• Publicerat 12 december, 2018
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Andreas Dackell och Michael Campese.Foto: Bildbyrån

Brynäs presenterade idag Andreas Dackell som ny sportdirektör. Efter att ha jobbat som tillförordnad sportchef under ett par månader får han nu ett mer övergripande ansvar över klubben.
– Ska man bli nummer ett behöver man titta på hur omvärlden ser ut, säger klubbdirektören Michael Campese till hockeysverige.se.

GAVLERINKEN (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter månader av spekulationer föll valet till sist alltså på Andreas Dackell. Mannen som klev in som tillförordnad sportchef, och både gjorde sig av med spelare och tränare, sedan Brynäs entledigat Stefan Bengtzén. Genom hela processen har Dackell sagt att han inte är aktuell för posten, men förra veckan tog han beslutet att tacka ja.

Klubbdirektören Michael Campese kände tidigt i processen att ”Dacke” var rätt för jobbet.
– Jag fick en god feeling från början. Sen när vi började jobba nära varandra, efter att vi bestämt att Stefan (Bengtzén) inte skulle vara kvar märkte jag att vi lirar bra ihop och att han lirar ihop bra med organisationen. De beslut han tagit visar att det är Brynäs som står i centrum och att han tänker på vad Brynäs behöver göra.
– Sen har han en enorm erfarenhet inom ishockeyn. Han har ett driv att utvecklas och vill att vi ska bli bättre. Både han och jag vill inte titta bakåt – vi vill titta framåt.

”HAN ÄR RAK, TYDLIG OCH ÄRLIG”

Campese är också tydlig med att det inte är i sin roll som ”Brynäslegendar” som Dackell fått jobbet.
– För mig handlar det om hur han möter människor, hur han möter spelare. Han är rak, tydlig och ärlig. Ibland kan man känna ”Oj, vad hände nu?”, men det behöver få vara så. Jag uppskattar att det är så. Behöver saker göras så gör han det. Då säger han till.
– Sen har en bild hur han ser på spelare, på ungdomssidan, vad vi ska fostra för spelare. Det finns många parametrar. Men det viktigaste är att det alltid är Brynäs som står i centum.

Det finns en viktig aspekt som bör påpekas. Andreas Dackell är ansvarig för Brynäs – inte för herrtruppen. Han kommer vara det till kommande säsong, men om några månader kommer en sportsligt ansvarig för herrtruppen anställas. Det finns alltså en viss skillnad mellan den sportchefsroll Dackell haft nu och den sportdirektörsroll han kommer ha på sikt.
– Han har fått köra lite dubbelspår där, hela tiden. Och då har jag funnits med för att stötta upp för att han ska orka. Den erfarenhet vi har fått är att det är ett omöjligt uppdrag att jobba med en ensam sportchef. Därför har vi också tagit hjälp av Inge (Hammarström) exempelvis. Vi behöver fler ögon och öron. Skillnaden nu är att de frågor jag och ”Dacke” jobbat tillsammans med nu hamnar mer på hans bord.

VILL GÄRNA BLI MOTVALS

Hur långt har ni kommit i processen att hitta en sportsligt ansvarig för herrtruppen?
– Vi vet ungefär vad vi skulle vilja ha där. Det dyker upp hundra namn och vi såg ju igår ett som dök upp (Michael Sundlöv) och allt exploderade. Men sen måste jag säga att alla Brynäsare är intressanta för oss, det fattar ju alla.
– Vi känner att det får växa fram, ungefär somdet gjort på den här positionen. Men tills dess är vi jättetrygga i att den organisation vi har nu, med Dacke, tränarna, (Tomas, junioransvarig) Thelin tittar på den här truppen vi har nu och ser vad som ska göras. För det finns en enorm kompetens i den gruppen, så det är lugnt.

Brynäs har heller inga besvär med att gå sin egen väg, snarare än att titta på vad konkurrenterna gör.
– Ska man bli nummer ett behöver man titta på hur omvärlden ser ut. Man samtidigt behöver man inte haka på vad alla andra gör. Skapas det en trend så tänker jag ”Jaha, men hur ska Brynäs göra?”. Om alla gör det behöver inte Brynäs göra det. Vi kanske blir lite motvals mot vad alla andra tycker. Jag hoppas nästan vi blir det.
– Vi tog bort en sportchef och så fick han gå hem. Det kanske ingen annan hade gjort. Men för mig var det självklart, så att den nya inte fick ärva något utan fick jobba med sitt eget tänk, utan att för den sakens skull säga att det som var innan var dåligt.

SKA PASSERA DJURGÅRDEN

Klubbdirektör Campese menar också att målet inte är att Brynäs ska vinna ett fjortonde SM-guld. De ska förbi Djurgården, som står på 16.
– Nummer 14 kan man vinna på något jävla vänster, men frågan är vad man gör dagen efter det. Vi ska upp till kamp med Djurgården. Det borde ha varit självklart redan tidigare. Nu är det självklart.

Formellt kliver Andreas Dackell på sin nya tjänst vid årsskiftet.