• Publicerat 19 januari, 2019
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Adam Reideborn.Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

Två matcher på 24 timmar – två raka segrar och bara ett insläppt mål mot Brynäs. Adam Reideborn fortsätter att visa varför han hör hemma i toppen av SHL:s målvaktsliga.
– Alla har mer flyt i grejerna, säger målvakten till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det blev något av ett bedrägeri på Hovet under lördagen. Djurgården förkunnade att det var Adam Reideborns 27-årsdag när Brynäs gästade Stockholm. Sanningen var dock att det var under fredagen som han fyllde år.
– De ljög på jumbortronen, skrattar Reideborn när han träffar hockeysverige.se efter matchen.
– Men vi vann ju då också, så det spelade ingen roll.

Ja, födelsedag eller inte, det har ändå varit ett fint dygn för Reideborn och hans Djurgården. Dubbelmötet back-to-back med Brynäs renderade i två segrar och sex poäng. Och själv hann han plocka upp sin tredje nolla för säsongen genom att stoppa 24 skott i lördagens 3–0-seger.
– Alla har lite mer flyt i grejerna. Passningarna sitter, skridskoåkningen sitter och pucken sitter i mål också. Allting flyter på mycket bättre än det gjorde för några veckor sedan, säger Reideborn efter Djurgårdens fjärde raka seger.
– Mycket sitter i uppspelsfasen, att vi kommer ut med pucken lättare och kommer ned i zonen mycket enklare. Förut var det att det kunde hända mycket mer på vägen. Det var pucktapp i egen zon och pucktapp på offensiva blå och så vände det och så fick vi frilägen emot oss. Men nu känner vi att vi får ut pucken snabbt och ner pucken snabbt.

”DET ÄR LÄTTARE ATT SPELA NU”

En del av framgångsreceptet är Reideborns eget spel. Han har ännu en riktigt vass säsong och toppar SHL:s målvaktsliga i ensamt majestät med en räddningsprocent på 93,4.
– Det har känts bra de senaste matcherna, men det hänger ihop med försvarsspelet och att det inte varit så många lägen på spelvändningar och sådant. Det är lite lättare att spela nu samtidigt som jag är i bra form. Jag ska försöka bibehålla det så länge jag kan.

Även om 3–0-segern mot Brynäs var odiskutabel hade Reideborn god hjälp av sina stolpar. Brynäs hade två ramträffar i samma byte i första perioden då både Adam Deutsch och Nicklas Danielsson fick höra det frustrerande ljudet av gummi mot stolpe.
– Och sedan gjorde vi 1–0 (Linus Hultström) precis efter. Det var psykologiskt väldigt viktigt och det kändes som det målet satte sin prägel på matchen, säger målvakten.

FANSEN SJÖNG ”JA MÅ HAN LEVA”

Djurgården är fyra i tabellen och börjar få häng på den absoluta toppen. Efter sex poäng på två dagar är man bara fem poäng efter serieledande Luleå. Med en match mindre spelad.
– Just nu stämmer det, men det gäller att vi är ödmjuka för så fort vi tappar det kan det gå fort åt andra hållet. Vi måste vara ödmjuka och påminna oss själva om att vi bara vinner när vi jobbar hårt.

Reideborns storspel har gjort honom till kelgris bland hemmafansen på Hovet. Det är nästan vardagsmat att det sjungs ”Adam, Adam, Adam” i klacken. På lördagen sjöng de till och med ”Ja må han leva”.
– Det har blivit väldigt häftigt här nu senaste två åren, framför allt när vi gjort bra matcher här på hemmaplan. Jag har känt att jag har publiken med mig och det ger mig en trygghet det med. Jag trivs väldigt bra här på Hovet och i Djurgården.

Är det gåshud när man hör det?
– Ja, när det väl blir högljutt är det verkligen gåshud. Då gäller det verkligen att fokusera på nästa puck och inte att jag är för bra (skratt).