Niclas Lundgren är tillbaka i Brynäs efter lånesejouren i Malmö.Foto: Bildbyrån

Efter en tuff start på säsongen med ont om istid lånades Niclas Lundgren i slutet av november ut från Brynäs till skadeskjutna Malmö i jakt på mer speltid. Efter tre stabila insatser i Skåneklubben återvände den 27-årige backen till Brynäs den här veckan med ett bättre självförtroende och en beslutsamhet att slå sig in i Gävlelagets backuppsättning på allvar.
– Jag har haft en höst som varit lite upp och ned, så det kändes bra att få bevisa – främst för sig själv kanske – att man har en bra nivå i sig fortfarande, säger Lundgren till hockeysverige.se.

SKELLEFTEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Niclas Lundgren var lite av en prestigevärvning när Brynäs plockade in honom från Linköping inför den här säsongen. Den 27-årige backen hade gjort sig ett namn i SHL genom sitt gedigna och stabila försvarsspel, en spelstil som också gjorde honom till en Tre Kronor-back för ett par säsonger sedan.

Hösten i Brynäs har dock inte blivit riktigt som den hårdföre backen tänkt sig. Svaga insatser blandat med ett genombrott från supertalangen Victor Söderström har gjort att istiden blivit allt mindre för Niclas Lundgren.
– Det har varit svajigt, så är det. Bitvis i matcherna har det varit bra, bitvis har det varit dåligt. Förr om åren har jag haft en hög lägstanivå och det har jag inte riktigt haft i år. Det är bara att inse och där måste jag höja mig, säger Lundgren till hockeysverige.se.

SPELADE EN BÄTTRE HOCKEY

I november lånades Lundgren ut till Malmö för att stötta upp lagets skadeskjutna backsida samt få lite värdefull istid. Veckan i Malmö blev precis vad Lundgren behövde. Med ett större förtroende blev även insatserna på isen bättre, menar 27-åringen.
– Det kändes bra att få lite mer förtroende. Jag har haft en höst som varit lite upp och ned, så det kändes bra att få bevisa – främst för sig själv kanske – att man har en bra nivå i sig fortfarande. Det var en skön vecka för egen del att jag kunde spela mitt eget spel som jag brukar bidra med.


Niclas Lundgren gjorde bra ifrån sig under veckan i Malmö. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Malmös tränare Peter Andersson berättade för Mr. Madhawk att han var nöjd med Lundgrens insatser i Malmötröjan, något som så klart gläder Brynäsbacken.
– Det var en boost för självförtroendet. Jag tycker att jag spelade mer stabilt och en bättre hockey den veckan än tidigare under säsongen, säger Lundgren som samtidigt berättar att han inte är bitter på något vis över att vara tillbaka i Brynäs, där han varit uppsatt som sjundeback under två matcher i rad sedan återkomsten.
– Jag visste att det var en vecka som gällde, så det var det jag var inställd på. Men det var nog viktigt för mitt självförtroende, att få komma ner dit och visa upp sig från en bra sida. Det var en rolig vecka, men det är kul att vara tillbaka i Brynäs. Vi har ett bra flow just nu och jag tycker att vi bevisat att vi är svårslagna nu, så det är kul att vara tillbaka här.

HYLLAR GENOMBROTTSMANNEN: ”FRAMTIDA STORBACK”

Ordspråket lyder ”den enes död är den andres bröd”. Ja, lite så har det varit för Brynäs supertalang Victor Söderström som i samband med Lundgrens tunga höst fått sitt genombrott i SHL. Lundgren är inte sen på att hylla sin tio år yngre backkollega.
– Han är en jätteskicklig och jätteduktig back. Det är förmodligen en framtida storback som är på väg upp nu. Han är lugn och fin med pucken och är superskicklig i offensiven. Det har varit kul att se honom under hösten. Han är jätteduktig, det är inget snack om det.

Det känns inte jobbigt att en 17-åring kommit in och mer eller mindre tagit din plats i laget?
– Nej, det kan jag väl inte säga. Han har förtjänat det. Men det är bara kul att se honom spela. Det är bara att tänka hur det var själv när man kom upp i a-laget… Han är 17 år och vågar hålla i pucken på ett sätt som jag inte ens vågar i dag. Han är en speciell spelare, så enkelt är det.


Victor Söderström har imponerat under hösten. FOTO: Andreas Sandström/Bildbyrån

SKA SPELA EFTER SINA STYRKOR

I gårdagens match mot Skellefteå fick Lundgren spela 12:29 och noterades för +1 i plus/minus-statistiken. Trots den skrala speltiden känner sig Lundgren hoppfull inför framtiden.
– Jag känner att jag måste fortsätta på det sätt som jag spelade i dag (läs: i går) och i matchen mot Frölunda. Jag ska bidra med mitt hårda jobb, spela enkelt i egen zon, vara en liten ”pain in the ass” och få stopp på motståndarna i egen zon. Spela efter mina styrkor helt enkelt. Det tycker jag att jag visat upp sedan jag kom tillbaka från Malmö och speltiden kommer väl inte förändras över en natt, men jag kommer göra allt jag kan för att bevisa att jag ska ha mer speltid. Något annat kan jag inte göra, avslutar Niclas Lundgren.