• Publicerat 1 december, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
TILLBAKA MED STIL. En dryg månad efter den otäcka knäskadan var Fabian Zetterlund tillbaka – som målskytt.Foto: Bildbyrån

Drömvändning och drömcomeback. En knapp månad innan JVM var Fabian Zetterlund tillbaka efter sin knäskada – och blev målskytt när Färjestad vände 0–2 till 3–2 mot Djurgården på Hovet.
– Det är gott gry i den pojken, säger FBK:s assisterande tränaren Anders Karlsson om Zetterlund.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var den 20 oktober som olyckan var framme. I en match mot Djurgården hemma i Löfbergs Arena åkte Fabian Zetterlund på en knäskada som såg riktigt otrevlig ut. Oroväckande inte minst med tanke på hans betydelse för Juniorkronorna inför JVM, där han kan räknas som en nyckelspelare för Tomas Montén efter att ha deltagit i fjolårets turnering i Buffalo.

Lyckligtvis stannade frånvaron vid sex veckor. En dryg månad efter skadan var 19-åringen tillbaka på isen när Färjestad mötte Djurgården på Hovet. Där stod han för en finfin comeback med 2–2-kvitteringen i den tredje perioden som grädden på moset. Framspelad av Oskar Steen tryckte han in pucken bakom Robin Jensen i hemmalagets kasse.
– Det var riktigt skönt att få hänga. Det var en en riktigt bra pass från Steen, inte det hårdaste passet utan han la den mer på chans och såg att jag skulle komma in där. Det blev perfekt, säger han till hockeysverige.se efter 3–2-vinsten.

Djurgården tog timeout efter målet för att samla trupperna. Men bara tio sekunder senare sköt Marcus ”Lilliz” Nilsson 3–2 med sitt första mål för säsongen och ordnade trepoängaren för gästerna från Karlstad. För Zetterlund var det extra skönt att få smaka på segerns sötma efter elva raka matchers frånvaro.
– Det var riktigt roligt. Det två första bytena var det bara att köra och sedan kom man in i det mer och mer och kom in i matchtempot. Nu känns det jätteskönt att ha den här matchen avklarad och veta att knäet håller, säger han med ett leende som inte vill försvinna.


Foto: Bildbyrån

”JVM BLEV EN SPORRE”

Zetterlunds insats gick inte obemärkt förbi. Assisterande tränaren Anders Karlsson passade på att hylla ynglingen på presskonferensen efter matchen.
– ”Fabbe” har gjort en väldigt bra resa. Det är väldigt kort tid och egentligen ska han vara borta fortfarande, men det är gott gry i den pojken. Han är byggd som en björn nästan. Vi har fått hålla tillbaka honom lite. Han hade kunnat spela mot Timrå (i onsdags), men vi valde avsiktligen att vänta till matchen i dag, säger Karlsson.

Resan som Karlsson refererar till inleddes redan den 22 oktober, två dagar efter knäskadan. Han hann bli orolig för sin JVM-medverkan innan det kom ett positivt besked.
– Först när jag fick smällen hann jag inte tänka på det. Dagen efter var det desto deppigare, men sedan träffade jag medicinska teamet på kvällen och de sa att ”det här är sex veckor sedan är du tillbaka i spel”, berättar han.
– När jag fick jag reda på det var det bara att sköta rehaben och träna extra. Jag gav mig fan på att jag skulle tillbaka. Hela grejen med JVM blev en sporre och det var skönt att det blev som det blev. Jag hade som sporre att komma frisk och kry dit.

”EN MOGEN OCH BRA COMEBACK”

I måndags – efter veckor av rehab och extraträning – fick han slutligen klartecken att det var fritt fram att börja träna för fullt igen. Detta tack vare ett specialbeställt knäskydd.
– Det är ett lite större skydd så att knäet inte ska gå i sidled. Det kändes bra från första träningen. Jag trodde att det skulle vara ovant och stort, men det sitter riktigt bra.

Som ”Ante” Karlsson indikerade ovan ville han spela redan i onsdags, men stoppades av tränarstaben. Huvudtränare Johan Pennerborn förklarar logiken bakom det.
– Vi höll tillbaka honom i onsdags och jag sa det till honom ”du är född 1999 och du behöver inte forcera”. Jag vet hur mycket han vill det här och hur mycket han vill till JVM, men det var bra att det blev så här, säger Pennerborn.
– Han gör en mogen och bra comeback. Jag är glad för hans skull – och glad för svenska juniorlandslagets skull.

Någonstans sitter Juniorkronornas förbundskaptenen Tomas Montén och ler brett.