittering i sista perioden lyckades Johansson spika igen och gjorde flera fina räddningar.

Hans Insats gör att man kan man med största sannolikhet efter Karjala kan föra Johansson till listan över dugliga målvaktskandidater. Även om han knappast lär kliva in som förstahandsval till större turneringar finns det goda chanser att han kan etablera sig som en bra andra- eller tredjemålvakt för kronorna. Hans rutin, jämnhet och goda inställning gör att han kan vara en trygg reserv som är redo att göra det han ska oavsett situationen. I CSKA är han van att dela speltid med den ryska landslagsmålvakten Ilya Sorokin.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL