Jakob Ragnarsson blev överraskad när han fick telefonsamtalet från Tomas Montén.Foto: Bildbyrån

Där och då trodde Jakob Ragnarsson att JVM-drömmen skulle stanna vid just en dröm. Den 19-årige backen hade dragit på sig en knäskada som skulle hålla honom borta från spel i över en månad. Spola fram bandet tre månader och Jakob Ragnarsson svävar på moln efter att han tagit plats i Tomas Monténs bruttotrupp till JVM.
– Jag fick nästan en chock när han berättade att han skulle ta med mig, säger Jakob Ragnarsson till hockeysverige.se. 

”Det är knappt så att man fattat det än”.

Orden är Almtunabacken Jakob Ragnarssons. Det har gått över ett dygn sedan Tomas Montén presenterade sin bruttotrupp till junior-VM i Kanada som går av stapeln under jul- och nyårshelgen. På en backsida där stjärnnamn som Erik Brännström, Timothy Liljegren och Adam Boqvist sticker ut finns även Jakob Ragnarssons namn med.

”NU ÄR MIN CHANS BORTA”

19-åringen har en omvälvande höst bakom sig. Efter att ha spelat fyrnationsturneringen med Juniorkronorna i slutet av augusti var Jakob Ragnarsson mitt uppe i uppladdningen inför den hockeyallsvenska säsongen med Almtuna. Bara en dryg vecka innan seriepremiären mot Västervik hände det som inte fick hända. Backen drog på sig en knäskada som skulle hålla honom borta från isen i över en månad.
– Mitt mål inför den här säsongen var att ta en plats i JVM. När jag åkte på den där skadan kände jag att ”nu är min chans borta”. Det var ett rätt hårt bakslag, men jag tycker att jag kom tillbaka på ett bra sätt, säger Ragnarsson till hockeysverige.se.

Ja, att han ”kom tillbaka på ett bra sätt” får ses som lite av en underdrift med facit i hand. I går presenterades han som en av åtta backar som gör upp om de sju backplatserna i den svenska JVM-truppen, något som han alltså själv såg som orealistiskt efter knäskadan i september.
– Ja, vad ska jag säga? Nu är jag med och det känns faktiskt helt sjukt, säger Ragnarsson med ett skratt.


Jakob Ragnarsson jobbade till sig en plats i bruttotruppen efter knäskadan. FOTO: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

STARK BACKSIDA

Precis som så många andra unga hockeyspelare drömde Ragnarsson om att få representera Sverige i junior-VM under uppväxten.
– Jag har kollat på nästan alla JVM-turneringar sen jag var liten. Jag har så klart drömt om att få spela där själv och nu har jag chansen att göra det. Det känns helt otroligt, verkligen jättekul. Det är lite svårt att smälta det, faktiskt.

Ragnarsson är alltså en av åtta backar i bruttotruppen, en lagdel som enligt många är lagets starkaste.
– Det finns många jättebra backar i truppen. Jag menar, vi har (Adam) Boqvist, (Timothy) Liljegren, (Rasmus) Sandin och (Erik) Brännström som alla är grymt offensivt skickliga backar. Jag tycker överlag att vi har väldigt många intressanta namn i truppen och många skickliga spelare. Om vi bara får ihop det så tror jag att vi kan vinna alltihop. Det tror jag verkligen.

KAN SLÅ PAPPA

Förra säsongen var kusinen Gustav Lindström Almtunas bidrag till den svenska JVM-truppen. I år är det alltså 19-årige Ragnarsson som representerar Uppsalaklubbens färger i den ärofyllda turneringen.
– Vi har ett bra upplägg på hockeygymnasiet här i Almtuna. Vi har bra fys- och isträningar, sen har vi bra tränare att jobba med också. Det är bra träningar och bra tränare, helt enkelt, förklarar Ragnarsson hur den, i sammanhanget, lilla klubben kan producera så pass skickliga backar.

Bra tränare? Ja, Jakob Ragnarsson vågar väl knappast säga något annat, med tanke på att pappa Marcus är tränare i laget.
– (skratt) Det är klart det är lite speciellt. Men det är bara att försöka tänka bort det. På hallen är han min tränare och hemma är han min pappa. Han kan ju väldigt mycket om hockey och kommer med en hel del bra tips, så det är jag tacksam för.

Marcus Ragnarsson har över 600 NHL-matcher på meritlistan och har representerat Tre Kronor i två VM-turneringar, två OS-turneringar samt ett World Cup. Vad han däremot aldrig har spelat är ett junior-VM.
– Han var faktiskt med i bruttotruppen till en JVM-turnering, men åkte ut som sista back. Så nu har jag en bra chans att slå honom här, säger Ragnarsson.