Tidigare under måndagen kom beskedet att Dick Axelsson stängs av två matcher för olämpligt uppträdande mot domaren Wolmer Edqvist. Domarlegendaren Thomas ”Kuben” Andersson ställer sig bakom avstängningen.
– Blir man anmäld för att man skriker som Dick har gjort så kan jag förstå att det blir två matcher. Jag tycker inte att det hör hemma i hockeyn att skrika så där på varandra, säger ”Kuben” till hockeysverige.se.

LÄS MER: Dick Axelsson stängs av – skrek att domaren var värdelös

Dick Axelsson är avstängd två matcher efter att han gått till verbal attack mot domaren Wolmer Edqvist efter Djurgårdens match mot Mora. Den här avstängningen har fått en del spelare, ledare, och experter att höja på ögonbrynen och tänka ”Var det verkligen så farligt?”

Skälet till avstängningen:
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan samt ett yttrande från Dick Axelsson.
Anmälan: ”Efter matchens slut när jag och min kollega Wolmer Edqvist lämnar isen dröjer sig DIF:s spelare Dick Axelsson kvar och går efter oss in i korridoren. Först säger han högt och tydligt ”Använd din jävla pipa för helvete”. Vi väljer att ignorera kommentaren och går vidare mot vårt omklädningsrum. Denna första kommentar uppfattar bara jag och våra LD, som redan befinner sig utanför vårt omklädningsrum. Dick viker av och går bort mot sitt omklädningsrum där han skriker så det ekar i korridorerna ”Du är så jävla värdelös Wolmer” Detta uppfattar hela domarteamet och även SHL:s säkerhetsdelegat Richard Lank som befann sig i korridoren vid tidpunkten.”

Dick Axelssons svar:
”Jag erkänner att jag skrek dom orden när jag närmade mig omklädningsrummet efter matchen. Men om jag ska stängas av för detta så förutsätter jag att varje spelare som säger något till domarna eller funktionär varje match kommer bli anmälda och hamna hos disciplinnämnden”.

”VÄLDIGT SVÅRT FÖR DOMAREN ATT BLUNDA FÖR DET”

Thomas Andersson har dömt både OS och VM. Dessutom har han utsetts till elitseriens bästa domare fyra gånger mellan 2004 och 2007 framröstad av spelarna själva. När hockeysverige.se läser upp domen för honom ser han inget konstigt i avstängningen.
– Om Dick Axelsson sagt på tu man hand till mig eller Wolmer i det är fallet ”Du är så jävla värdelös”, då hade man kunnat sagt tillbaka, också det på tu man hand, ”Dick, hur bra hur du varit?” När man skriker i korridoren, samma sak är det med spelare på banan, och gör sig själv och domarna till åtlöje kan man inte acceptera det.
– Det här fick jag själv väldigt klart för mig en gång på sent 90-tal då jag dömde en World Cup pre-game. Det var det en finländare som betedde sig illa och sa något fult. Sedan kommer Tomas Kaberle i Tjeckien och säger ”Jaha, då vet jag att man får säga så där till dig”. Då, blixtsnabbt så fick den finska spelaren tio minuter. Där fick jag mig en tankeställare.
– När en spelare gör saker eller gester som andra ser är det väldigt svårt för domaren att blunda för det. Ni kan tänka er vad andra laget skulle ha sagt om domaren inte ger spelaren matchstraff. Då blir det ”Jaha, Wolmer, får man skrika till dig att du är helt värdelös”.

Ser du någon skillnad i att det sker i en korridor där kanske bara spelaren och domarteamet hör?
– Nej, det tycker jag inte. Man vet ju inte vem som står bakom dörren.
– När det gäller Dick Axelsson så fick jag jobba med honom under flera år. En jättehärlig kille som jag trodde nu hade lugnat ner sig då han fått barn och allt det där. Sedan kommer det här, säger Thomas Andersson.

Vart går gränsen för vad en domare ska tåla?
– På tu man hand fick spelarna säga ganska mycket för då kunde jag som domare svara tillbaka vad jag tyckte. Det ger ju inga fördelar för spelaren utan som du är mot mig kommer jag vara mot dig. Lite så är det.
– Men du frågade mig om vart gränsen går. Den går nog vid att man dels är lite snällare och dels tar kritiken på tu man hand. Det har säkert hänt att någon spelare sagt till mig ”Du kan fara åt helvete” och sedan har det varit bra med det. Om det är rätt eller fel det törs jag inte svara på, men ibland har väl även det hänt.

FÖRSTÅR VARFÖR DET BLEV TVÅ MATCHERS AVSTÄNGNING

Har ni som domare ett extra öra och öga till vissa spelare som exempelvis tjatar mycket eller spelar vårdslöst?
– Ja, såklart. Då tycker ofta dom spelarna ”Jag får utvisning bara för att jag heter si eller så”. Men det är samma sak i skolan, att det finns en anledning till att några elever sitter längst fram.
– Som matchledare vill jag att matchen ska fungera. Då vill jag ha uppsikt på spelare som slår folk på vaderna eller gör saker och ting bakom ryggen. Sedan finns det spelare som Micke Johansson i Djurgården. Han hade väl runt åtta utvisningsminuter på 15 år. Det spelar ju ingen större roll att släppa en sådan spelare bakom ryggen. Skulle han någon gång göra något fult så må det väl vara hänt.
– Jag ser det som en skyldighet att veta vilka jag ska jobba med under matchen. Man tittar på laguppställningen, ”Ronnie Rönnkvist och Dick Axelsson var i luven på varandra förra matchen. Då måste vi ha lite koll på dom”. Det hade varit riktigt dåligt om jag som domare inte gjort någon research. Klart som sjutton att vi domare har koll på vissa lirare.

Ser du något kontroversiellt i att Dick Axelsson får två matchers avstängning för det här verbala utbrottet?
– Blir man anmäld för att man skriker som Dick har gjort så kan jag förstå att det blir två matcher. Jag tycker inte att det hör hemma i hockeyn att skrika så där på varandra. Jag tror inte en domare skulle skrika på en spelare på ett liknande sätt. Varför skulle då spelarna få skrika så till en domare? Man måste kunna bete sig. Dick är en trevlig kille, men han måste vakta sin tunga.