Mikael Ahlén fick inte förlängt i Djurgården och övervägde att sluta. Men sedan tänkte han om.Foto: Ronnie Rönnkvist

Efter fem raka säsonger i Djurgårdens a-lag fick Mikael Ahlén i våras beskedet att kontraktet inte skulle förlängas. Redan innan det hade han börjat fundera på att lägga av – men kom på andra tankar.
— Jag gick hemma några veckor och funderade på vad jag skulle göra och framförallt på vad som var roligare än hockey, berättar han för hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mikael Ahlén ses i hockeykretsar som en Djurgårds-ikon. Bland annat var han med och tog upp Djurgården till Elitserien/SHL 2014. Men inför den här säsongen blev det ingen förlängning av hans kontrakt. I stället övervägde han att sluta spela innan Södertälje fick honom på andra tankar.

TOG UPP DJURGÅRDEN I SHL

Hockeysverige.se stämde träff med Mikael Ahlén på Scaniarinken i Södertälje och frågade honom om vad han minns bäst från den 7 april 2014.
– Det är en dag jag såklart alltid kommer ha med mig. Det hade varit en lång säsong som var både upp och ner, men vi avslutade den starkt. Vi hade även en tuff start på kvalserien, men vi avslutade även den starkt.
– Sista två dagarna innan sista matchen, jag har aldrig mått så dåligt som jag mådde då. Anspänningen som var glömmer jag aldrig och inte heller att vi lyckades vinna med tillräckligt stora siffror eftersom det handlade om målskillnad i slutändan. Det här är en av de största dagarna jag varit med om.

Nästan först ut på isen för att gratulera Mikael Ahlén efter slutsignalen var hans då blivande fru Nicole.
– Min familj var ganska snabbt ute på isen så jag kramade om Nicole och barnen, säger 30-åringen samtidigt som han får ett stort leende på läpparna och man nästan kan skymta att han blir lite blank på ögonen.

Nicole Ahlén har också varit en viktig del i hans hockeykarriär. Något han inte gör någon hemlighet av.
– Hon har såklart betytt allt. Vi har två barn i dagis-åldrar så hon har fått dragit ett jättelass. Mellan december och januari ”vabbade” hon över 200 timmar. Det har varit hiskligt mycket sådant och hon har varit ryggraden bakom allt. Vi träffades då jag var 20 år så hon har varit med på hela resan.
– Nicole är alltid positiv och hon har varit en jag har kunnat prata med då jag haft det tungt. Hon alltid funnits där och lyft upp mig igen.

Mikael Ahlén i Djurgårdströjan. Foto: Bildbyrån

Du har ett stort djurgårdshjärta, hur var då känslan då klubbens sportchef, Joakim Eriksson, meddelade att det inte blir någon fortsättning i klubben?
– Det var tudelat. Jag var lite trött på hockey, men hade ändå haft ett jätteroligt slutspel. Det hade varit en tung höst samtidigt som jag hade haft stora förhoppningar innan serien började, säsongen innan var trots allt kanske min bästa. Jag tycker inte att jag fick chansen att komma in det samtidigt som jag tränade stenhårt. Då fick jag negativa tankar om hockey.
– Sedan gick det bra från januari till slutspelet eftersom jag spelade avslappnat i och med att jag hade tankar på att lägga av.

Du hade tankar redan då på att sluta spela helt?
– Ja, men jag hade inte hundraprocentigt bestämt mig. I mötet med Jocke hade jag lite förhoppningar eftersom slutspelet gick så pass bra för mig. Samtidigt var jag förberedd på att det inte skulle bli någon fortsättning. Nu slapp jag ta beslutet själv och efter mötet kände jag att nu skiter jag i det här och lägger av.

Blev du besviken eller hur reagerade du?
– Det jag kanske är lite besviken på var att jag inte fick ut min potential, att jag hade mer att ge sett över hela säsongen. I slutspelet fick jag ut det men hade jag fått ut det tidigare tror jag att jag hade fått chansen att vara kvar.

FICK EN BRA KÄNSLA AV SÖDERTÄLJE

Trots att Mikael Ahlén mer eller mindre bestämt sig för att sluta spela meddelar Södertälje SK i mitten av juli att klubben skrivit kontrakt med honom.
– Jag gick hemma några veckor och funderade på vad jag skulle göra och framförallt på vad som var roligare än hockey, säger Ahlén med ett skratt och fortsätter:
– Då började jag tänka om, att det kanske inte är så dumt att fortsätta spela. Alla jobb är tuffa och jag pratade med folk som har vanliga jobb. ”Fortsätt spela, du kommer komma till det här livet också. Det är inte guld och gröna skogar här heller”.  Det var flera klubbar som hörde av sig, men då bad jag om att få lite tid att fundera.
– Jag hade en dialog med Södertälje och när jag väl bestämde mig hade jag ett möte med Dennis Bozic och Uffe Lundberg. Det kändes bra redan från början och jag hade hört jättemycket gott om båda två. Bland annat lovordade ”Falken” (Nichlas Falk) Dennis och Uffe och att organisationen är väldigt bra. Det hade jag med mig in i mötet.
– Sedan hade jag ett bra möte med Mats Pernhem dagen efter där jag fick en tydlig bild av Södertälje och hela organisationen. Det är viktigt för mig eftersom det jag lärt mig genom åren är att det måste finnas bra struktur hela vägen upp i organisationen.

I Södertälje får dessutom Mikael Ahlén återtförenas med sin kompis från tiden i Troja/Ljungby, David Åslin.
– Det är jättekul. Även ”Dyken” (Sebastian Dyk) var i Troja ett tag och (Marcus) Fagerudd var med i Djurgården. David är den jag varit kompis längst med. Vi båda bodde grannar i Ljungby. Han är en jättesnäll kille med ett gott hjärta, säger Mikael Ahlén som trivs i sin nya klubb.
– Om jag börjar med omklädningsrummet så är det en jättebra grupp, väldigt välkomnande samtidigt som det är en bra blandning mellan åldrar. Jag hänger lite med (Stefan) Gråhns ena dagen. Sedan sitter jag bredvid Axel (Andersson) och får höra hur deras värld är. Det tycker jag är svin-kul.
– Sedan tycker jag det är ett jätteintresse kring laget. Jag bor i Salem (15 km från Scaniarinken) och nästan varje dag är det är det någon som kommer fram för att prata hockey eftersom det är många Södertälje-fans runt om i krokarna där.

Vilken är din och lagets målbild den här säsongen?
– Vi vill komma topp åtta. Då är vi med och när vi väl är där kan allt hända. Vi ska inte ta på oss för stor kostym utan jag vill jobba i lugn och ro.
– Jag minns själv då vi gick upp med Djurgården. Det var inte en spikrak väg. Vi hade våra dippar och det gäller att hitta spelet. Självklart, att få vara med om en sådan säsong som 2104 igen men nu här i Södertälje vore verkligen häftigt och en personlig dröm jag har.