• Publicerat 21 december, 2018
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Viktor HertzbergFoto: Bildbyrån

För tre år sedan var han allvarligt axelskadad och laget han spelade för lades ned. Men det senaste året har allt vänt för Viktor Hertzberg, som gjort allsvensk succé och drömmer om SHL-spel.
– Gör jag det bra i ett par år till vore det kul att få chansen, säger han till hockeysverige.se.

Viktor Hertzberg var en av förra säsongens stora sensationer i HockeyAllsvenskan. Han kom från Hudiksvall i december och snittade sedan en poäng per match i Almtuna under resten av säsongen. För det belönades han med ett nytt kontrakt redan i januari,

Den här säsongen har poängen inte trillat ned i samma takt som förra säsongen, (21 på 30 matcher) men Hertzberg har varit lagets främsta offensiva spelare vid sidan av storstjärnan Tony Mårtensson och belönades nyligen med ännu en kontraktsförlängning – den här gången över två säsonger.
– Det är lite svårt att ta in allt som hänt det senaste året, faktiskt. Ska jag vara ärlig så njuter jag bara. För tre år sedan spelade jag inte ens. Jag hade opererat axeln och skulle vara borta i sex, åtta månader och då hade ju Sundsvall lagt ned också. Så jag visste verkligen inte var jag skulle spela, säger värmlänningen till hockeysverige.se.
– Nu är jag tacksam över att få spela i en klubb som tror på mig. För det gör jag verkligen. Jag känner verkligen att de tror på att jag ska kunna leda det här laget i två år framöver. Jag hade säkert kunnat gå till en annan allsvensk klubb, men då vet man ju inte vilken roll man får. Då kanske jag hade fått spela i en tredjekedja med tio minuters istid per match. Det är ju inte lika kul.

HADE SHL-TANKAR

Med tanke på den succé Hertzberg gjort var det kanske något överraskande att han skrev på ett nytt tvåårsavtal med Almtuna. För honom själv var det dock självklart.
– Jag trivs väldigt bra utanför isen. Båda jag och min sambo gör det. Och sen trivs jag som sagt med den roll jag har i klubben. Jag får spela 18, 20 minuter per match och för mig är det viktigt att man ska tycka det är kul att spela. Det känner jag här. Det ver ingenting att tveka på. Dessutom var det trots allt Björn Danielsson som gav mig chansen. Det var de tränarna som är här nu som gav mig chansen. Jag trivs med alla tre.
– För mig kändes det givet att spela kvar här, i alla fall om jag ska spela i allsvenskan.

Viktor Hertzberg och Tony Mårtensson jublar med Tobias Liljendahl.

Ja, hur ser du på att spela i SHL någon gång?
– Jag hade de tankarna i somras men nu har jag lagt det åt sidan litegrann. Det är klart att det är ett mål att spela där, annars skulle jag inte hålla på.
– Förra säsongen tänkte nog många att jag bara skulle kunna göra en så bra säsong och sen skulle jag falla tillbaka till en lägre nivå. Nu tycker jag att jag har bevisat att jag år så bra. Kan jag fortsätta ta kliv och göra det bra i ett par år till är det klart att det vore kul att få chansen i SHL.

”HAR EN ROLL DÄR JAG SKA VARA LEDANDE”

Viktor Hertzberg kom nästan från ingenstans när han gjorde dundersuccé förra säsongen. Den här säsongen skulle han vara en av stjärnorna i ett Almtuna med hopp om en god säsong. Men någon större press utifrån har han inte känt.
– Nej, egentligen inte. Jag själv har satt en större press på mig, men det är ingen annan som sagt något egentligen. Tränarna har hela tiden varit nöjda med vad jag gjort, det är snarare jag som velat göra mer. Men jag har blivit en bättre spelare jämfört med förra året, även om poängen inte kommit på samma sätt som då. Jag gjorde en bra sommarträning och kom väldigt förberedd till säsongen.

Men det är en ny situation för dig att hantera.
– Så är det. Men det är faktiskt bara kul, måste jag säga. Man vill ju synas också! Jag har en roll där jag ska vara ledande och då får man räkna med det. Så det är ingenting jag tänker så mycket på. Den stora pressen kommer från mig själv.

HYLLAR MÅRTENSSON

Under säsongen har den 27-årige forwarden parats ihop med SHL-legendaren Tony Mårtensson, och Hertzberg hyllar poägligatvåan ordentligt.
– Det är skitkul att spela med honom. Vi har höga krav på varandra och det är egentligen bara för mig att ta rygg på honom. Han har ju varit med om en del, skrattar Viktor Hertzberg och fortsätter:
– Han är väldigt ambitiös och tar hand om sig själv på ett bra sätt. Han nöter på detaljer efter träningarna.

Viktor Hertzberg och Tony Mårtensson har funnit fin kemi.

Du som är på isen med honom – går det att se att han är en nivå över de andra i serien?
– Ja, alltså, han är ju mycket smartare än alla andra. Det ser man och märker man utan problem. Han är inte världens snabbaste spelare längre men lyckas på något sätt ändå alltid ha mest tid med pucken. Det säger det mesta, skrattar Almtunaforwarden.
– Det är egentligen det bästa sättet att förklara det på.

”INGET SNACK OM SAKEN”

Almtuna har varit lite upp och ned under säsongen men går på julledighet med fyra vinster på fem matcher efter att ha vänt gårdagens match mot Västerås via två mål under matchens sista två minuter. Viktor Hertzberg beskrev det som en euforisk känsla när avgörandet kom i slutsekunderna. Men det fanns en tid på säsongen då det var lite mer oro i laget.
– Ja, litegrann måste jag ändå säga. Vi hade en period för typ två månader sedan då vi inte spelade bra och det kändes jobbigt. Nu har vi ryckt upp oss och det är fler och fler spelare som kommit igång.

I den, som vanligt, snuskigt jämna allsvenska säsongen håller Almtuna som vanligt till kring tabellmitten med häng uppåt och jagande lag bakifrån. Men laget tittar bara uppåt.
– Det är skitkul att det är så jämnt. Det måste vara väldigt kul för fansen att varje match betyder så mycket. Men vi tittar bara uppåt. Vi ska till playoff och det är inget snack om saken att vi hör hemma där, konstaterar Viktor Hertzberg.