• Publicerat 26 december, 2018
  • Skrivet av Kajsa Kalméus
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

Göteborgarna gick lyckliga från Scandinavium på annandagen, efter att Frölunda besegrat serieledarna med 5-3. Den nya förstakedjan stod för fyra poäng, och Joel  Lundqvist ser positivt på samarbetet med de nya kedjekamraterna.
– Vi kuggar i varandra och hittar varandra, och det är vad allt handlar om, säger kaptenen efter segern mot Luleå.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det bjöds på böljande och intensiv hockey i Scandinavium på annandagen, precis som att spelarna tröttnat på ledighet och julmatsfrossa och behövde göra av med energi. Luleå kom till Göteborg för att försvara sin serieledning och Frölunda i sin tur ville knäppa Norrbottningarna på näsan.

Efter hela åtta mål, fem för hemmalaget och tre för bortalaget, var det Frölunda som drog längsta strået framför den jublande Göteborgspubliken. Men matchen var jämn, och Luleå såg till att Frölunda bara fick iväg 14 skott.
– Vi visste om att det inte skulle bli många öppna ytor, de gjorde det svårt för oss, säger Joel Lundqvist till hockeysverige.se.
– Men vi gör fem mål på serieledarna som är tajta defensivt. Och när vi väl gör mål gör vi det bra, vi har ett driv mot mål som vi tidigare haft problem med.

Den två matcher gamla konstellationen med kaptenen, Max Friberg och Rhett Rakhshani i förstakedjan fick beröm i onsdagens match mot Timrå. Även idag hyllades den glödheta trion av tränare Roger Rönnberg. Friberg och Rakhshani stod för varsitt mål och varsin assist i mötet med Luleå och har nu noterats för sju poäng under de två matcher de spelat med varandra. Mitt emellan forwardarna finns Joel Lundqvist, som säger att den nya konstellationen känts bra.
– Det har ju bara gått två matcher, men under de vi har spelat tycker jag vi hittar varandra bra. Vi jobbar bra tillsammans, ligger nära i situationerna och får stopp på motståndaren. Jag tycker vi har skapat en hel del under de här matcher vi spelat tillsammans. Det känns positivt, säger 36-åringen.

”MAN VET JU VAD MAN VILL HA”

Det har lossnat poängmässigt för dem under de här två matcherna, har det med dig att göra?
– Haha, nej det tror jag inte. Man spelar ju tillsammans där ute, en kille kan inte göra allt liksom. Vi är tre som kuggar i varandra och hittar varandra, det är det allt handlar om, att hitta kemin. Sedan hamnar man ibland i perioder där man är mer effektiv och tvärtom, men känslan har varit att vi har hittat varandra, hittat mycket spel. Och det kommer ju inte bara av sig själv.

Du som veteran, har du lätt för att anpassa dig till nya kedjekamrater?
– Ja, det tror jag. Är det bra spelare är det ju lätt att spela med dem. Sedan är det klart att man har sina styrkor, och det är en stor del i hur man får en kedja att fungera. Det gäller att hitta spelare som passar ihop lite. Så man kan spela sitt spel med de styrkorna man har.

Märker du det tidigt, om kemin finns där eller inte?
– Ja, det känner man ganska snabbt på träning eller match. Man vet ju vad man vill ha, både runtomkring sig och i sitt egna spel, för att det ska funka.
– Jag har ju varit så van att spela med Ryan Lasch också (borta med knäskada red. anm.) och veta hur han rör sig. Spelar man med en som är bäst i Europa på att slå passningar så vill du inte stå ute hörnen, du vill vara framför mål. Det blir ett annat spel nu. Så det är klart att jag behöver justera mitt spel lite, vara mer aktiv i spelet med puck i den kedja jag är i nu.

”DET MÅSTE HÄNDA NÅGOT”

Nu väntar några dagar av träning och återhämtning innan det är dags för årets sista match. På söndag kommer Rögle till stan och Frölunda ska göra allt för att avsluta året med en vinst. Roger Rönnberg säger efter mötet med Luleå att han skulle sova gott ikväll, efter den starka prestationen mot serieledarna. Även kapten Lundqvist åker hem med ett glatt humör.
– Vi är nöjda, publiken är nöjda, vi går hem med ett leende istället för ett sammanbitet ansikte. Det blir en trevligare kväll, minst sagt.

Vad är det som är så speciellt med annandagshockey?
– Både som spelare och publik känner du nog att julen är trevlig, det där lugnet infinner sig. Men sen känner alla att det måste hända något. Och då får man den där kicken, både på isen och på läktaren och jag tror alla mår bra av den. Så kan man gå hem och käka rester sen.

Matchen mellan Frölunda och Luleå slutade 5-3 efter mål av Rhett Rakhshani, Robin Kovacs, Max Friberg, Erik Gustafsson, Einar Emanuelsson, Linus Nässén (första SHL-målet), Simon Hjalmarsson och Joel Mustonen (första för säsongen).