Daniel Öhrn är en av de som just nu drar Tingsryd framåt.
Tingsryds AIF

Flyttade till Norge – och bäddade för allsvensk succé: ”Det året var väldigt viktigt för mig”

ANNONS

Han är lagets assisterande lagkapten och leder dessutom den interna poängligan. Daniel Öhrn är en av anledningarna till att Tingsryd förvandlats från strykgäng i inledningen till att nu vara ett av seriens hetaste lag.
— Vi har en jättebra känsla i gruppen och alla kommer till träningarna och matcherna med ett leende på läpparna, säger Daniel Öhrn till hockeysverige.se.

Daniel Öhrn kom till Tingsryd ifjol och placerade sig tvåa i den interna poängligan med sina 26 poäng. Med halva serien spelad i år är han redan uppe i 20 poäng fördelade på sex mål och 14 assist.
— Jag tycker att det har känts bra och jag har fått en bra start. Det gäller att hålla i det resten av säsongen. Vi har som lag växt nu på slutet och det går åt rätt håll. Så det känns väldigt bra, berättar han för hockeysverige.se.
— Jag hade en lite halvdålig start på fjolårssäsongen men kom igång efter jul. Jag tycker att jag fortsatt därifrån den här säsongen. Det går åt rätt håll.

Vad är det som har gjort att ni som lag har växt?
— Jag brukar säga att vinster ger momentum och självförtroende. Det är lite så det har varit för oss.

Tittar man utifrån så är känslan att det verkar väldigt roligt att spela hockey i Tingsryd just nu.
— Ja, vi har en jättebra känsla i gruppen och alla kommer till träningarna och matcherna med ett leende på läpparna. Det är exakt den känslan man vill ha, och det har verkligen blivit så.

Daniel Öhrn efter ett av säsongens mål. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

I våras hämtades Per Ljusteräng in till Tingsryd från Kallinge/Ronneby som ersättare till den förre tränaren Magnus Sundquist. Efter blott sex poäng på de tio inledande matcherna blev den småländska klubben först denna säsongen med att sparka en tränare.
— Det är en annan harmoni i gruppen nu än vad det var då. Det är aldrig roligt när man behöver sparka en tränare, det är ingen som vill det, men utslaget har ju blivit bra för oss. Så är det. Vi fick in någon vinst ganska direkt efter tränarbytet och det är det jag menar, att vinna matcher påverkar så mycket och när vi fick vinna så har vi fått en helt annan harmoni, berättar Daniel Öhrn om vad som förändrats efter tränarbytet.

VINSTEN MOT PANTERN VAR VIKTIG

Istället för Ljusteräng tog klubbikonen Larry Pilut och J20-coachen Richard Melkersson över och det har resulterat 27 poäng på 18 matcher. Daniel Öhrn menar att deras första bortaseger mot Pantern den 18 november (0-3) har en viss del i vändningen också.
— Hemma vet vi att vi är starka, men nu spelar vi bra på bortaplan också.

Ett exempel på det starka bortaspelet är matchen i Tegera Arena den 30 november när smålänningarna tvålade till masarna med hela 1-5.

Vad kan vi förvänta oss av Tingsryd?
— Vi tittar uppåt. Vi är inne i en bra trend nu, så det är bara att hålla i den så länge det går. Vi vill spela om topp åtta-platserna, det är vår målsättning och det är det vi går för. Jag tycker verkligen att vi är på rätt väg. Jag vet inte hur långt upp det är nu, jag försöker inte kolla på tabellen så mycket, utan bara köra. Men det är topp åtta som jag tycker att vi kan förvänta oss av oss själva. Sen får vi se om det räcker.

SPELAT SHL MED TIMRÅ

Daniel Öhrn har Timrå som moderklubb och har gjort 27 SHL-matcher för klubben. När de åkte ur högstaligan 2013 spelade han vidare för dem i allsvenskan under tre säsonger. Men 2016 flyttade han till Norge.
— Jag trivdes jättebra och det är min moderklubb. Det var väldigt svårt att lämna Timrå där och då. Men jag kände att jag ville utveckla min offensiv, tidigare år tycker jag att det var den jag var bäst på.

Året i Norge för Sparta Sarpsborg blev en succé.
— Det året var väldigt viktigt för mig. Jag hade varit på lite olika platser i laget i Timrå.

41 (11+30) poäng blev det under grundserien för den norska klubben.
— I Norge fick man spela i stort sett så mycket man orkade varje kväll. Det hjälpte mig extremt mycket med just produktionen.

Är norska ligan en bra språngbräda?
— Det tycker jag absolut. Det är en liga där hockeyn är annorlunda och du får verkligen träna på dina offensiva färdigheter som import i den ligan. Spelar du i Norge som svensk forward så vet du att du kommer få en stor roll offensivt. I mitt fall slog det väldigt väl ut. Jag fick spela väldigt mycket varje kväll och ta hand om ett powerplay.

På vilket sätt är hockeyn annorlunda?
— Alla är mycket mer medvetna om det defensiva jobbet man ska göra i allsvenskan. I Norge är det mycket mer fram och tillbaka, det är vindrutehockey som jag brukar kalla det. Det är mycket svårare att producera i allsvenskan än vad det är i den norska ligan.
— Sen finns det lag i Norge som är jättebra, det är ingen dålig liga, bara lite ojämnare. Vi har Storhamar som spelade CHL nu och kryssade mot Skellefteå.

TÅRARNA KOM

Ifjol låg Tingsryd skrynkligt till i tabellan mest hela tiden. De ordnade dock upp det i slutomgångarna och i den sista matchen mot Modo på hemmaplan var det Daniel Öhrn som gjorde det matchvinnande målet. Tingsryd undvek negativt kval och i TV-intervjun efteråt grät Öhrn av lycka.

Är du en känslospelare eller hade det redan hunnit byggas upp en känsla för Tingsryd?
— Både och skulle jag vilja säga. Jag är en känsloperson. Är man i den branschen vi är och spelat en hel säsong och varit i ett utsatt läge hela tiden, så är det fantastiskt skönt, som i vårat fall så visste vi att vi behövde vinna de fyra sista matcherna, och vi gick ut och gjorde det. Det var en så sjuk stolthetskänsla att vi klarade av det.
— Det var kanske den roligaste stunden i min karriär än så länge. Tingsryd betyder väldigt mycket, så är det. Det är en liten by och den andas hockey. Alla vet hur viktigt det är för Tingsryd att vi gör det bra.

Hur tänker du kring nästa säsong?
— Jag vill väl egentligen inte tänka på det någonting just nu. Vi är i det läge vi är i nu och spelar match för match. Men det har gått bra för mig och vi får helt enkelt se vad som händer, men jag hoppas ju på att vi ska avsluta säsongen bra. Det är det jag fokuserar på.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga