Leif Carlsson.Foto: Ronnie Rönnkvist

Leksand befinner sig just nu i fritt fall med sina sju raka förluster i Hockeyallsvenskan. Mitt i stormens öga och i skottgluggen för supportrarnas vrede står tränaren Leif Carlsson – som många krävt ska få sparken.
— Jag är lite besviken över att vi inte har kunnat bryta den här trenden tidigare, men jag känner mig ganska okej ändå, berättar tränaren för hockeysverige.se.

Sju raka förluster. Givetvis är det något som svider hos alla fans till Leksand. Dessutom har spelet varit milt sagt skakigt till och från. Lägg därtill att tränaren Leif Carlsson fått en hel del kritik utifrån för att han inte så här långt fått saker och ting i spelet att kugga i. Hur ser Ludvika-sonen själv på kritiken? Hockeysverige.se skickade den frågan vidare till huvudpersonen själv.
– Klart att det är en stressad situation. Det vore konstig om jag skulle säga något annat, säger Leif Carlsson och fortsätter:
– Jag funderar på det mesta just nu, vad kan vi förändra och var kan vi göra. Samtidigt måste vi hålla oss kvar i vad vi bestämt för hela säsongen. Det försöker jag hålla mig till och inte bli för vindkänslig så jag åker åt alla håll och kanter för då skulle vi vara ännu värre ute än vad vi redan är.
– Jag tycker ändå att det finns en del att hålla sig i som gör att man kan tänka rationellt. Det är ett pressat läge och jag är lite besviken över att vi inte har kunnat bryta den här trenden tidigare, men jag känner mig ganska okej ändå.

Hur hanterar du en sådan här press mentalt?
– Jag har mentorer som jag pratar med och har så alltid haft. Dom ger mig en klarare syn och hjälper mig att se mer metodiskt på vad förlusterna har berott på så det inte blir känslomässigt. För då blir det ingen bra analys.
– Vi måste tänka på vad vi varit sämre i och vad vi varit bättre på så vi får en klar bild över hur matcherna har sett ut. Jag tycker personligen att våra två senaste matcher inte riktigt speglat resultaten ordentligt. Det vi har saknat är målskyttet.

FÖRSÖKER STÄNGA KRITIKEN UTE

Leif Carlsson och Leksands IF har fått en hel del kritik utifrån för uteblivna poängen. Den här kritiken noterar Leksandstränaren även om han försöker stänga den ute.
– Klart att det är mycket roligare att få positiv kritik, säger Leif Carlsson med ett lätt skratt och fortsätter:
– Samtidigt försöker jag hålla det där utanför för att inte tappa energi på fel ställen. Visst är det ändå saker som kommer till mig oavsett om jag vill eller inte, men det bra om jag klarar av att stänga av en del saker vilket nog också är ett måste i det här läget.

Thomas Johansson har kommit in som sportchef i Leksand och det här ser 54-åringen från Ludvika som en bra och viktig rekrytering.
– Jag tycker att Thomas kommit in med många positiva och intressanta saker som lite nyheter in i gruppen. Han har varit med som både spelare och ledare ett tag så han känns som en enorm styrka. Hans intåg är väldigt positivt.

STÖRRE KRAVBILD UTIFRÅN

Leksand är en väldigt speciell klubb med många experter på läktaren och runt om i landet. Trots att han jobbat många år i en annan klubb som engagerar, Färjestad, så har han inte upplevt samma sak där.
– Nej, det kan jag inte säga att jag gjort.

Vad är den stora skillnaden?
– Kraven är ungefär det samma, men här i Leksand kommer kravbilden betydligt mycket mer utifrån än inifrån klubben. Det skulle jag säga är den stora skillnaden. Det behöver inte vara en nackdel. Givetvis kommer det av engagemanget.
– Oavsett om du är med som tränare eller ledare i Leksand gäller det att se till att organisationen är stark och stå enig. Det har inte med något enskilt namn att göra. För Leksands IF och framtiden gäller det att vi som är i leden visar att vi är starka som organisation, står bakom det vi alla har bestämt och så vidare. Det kan bli ännu mera ”gungsky” om man kastar sig mellan känslorna och tar beslut därefter.

Stort ansvar på att vända trenden vilar även på lagkaptenen Martin Karlsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Du var med och vände den negativa trenden i Leksand förra säsongen, vad är nyckeln om ett lag och i det här fallet Leksand ska klara det även den här säsongen, trots allt pratar vi sju raka nederlag?
– Ja, så är det och det är svart på vitt. Det var en lång resa förra säsongen också. Nu tittar vi inte så jättemycket på det som har varit utan vi lägger all energi på det som kommer och i första hand på matcherna på onsdag och fredag.
– Enligt mig handlar det om att vara trygg och stå fast vid vissa grejer. Sedan måste vi skruva på vissa saker som måste bli bättre. Vi har en plan och en agenda. Det är viktigt att man följer den. Går vi tillbaka x-antal veckor så hade vi åtta, nio raka vinster. Sakerna har inte försvunnit utan dom finns där. Det gäller att få fram dom här sakerna igen och då kan det gå fort i och med den här trepoängshistorien. Det gjorde så även förra säsongen. Vi låg långt efter, kom ifatt, var uppe och ledde en kort sväng innan vi slutade tvåa.
– Det finns där och vi ska skaka fram det igen. Allihop jobbar stenhårt varje dag för detta.

Hur upplever du att gruppen mår mentalt just nu?
– Jag tycker ändå att gruppen mår rätt bra. Klart att alla hedersamma förluster som varit senaste tiden inte är något roligt. Det gäller att vinna hockeymatcher, men jag tycker att gruppen mår bra, om man säger det inom lite citationstecken.
– Klart att det i vissa situationer är spänt vilket det givetvis blir av resultaten, men överlag tycker jag stämningen är bra.

RUTINERADE SPELARE PÅ SKADELISTAN

Leksand dras även med en rad skador vilket kan ha påverkat raden av förluster och det stundtals svaga spel.
– Jag brukar vara sparsam med att kommentera skador för det drabbar alla lag. Men det är klart att i det här läget då vi har många av våra rutinerade spelare, sådana som kan dra lite av lasset, alltså loket, skadade är läget tufft.
(Mattias) Ritola har varit borta länge. Han har jag nästan inte räknat med ännu. Sedan fick vi ”Kolan” (Mattias) Karlsson skadad. Han betyder enormt mycket för alla unga killa unga killar vi har slussat in på backsidan.
Linus Persson har också varit borta och är en spelare som betyder väldigt mycket. Där hade vi en kedja med Linus, Valkvae (Thomas Olsen) och Oskar Lang som producerade väldigt mycket. Dessutom är målvakten (Axel) Brage borta.
– Tittar vi på den erfarenhet som är borta så förstår alla att det påverkar laget. Medical team jobbar varje dag för att få dom här killarna friska och just nu ser det ut som någon av dom kan vara tillbaka på onsdag. Annars har vi sagt att 26:e december är den dag då vi hoppas att alla är tillbaka. Kanske, kanske även att Ritola är tillbaka då, men det kan vara så att det dröjer några veckor till.

Mattias Ritola och Mattias Karlsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Även om skadebilden är tuff väljer Leif Carlsson att försöka se relativt optimistiskt på läget.
– Det är ingen lätt uppgift, men samtidigt brukar det växa fram nya killar som inte haft den här positionen tidigare som dom tar över. Så får vi hoppas att det blir även den här gången.

Vem är det du hoppas kan vara med redan på onsdag av skadade spelarna du nämnde?
– Jag skulle tro att den som är närmast är Linus Persson.

Hur är statusen med Mattias Ritola egentligen, har det tillstött något som gjort att hans rehabilitering tar längre tid än vad ni först hoppats på?
– Hans första prognos har från början varit slutet av december. Han är ungefär i den fasen, men det kan ta någon vecka till. Det beror helt på hur det går under sista veckorna.
– Ingenting har förvärrats och han har varit med ute på isen och kört skridskoåkning lite för sig själv. Ibland får han lugna ner sig lite för att sedan gå på det igen utefter hur skadan mår. Av den informationen jag har fått av medical team så har det flutit på okej för honom.

Vad talar för att Leksand bryter den negativa trenden på onsdag mot Södertälje?
– Jag skulle säga att det är desperationen som vi inledde på ett väldigt fint sätt upp i Örnsköldsvik där vi kommer tillbaka efter en olycklig start och nästan lyckas kvittera i slutet. Moralen och desperationen i laget gör att vi kan vinna matchen här hemma på onsdag.