Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Inför den här säsongen valde Jesper Sellgren att lämna tryggheten i Örnsköldsvik och lämna Modo för spel i Luleå. Ett klokt val, skulle det visa sig med facit i hand. Ett halvår senare är nämligen den 20-årige backen nybliven landslagsdebutant och en nyckelspelare i det Luleå-lag som tagit SHL med storm under hösten.
– Vi har haft bra stämning i laget och allt runtomkring har fungerat bra. Just nu känns allting väldigt positivt och bra. Förhoppningsvis ska det fortsätta på den vägen också, säger Jesper Sellgren till hockeysverige.se.

Efter att ha spenderat hela sin juniorkarriär i Modo Hockey valde Jesper Sellgren inför den här säsongen att lämna Örnsköldsvik för nya äventyr i Norrbotten och Luleå. Den JVM-meriterade backen menar att beslutet både var lätt och svårt på samma gång.
– Det är klart, det är aldrig lätt att lämna hemstaden. Men samtidigt kände jag att det var dags att pröva på något nytt och förhoppningsvis även utvecklas som människa. Dels allt som kommer med att flytta hemifrån och klara sig själv, men även så klart att hoppa upp till SHL och få tampas där. Det var i slutändan inte ett så svårt beslut, säger Jesper Sellgren till hockeysverige.se.

HYLLAR BACKKOLLEGAN

Sellgren har, liksom hela laget, fått lite av en flygande start på säsongen. Efter 20 spelade matcher toppar norrbottningarna SHL-tabellen med 38 inspelade poäng.
– Vi har fokuserat mycket på grunderna i vårt spel och vi tar allting utifrån det. Jag tror att det är det som gjort oss så framgångsrika nu under hösten. Vi har varit starka defensivt och inte släppt in speciellt mycket mål. Sen har offensiven blivit bättre och bättre ju längre det gått känns det som, så det känns riktigt bra.

Riktigt bra – ja, det är också en stämpel man skulle kunna sätta på Jesper Sellgrens spel den här säsongen. 20-åringen från Örnsköldsvik har imponerat på den svenska hockeypubliken med sitt stabila defensiva spel under hösten.
– Jag tycker att jag har vuxit in i det ju mer jag har spelat. Jag har blivit mer bekväm och tar för mig mer och mer. En stor del till det har så klart Erik Gustafsson som hjälper mig varje dag med allt ute på isen. Han ska ha mycket av credden, menar Sellgren.


En stor del av Jesper Sellgrens framgångar är tack vare Erik Gustafsson, enligt Sellgren själv. FOTO: Simon Eliasson/Bildbyrån

Att få spela med den VM-, OS, NHL- och KHL-meriterade backen har betytt otroligt mycket för Sellgrens spel den här säsongen, enligt honom själv.
– Det är klart att han är väldigt viktig för mig. Han hjälper mig väldigt bra ute på isen och har väldigt stor erfarenhet från de största ligorna i världen. Han är väldigt rutinerad och kan sin sak, kan man väl säga. Det känns väldigt bra att jag har honom vid min sida.

”KOM SOM EN VÄLDIG CHOCK”

Du har fått stort förtroende och snittar upp mot 20 minuter i istid per match. Vad betyder det för dig att få det förtroende som du har fått?
– Kommer man till en förening som tror på en och är villig att satsa på en så känns det ju bra redan där. Sen att man också presterar utifrån det förtroende man fått gör att det känns ännu bättre, så klart. Jag känner att jag bevisat att jag förtjänar det här och att jag ska vara här.

20-åringens imponerande spel under hösten tog honom hela vägen till en plats till Tre Kronors lag till Karjala Tournament tidigare den här månaden.
– Det kom som en väldig chock för mig. Det var absolut ingenting som jag hade förväntat mig inför säsongen eller hade som något mål. Det var en väldigt stor överraskning men så klart extremt kul att få chansen och visa upp sig i Tre Kronor-tröjan, berättar Sellgren.


Jesper Sellgren landslagsdebuterade i Karjala Tournament. FOTO: Tomi Hänninen/Newspix24/Bildbyrån

DRAFTAD AV CAROLINA

Tre Kronor-debuten skedde i turneringens öppningsmatch mot Tjeckien.
– Det är klart att det var lite nervöst inför matchen. Det är ändå bland de bästa spelarna i världen man ska spela mot när man är på den nivån. Men när väl spelet kom igång var det bara roligt och det var bara att ta för sig. Alla peppade på varandra på ett bra sätt och jag gick bara ut och hade roligt. Jag tycker att jag gjorde bra ifrån mig. Jag gjorde inte bort mig på något sätt tycker jag, vilket väl är positivt, säger Sellgren med ett skratt och berättar samtidigt att han fått blodad tand av att dra på sig landslagströjan:
– Jag vill dit igen. Det kommer jag kämpa för under resten av säsongen. Det gäller att jag fortsätter med mitt spel och utvecklar alla delar i mitt spel. De vill också se att jag vågar ta för mig ute på isen och att man vågar spela sitt spel. Det är det som jag tror kommer behövas från min sida för att få chansen där igen.

Efter att ha varit tillgänglig i två NHL-drafter utan att plockas av någon NHL-klubb valde Carolina Hurricanes i somras att lägga beslag på Sellgrens rättigheter i sommarens NHL-draft. Att bli draftad var bara ett steg på vägen för Luleåbacken som, liksom de allra flesta hockeyspelare, drömmer om en framtid i världens bästa hockeyliga.
– Jag var över på deras Development Camp i somras och de var nöjda med vad de såg. Det känns ju så klart väldigt positivt för egen del. Sen får man se vad som händer där och vad de ser i mig. Det är någonting som får komma lite längre fram, men precis som för många hockeyspelare är NHL den största drömmen av alla.