Tim Söderlund är glad över att vara tillbaka i Skellefteå AIK igen.
Skellefteå AIK

Tidigare JVM-forwarden hemma igen efter tuffa Göteborgsäventyret: ”Inte nöjd med hur det gick”

ANNONS

Tiden i Göteborg och Frölunda blev inte alls vad Tim Söderlund hade tänkt sig.
Efter bara fem poäng (3+2) på 26 matcher valde 20-åringen att bryta avtalet med Frölunda i förtid. Nu är forwarden tillbaka i Skellefteå AIK för att visa att han är en offensiv kraft att räkna med på SHL-nivå.

SKELLEFTEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tim Söderlund är född och uppvuxen i Skellefteå. Bortsett från en vända till grannklubben Clemensnäs och ett par juniorsäsonger hos rivalen Luleå fick Söderlund sin hockeyfostran i Skellefteå AIK.

Med tanke på det var det nog många som höjde på ögonbrynen när det stod klart att Söderlund nobbat en kontraktsförläning i Skellefteå efter finalförlusten mot Växjö förra våren. Istället gick flyttlasset till västkusten och SHL-konkurrenten Frölunda. Men efter bara tre mål och två assist på 26 matcher valde Söderlund förra veckan att bryta kontraktet med Göteborgsklubben för att istället återvända hem till Västerbotten och Skellefteå AIK.
– Jag är så klart inte nöjd med hur det gick. Jag hade en tuff tid att anpassa mig till spelet i Frölunda. Jag kom aldrig in i det och det klickade inte riktigt för mig rent hockeymässigt. Det var en tuff tid, så är det. Men jag har tagit mycket lärdomar från min tid i Göteborg, säger Tim Söderlund till hockeysverige.se.

”ÅNGRAR INTE ALLS ATT JAG TOG CHANSEN”

Söderlund berättar att han fått jobba mycket med de mentala bitarna av spelet under den tunga tiden. Trots motgångarna har han byggt upp ett bättre självförtroende och enligt honom själv är det en starkare som återvänder till Skellefteå.
– Jag känner att jag har blivit mycket bättre på att ta och hantera en motgång. Det är väl det jag tar med mig mest från den här tiden. Det har gjort mig starkare.

Vad tror du är anledningen till att du inte fick det att lossna i Frölunda?
– Jag vet faktiskt inte. Jag försökte jobba hårt, jag försökte göra allt jag kunde för att hjälpa laget, säger Söderlund innan han tystnar för en stund.
– Det är svårt att svara på… Det ville sig inte, helt enkelt. Jag kände väl att mitt spel låste sig lite grann, men det är svårt att sätta ord på eller förklara varför det blev som det blev.

Och trots motgångarna finns det ingen som helst ånger i 20-åringen över att han lämnade Skellefteå i våras för att testa sina vingar i Göteborgsklubben.
– Nej, verkligen inte. Jag känner mig som en bättre hockeyspelare idag än vad jag gjorde förra säsongen, så jag ångrar inte alls att jag tog chansen.

Tim Söderlund är tillbaka i Skellefteåtröjan. FOTO: Ola Westerberg/Bildbyrån

”EN LUGN KÄNSLA I KROPPEN”

Att flytta till en helt ny stad som 20-åring är inte heller enkelt. Söderlund är dock noga med att påpeka att det inte var någon slags vantrivsel som gjorde att han valde att lämna Frölunda.
– Jag trivdes väldigt bra både i Frölunda och Göteborg. Det var helt enkelt bara hockeyn som inte klickade riktigt.

Beslutet att bryta kontraktet var Söderlunds egna.
– Jag tänkte på det ganska mycket i slutet av tiden i Frölunda… Jag var så klart inte nöjd med hur det hade gått, sen dök den här möjligheten med Skellefteå upp och då valde jag att ta den. Det kändes som ett bra lösning och det känns som ett bra val för mig.

I lördags gjorde Söderlund sin första match i Skellefteå sedan återkomsten till västerbottningarna. 20-åringen gick poänglös från isen och noterades för en tvåminutersutvisning i 4–2-segern över Färjestad.
– Det känns riktigt skönt att vara tillbaka här i Skellefteå igen. Jag känner mig bekväm med både spelet och med laget, så det är liksom en lugn känsla i kroppen som har infunnit sig nu, säger Söderlund som fick ett stort jubel från hemmapubliken när han ropades upp under Skellefteås line up inför matchen.
– Det var riktigt mäktigt, det måste jag säga. De (publiken) fick mig att känna mig som hemma direkt.

VILL GÖRA SKILLNAD

Skellefteås tränare Tommy Samuelsson var nöjd med Söderlunds spel i återkomsten och ser framemot vad 20-åringen kan bidra med laget under andra halvan av säsongen.
– Framförallt nu när vi gått lite trögt är det bra att få in en kropp till och framförallt den energi han sprider, både på och utanför isen. Den är viktig att få i sådana här lägen och det tyckte jag att han markerade på ett gott sätt i dag (läs: i lördags), säger Samuelsson till hockeysverige.se.

Söderlund själv vill, förutom energin, även bidra med offensiv slagkraft till västerbottningarna.
– Jag vill bidra som en offensiv spelare. Jag vill komma igång med produktionen och vara en spelare som gör skillnad, skapar lite oreda och vara en kreativ spelare i anfallszonen.

I matchen mot Färjestad var han initiativrik och skapade oreda i anfallszonen ett flertal gånger. Forwarden vet vad som krävs av honom för att bli en mer producerande spelare.
– Jag måste bli bättre på att driva mer på kassen och bli än mer skottvillig. Jag måste bli bättre på att attackera motståndarmålet, snarare än att hamna i sarghörnen som jag kanske gjort tidigare. Det är något jag jobbar mycket med på träningarna, att ta den obekväma vägen in framför mål och skjuta i fler lägen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL