Djurgårdskedjan är uttagen till nya landslagstruppen.Foto: Bildbyrån.

I dag presenterade Rikard Grönborg sin trupp till Channel One Cup som spelas 13-16 december i Ryssland. Det var en ung trupp där inte mindre än 13 spelare är födda i Stockholm eller Södertälje. Hockeysverige.se satte sig ner med Stefan Ladhe, Peter Popovic och Johan Garpenlöv för att gå igenom truppen lite närmare.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Målvakter: Lars Johansson, Adam Reideborn.

Stefan Ladhe:
–Jag tycker att Adam varit bra över tid. Vi ser gärna att det ska vara så och inte bara att man är bra tre, fyra matcher och sedan ska han vara med i Tre Kronor. Det har vi en för bra konkurrenssituation för. Han har visat under hela förra och den här säsongen att han håller en väldigt hög nivå.
– Han var även med och tränade ett pass med oss på förra samling. Det fanns ett syfte med det också, att komma honom lite närmare, se honom i träningsmiljö och så vidare. Vi blev imponerade. Vi har pratat om att testa honom under säsongen, men inte när. Det ska bli kul att få se Adam riktigt. Han har inte spelat någon match i Tre Kronor, men suttit på bänken.

Lars Johansson debuterade i Tre Kronor under den senaste turneringen och är med nu igen.
– När Lasse debuterade fick han spela två matcher. Vi tycker att han ska få chansen igen. Lasse är en väldigt bra målvakt som dessutom hållit nollan i CSKA ett par gånger till sedan vi såg honom senast.
– Det var bra matcher för honom som visade att det var en nivå till. Oavsett om du spelar i SHL eller KHL är det en annan nivå i landslaget och den typ av hockey det är här. Givetvis blev det en utmaning för honom, men han klarade det bra.

Den som saknas på målvaktssidan från förra turneringen är Magnus Hellberg.
– ”Mange” har varit bra sedan han spelade senast med oss. Han har varit med i alla våra turneringar så vi har en ganska bra koll på honom. Jag pratade med honom häromdagen och han vill naturligtvis vara med på allting, men vi måste ge fler chansen. Han är lika aktuell att spela i Tre Kronor som tidigare, men inte just i den här turneringen.

Stefan Ladhe.

Backar: Klas Dahlbeck, Jesper Sellgren, Philip Holm, Jesper Pettersson, Lukas Bengtsson, Tom Nilsson, Viktor Lööv, Joel Persson.
Peter Popovic:
– Några av backarna ville vi se igen. Exempelvis Lukas Bengtsson som gjorde väldigt bra ifrån sig senast. Han var bra i alla tre matcherna, orkade. Sellgren är en ung kille, bara 20 år. Han vill vi också se mer utav. Sedan har Tom gått bra i Djurgården där han har fått mycket istid och dessutom fått vara helt skadefri. Han har ändå varit med lite förut men nu vill vi se honom igen. Jesper Pettersson var med två matcher i april, men inte så jättemycket. Dahlbeck är tillbaka i Europa och spelar i CSKA. Det ska bli spännande att se honom.
– Det är ungt och lite orutinerat, men det ska bli spännande att se dom här killarna, hur dom tar chansen.

Det blir lite som ett mandomsprov för de nya unga spelarna att spela en turnering som håller en så pass hög nivå. Speciellt eftersom turneringen spelas i Moskva.
– Ja, absolut. Jag brukar tänka ”Finnarna i Finland, tjeckerna i Tjeckien och ryssarna i Ryssland”. När vi pratar om dom här turneringarna så är det här dom tuffaste matcherna. Kanske är det så att ryssarna i Ryssland är högst upp på piedestalen. Vi har Ryssland i första matchen så det blir ett styrkeprov direkt. Det här är också kul matcher att få vara med om. Speciellt om man får dom matcherna i början av en turnering då det fortfarande finns kräm kvar.

Peter Popovic.

Forwards: Petter Emanuelsson, Joakim Nygård, Joel Kellman, Jakob Lilja, Nick Sörensen, Michael Lindqvist, Daniel Brodin, John Norman, Anton Wedin, Linus Johansson, Linus Fröberg, Marcus Davidsson, Jonathan Davidsson, Jesper Boqvist, Axel Jonsson-Fjällby.


Johan Garpenlöv, det som sticker ut lite extra är att Djurgårdens unga trio Marcus Davidsson, Axel Jonsson-Fjällby och Jonathan Davidsson är med.

– Nummer ett, det är tre spelare som är unga och skickliga. Grunden är att dom har kunskapen för att vara med i laget. När nu Fjällby kom tillbaka och dom tre spelar ihop i Djurgården, så varför inte? Vi får se om dom kommer spela ihop, men möjlighet finns i alla fall.

Att de tre skulle vara aktuella för att spela tillsammans i Tre Kronor måste ändå vara något du och Rikard Grönborg pratat om?
– Ja, ja… Det som är lite intressant är att dom har lite olika egenskaper som spelare, men framförallt är det unga talangfulla spelare som är på väg att utvecklas och göra sin resa i karriären. Alla tre har möjligheten att ta sig till NHL om dom fortsätter att utvecklas.

Brynäs forwards Joel Kellman och Jesper Boqvist debuterar i Tre Kronor under Cannel One Cup.
– Kellman var en ledande spelare i Karlskrona förra säsongen. Han och Boqvist har spelat väldigt bra tillsammans i Brynäs.
– Kellman är en smart och spelskicklig center som verkligen tänker där ute på banan. Jag tycker inte att jag sett så jättemånga centrar som har just den spelstilen som han har. Hans utmaning blir, och som vi får kila på lite grann, är tempot. Det är ett steg till i internationell hockey där man måste agera och åka lite fortare. Det ska bli kul att följa honom.

Michael Lindqvist inledde säsongen i New York Rangers organisation, men har nu återvänt till svensk hockey och Färjestad. Nu får han chansen i Tre Kronor igen.
– Han hade vi med en match förra säsongen. Sedan blev han skadad. Han har skicklighet framåt, bra i powerplay, målskytt och avig. Även om han inte är superstor och stark så tycker jag att han tävlar rätt bra.
– Lindqvist hade en lite sejour i Rangers och fick kanske upp ögonen lite grann för vad det innebär att vara och spela där borta. Att det finns bra hockeyspelare även på den sidan och att han valde att återvända hem, ha kul och ta ny sats.

På forwardssidan är det två spelare som förbundskaptenerna kollat lite extra på men som inte finns med den här gången.
– Carl Klingberg givetvis efter att han åkt in i sargen. Sedan kollade vi med (Dennis) Everberg. Han vill fokusera på sitt lag. Det var med en ”check” eftersom han precis kommit hem från Nordamerika. Han har spelat två VM i rad och är absolut aktuell för att vara med framöver. Vi vet vad han kan.

Johan Garpenlöv.