Fanny Rask för ekonomiskt stöd av brorsan Victor.Foto: Bildbyrån/IBL Bildbyrå

Fanny Rask är en av få SDHL-spelare som kan spela ishockey på heltid. HV71-forwarden har möjlighet att proffssatsa tack vare NHL-brorsan Victor Rasks ekonomiska hjälp.
– Det får mig att kunna fokusera på hockeyn och lägga ner den tid som jag tycker krävs för att vi ska kunna höja damhockeyn i Sverige, säger Rask i en intervju med SVT Sport.

Att det är stora löneskillnader mellan hockeyspelande män och kvinnor på elitnivå är ingen hemlighet. De flesta spelarna i SDHL tvingas antingen jobba eller studera för att få ekonomin att gå ihop.

”KÄNNER ETT ANSVAR ATT VARA EN TONGIVANDE SPELARE”

HV71:s och Damkronornas forward Fanny Rask är en av få spelare som kan spela hockey på heltid. Detta tack vare ekonomiskt stöd från lillebrorsan Victor, till vardags center i Carolina Hurricanes.
– Jag är väldigt tacksam över att få den hjälpen. Det får mig att kunna fokusera på hockeyn och lägga ner den tid som jag tycker krävs för att vi ska kunna höja damhockeyn i Sverige. Sedan har jag ändå en liten oro i bakhuvudet om hur framtiden ser ut. Det finns inga pengar på något sparkonto någonstans, säger Rask till SVT Sport.

27-åringen har stått för 22 poäng (8+14) på 27 matcher i HV71-tröjan den här säsongen. Rask själv menar att hon nu har ett större ansvar att bära på sina axlar, nu när hon kan heltidssatsa på hockeyn.
– Jag känner ett ansvar att vara en tongivande spelare och hjälpa laget att vinna.  Särskilt nu när jag har förmånen att bara spela hockey. Jag ska prestera för jag har inga ursäkter.