Frida Axell.Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Det går att hitta ljusglimtar i allt. I SDHL-jumbon har målvakten Frida Axell varit en sådan och även hon ser fördelarna, trots att laget släppt in 140 mål redan under säsongen.
— Det är roligt att veta att jag kommer vara väldigt delaktig i spelet, berättar 17-åringen för hockeysverige.se.

LÄS MER: Livets vedermödor – här ska målvakten ta sig ombord på bussen

Trots att Göteborg har en ganska tuff tillvaro i botten av SDHL så har laget flera ljusglimtar. En av dessa är lagets 17-åriga målvaktstalang Frida Axell som klivit in och tagit en plats i juniorlandslaget den här säsongen.
En som är imponerad över Axells framfart är Juniorlandslagets målvaktscoach Valentina Lizana Wallner:
– Frida är en energifylld och positiv person vilket speglar av sig det på isen genom hennes fartfyllda spelstil. Det lyser igenom att hon verkligen älskar att spela hockey och är en riktig tävlingsskalle.

ANDRA SÄSONGEN MED TJEJER

Nu går Frida Axell in på sin andra hela säsong där hon spelar med tjejer. Tidigare har hon nästan enbart spelat med killar i hemmaklubben Partille.
– Jag var utespelare en kort stund innan jag blev målvakt, men jag har fått berättat för mig att jag sa till mamma att om jag inte fick vara målvakt så skulle jag sluta, berättar Frida Axell med ett lätt skratt för hockeysverige.se och fortsätter:
– Där var jag bestämd och jag har inte någon gång ångrat det beslutet. Jag måste han varit fem, sex år då.

17-åringen från Partille har inte direkt haft någon förebild på målvaktssidan som gjorde att hon ville ställa sig mellan stolparna. Förebilden fanns istället inom familjen.
– Från början hade jag egentligen överhuvudtaget inte någon koll på målvakter så, nej, jag hade nog ingen förebild då. Min brorsa (Filip Axell) har också spelat hockey i Partille. Jag tittade på hans matcher och tyckte nog att det såg roligt ut att vara målvakt. Min brorsa spelar inte längre, men han var även med och spelade i Oskarshamn efter Partille.

SPELADE MED KILLAR

Precis som för mer eller mindre alla tjejer som vill börja spela hockey så fick även Frida Axell börja spela med killar i Partille och gjorde så fram till säsongen 2016/17.
– Det fanns inget tjejlag i Partille så jag började spela med killar direkt. Jag gick först på hockeyskola och då var det andra tjejer med också, men då det skulle bli ett lag blev det bara jag kvar.
– Jag tycker det ändå var roligt och jag såg inga större problem med det faktiskt. Killarna i Partille har varit väldigt schyssta och jag har alltid fått vara med. Dom har gjort att det har varit roligt. Jag har hört från vissa andra att dom inte blivit bra behandlade av killarna i laget och så vidare, men jag har alltid blivit uppskattad för den jag är.

I Stockholmsområdet och framförallt i Grimsta Ishall har tjejerna varit tvungna att byta om på toaletterna i hallen eftersom det inte finns tillräckligt med omklädningsrum. Det här är inte något problem som juniorlandslagets målvakt stött på hemma i Partille.
– I Partille hade jag oftast underställ på mig då jag kom träningarna. Sedan bytte jag om med killarna. Det gjorde jag ganska fort och efter träningarna var jag klar innan dom hade klivit ur skridskorna. Det har aldrig varit några problem. Jag har alltid, som sagt var, fått vara med och jag uppskattar verkligen hur dom varit mot mig.

Frida Axell på Maria Rooths träningscamp. Foto: Emma Axell

Säsongen 2015/16 var första gången Frida Axell provade på damhockey då hon spelade en match med Göteborg i Division 2.
– Jag kände egentligen ingen större skillnad samtidigt som det var roligt att spela mot andra tjejer och få mäta sig mot dom. Det var ändå där jag någon gång under hockeylivet skulle spela.

Var det stor skillnad målvaktsmässigt?
– Skottmässigt är det jag tänker på och skillnaden jag kände då var att killarna hade lite snabbare skott. Nu när jag kommit upp i serierna känner jag ingen skillnad alls. Det var mer i början jag kände det. Nu skulle jag inte märka av någon större skillnad faktiskt.

GICK TILL HV71

Säsongen därpå spelade Frida Axell åter med killar.
– Första säsongen hade Göteborg flera målvakter så då var det mer att behövde dom målvakter så ställde jag upp. Det var aldrig så att jag ”bara” var i Göteborg utan då spelade jag både med killar och tjejer.
– Säsongen efter behövde HV71 en andramålvakt. Då hörde dom av sig till mig. Jag var med och tränade med dom några gånger och hängde med på deras matcher, men jag stod aldrig några av dom.
– Det här var första gången jag fick vara med i ett SDHL-lag och det var lärorikt. Säsongen efter kom jag till Göteborg och tack vare att jag fått vara med HV71 var jag mer förberedd.

Var du nära att stanna kvar i HV71 eller var det givet att spela för Göteborg när dom gått upp i SDHL?
– När jag var i HV71 gick jag fortfarande på högstadiet, alltså i grundskolan hemma där jag bor. Då tittade jag på det här med att välja gymnasium. Jag ville fortfarande bo hemma och plugga i stan. Dessutom gick Göteborg upp i SDHL så den blev perfekt.

Går du på hockeygymnasium idag?
– Nej, nu läser jag på Hvittfeldska mitt i stan. Lärarna där är medvetna om att jag spelar hockey och att jag ibland måste iväg på bortamatcher. Ska jag åka buss några timmar kan jag plugga där eftersom jag ändå inte gör något annat vettigt under den tiden.
– Efter skolan, vid tre, fyra åker jag direkt till mamma eller pappas jobb så dom kan köra mig träningen så det fungerar för mig.

FÅTT EN STÖRRE ROLL

Frida Axell går nu in på sin andra säsong i Göteborg. Det har också inneburit att hon fått en större roll i laget.
– Jag är mer bekväm den här säsongen och känner alla i laget på ett annat sätt. Visst har jag fått en större roll eftersom vi nu bara är två målvakter. Förra säsongen var vi tre så då spelade jag även en del i Division 1 med Göteborg.

Att vara målvakt i Göteborg den här säsongen kan vara ganska tufft. På de inledande 24 matcherna har laget släppt in 140 mål, alltså ett snitt på nästan sex mål per match. Frida Axell har spelat elva matcher och har en räddningsprocent på 82.6. Hennes målvaktskollega Nicole Jackson har spelat 19 matcher och har 90.8 i räddningsprocent.
– Jag tycker ändå det är ganska utvecklande att få många skott på mig. Det är roligt att veta att jag kommer vara väldigt delaktig i spelet.

Kan det inte vara frustrerande när puckarna trillar in i den omfattning som dom gör ibland?
– Absolut kan det vara så. Om vi släppt in många mål men jag ändå gjort en bra match får jag lov att i första hand bara tänka på min egen prestation. Det är tråkigt att oftast förlora, men man får försöka tänka positivt.
– Det funkar dessutom bra mellan mig och Nicole (Jackson). Vi har väldigt roligt tillsammans. Hon pratar engelska och hon noterade igår på träningen att jag blivit bättre på engelska och det var ju kul att höra ha ha…

Hur ser du på din säsong så här långt?
– Det har varit en rolig säsong och väldigt utvecklande. I och med att jag släpper in många mål får jag även träna på mitt mentala. Det är också en bra träning.

TESTAT MED JUNIORLANDSLAGET

Förbundskaptenen Alexander Bröms har även låtit Frida Axell testa på spel i Juniorlandslaget.
– Jag tycker att det ska bli ”svinkul” att åka iväg med landslaget igen nästa vecka. Jag ser fram emot det jättemycket. Det är roligt att få spela med tjejer i min ålder som dessutom är riktigt duktiga.
– Senast stod jag en match, den mot Schweiz. Visst var jag lite nervös innan, men man kommer in i det och det var väldigt roligt att få göra debut.

Finns Junior-VM med som ett mål?
– Ja, det är målet för den här säsongen. Att få spela VM i Japan hade varit riktigt kul faktiskt. Det hade varit ett kvitto på att jag gjort något bra, avslutar Frida Axell.

Avslutningsvis en liten kul incident som Frida Axell var med om tidigare under säsongen i samband med en mot Modo.