Oskar Bäck var en av överraskningarna i Tomas Monténs bruttotrupp till JVM.Foto: Bildbyrån

BIK Karlskoga-forwarden Oskar Bäck var ett av de mer oväntade namnen när förbundskaptenen Tomas Montén presenterade sin bruttotrupp till JVM i Kanada. För hockeysverige.se berättar 18-åringen om känslorna när han fick beskedet:
– Det är knappt så att man kan tro det själv, säger Bäck till hockeysverige.se.

Oskar Bäck var ett forwardsnamn det inte snackats speciellt mycket om inför den stundande JVM-turneringen i Vancouver och Victoria. Den 18-årige forwarden har förvisso en stark höst i BIK Karlskoga bakom sig, men det var nog ändå en hel del personer som höjde på ögonbrynen när Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén presenterade Bäck som en del av bruttotruppen till JVM.

Även Bäck själv blev lite förvånad när han fick beskedet att han kunde börja packa väskorna.
– Jag hade väl någon slags magkänsla att det var 50/50 att jag skulle komma med. Samtidigt är det inte direkt något som jag har gått runt och väntat på och varit inställd på, att jag skulle spela JVM. Det kom verkligen som en positiv överraskning, berättar Bäck för hockeysverige.se.

DRÖM SOM GÅR I UPPFYLLELSE

Den Dallas-draftade forwarden förväntade sig inte att få samtalet från landslagsledningen som förkunnade att han var en del av det landslag som skulle resa över till Kanada i mitten av december.
– Nej, det känns bara superkul, alltså. Det var ingenting som jag förväntade mig direkt. Det ska bli riktigt kul att åka till Kanada och verkligen försöka ta chansen att komma med i den slutgiltiga truppen.

Precis som många andra unga hockeyspelare har junior-VM alltid varit en dröm för Bäck.
– Så är det absolut. Att få spela JVM… Det är en turnering som man kollat på ända sedan man var en liten knatte. Det känns verkligen supercoolt, säger Bäck.

Trots att Bäck bara är 18 år så har han en hel del rutin från internationellt spel. Värmlänningen har bland annat ett inofficiellt U17-VM samt två U18-VM på meritlistan, något som han själv tror är en fördel.
– Jag har varit med tidigare och känt på hur det är att möta lagen där borta på liten rink och jag tror absolut att det är en fördel att jag varit och känt på det tidigare.

”FÅTT MYCKET FÖRTROENDE OCH ISTID”

Inför den här säsongen valde Bäck att lämna Färjestad för att istället ta ett kliv ner i seriehierarkin och spela med BIK Karlskoga och på så sätt få in en ordentlig fot i seniorhockeyn. På 24 matcher har 18-åringen noterats för 13 poäng (4+9) i ett Karlskoga-lag som gått starkt under hösten. Så här med facit i hand ångrar Bäck så klart inte sitt val att ta klivet ner till Hockeyallsvenskan.
– Jag ångrar såklart ingenting. Speciellt med tanke på hur säsongen har sett ut för mig. Jag har fått mycket förtroende och istid här i Karlskoga och har fått en roll där jag verkligen får ut det mesta av mig själv. Jag har verkligen fått känna på seniorhockey på ett bra sätt, så det har blivit helt perfekt, berättar Bäck.

I kväll väntar ett bortamöte med Karlskrona för BIK Karlskoga. Innan avfärden till Kanada den 15 december har Bäck ytterligare tre matcher att spela med klubblaget.
– För mig gäller det väl bara att fortsätta spela mitt spel och göra bra matcher. Sen när vi åker över ska jag verkligen göra det så bra som möjligt under de dagar innan turneringen drar igång.

Ytterligare en forward ska plockas in i truppen (landslagsledningen väntar på besked från Anaheim angående Isac Lundeström) innan Montén och kompani ska gallra bort två forwards från den slutgiltiga truppen. Bäck känner ingen stress över att det ännu inte är spikat att han kommer att få spela turneringen.
– Det är väl inte något jag kan åka runt och fundera på. Då tror jag att allt bara kommer att låsa sig. Det gäller bara att försöka ta med sig spelet från Karlskoga dit bort och sen får man hoppas på det bästa.