Mattias Ekholm.Foto: Aaron Doster-USA TODAY Sports

Mattias Ekholm har de senaste åren setts som en back bakom de allra främsta. Nu har han tagit ytterligare ett kliv. Samtidigt sitter han på ett i sammanhanget billigt kontrakt. Något som masen själv inte bryr sig om.
– Där jag är ifrån behöver man inte så mycket pengar, säger han till The Hockey News.

Han har gjort 30 poäng på 45 matcher och är med det delad tvåa i Nashvilles poängliga, sex poäng bakom ledande Ryan Johansen. Samtidigt sitter Mattias Ekholm på ett kontrakt till 2022 värt blygsamma 3,75 miljoner dollar. Som jämförelse betalar Montréal drygt 4,6 miljoner dollar per år till Karl Alzner som spelar i AHL och den ständigt kritiserade Brent Seabrook tjänar närmare sju miljoner dollar hos Chicago till 2024.

Mattias Ekholms kontrakt ses numera som ett av NHL:s allra bästa. Idag hade han säkert kunnat få ett avtal på åtminstone ett par miljer dollar till, per år, baserat på det spel han visat upp det senaste året. Men backen själv bryr sig inte om det.
– Jag har aldrig ångrat att jag skrev det där kontraktet. Det har snarare tillåtit mig att spela så här. Om jag hade skrivit ettårskontrakt hade jag inte haft samma bekvämlighet att inte behöva tänka på pengar för varje år. Jag har en deal som hjälper mig och min familj, säger han till The Hockey News.

”HAN BIDRAR MED SÅ MYCKET”

Trots ”fyndkontraktet” är inte direkt pengar något problem för backen. 28-åringen från Borlänge menar att han snarare tjänar för mycket, sett till hans livsvanor.
– Många säger att jag kunde ha fått mer, men jag tjänar ändå mer än jag förmodligen kommer hinna göra av med under hela min livstid. Där jag kommer ifrån behöver du inte ha så mycket pengar.

Nashville sitter på ligans bästa backsida med P.K. Subban, Ryan Ellis och Roman Josi som tre världsbackar vid sidan av Ekholm. Men den här säsongen är det den timide svensken som fått mest uppmärksamhet.
– Han får uppskattning från oss, och han får det från mig. Han är en stabil tvåvägsback. Han är rörlig, han är stor, han är arg, han kan göra poäng. Jag vill ha honom ute på isen under matchens sista minut. Han bidrar med så mycket och han växer för varje år, säger coachen Peter Laviolette.

SKREV SEXÅRSKONTRAKT

Den tidigare Salming Trophy-vinnaren har gått från att vara en ganska utpräglat offensiv back i Brynäs till att få en mer defensiv roll i Nashville. Den här säsongen har han dock återigen tagit offensiva kliv. Bara nio backar i NHL har gjort fler poäng än den tidigare Mora- och Brynäsbacken. Två matcher i rad har han dessutom gjort både ett mål och en målgivande passning.

I närmast vanlig ordning kunde general manager David Poile förutse succén – och valde att sajna upp svensken till ett sexårskontrakt. Ett sexårskontrakt som mer och mer framstår som ett av NHL:s allra bästa.