• Publicerat 19 januari, 2019
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
LYFTE FBK. Markus Svenssons inhopp mot Luleå grundlade segern.Foto: Bildbyrån

Det krävdes straffar för att skilja Luleå och Färjestad i det heta toppmötet i Norrbotten. Inhoppande målvakten Markus Svensson blev stor matchvinnare för Färjestad när de vann med 5–4 i en galen match. I botten tog Mora viktiga poäng genom att besegra Örebro på bortais och i Timrå bjöd Malmö på en vändning.

Luleå – Färjestad 4–5 (2–1, 1–1, 1–2, 0–0, 0–1)

Luleå: Erik Gustafsson, Robin Kovacs, Karl Fabricius, Daniel Sondell.
Färjestad: Marcus Nilsson, Linus Johansson, Gustav Rydahl, Oskar Steen, Daniel Viksten.
Toppmötet i Coop Norrbotten Arena blev precis så underhållande som man kunnat hoppas på. Luleå kopplade ett bastant grepp om matchen och spelade stundtals ut gästerna. Men ett målvaktsbyte vid ställningen 3–1 till hemmalaget fick fart på FBK. Markus Svensson ersatte Adam Werner och stod för en storstilad insats när Karlstadlaget svarade för en imponerande vändning. 1–3 blev 4–3 innan Luleå kvitterade genom backen Daniel Sondell.

I straffläggningen som avgjorde matchen höll Svensson tätt medan Daneil Viksten och Theodor Lennström överlistade Joel Lassinantti. Markus Svensson stoppade 26 av 27 skott efter att ha blivit inbytt. Luleå har trots förlusten fyra poängs försprång på FBK i tabelltoppen.

Timrå – Malmö 3–4 (0–1, 1–0, 2–2, 0–1)

Timrå: Ludvig Rensfeldt, Jacob Olofsson, Filip Hållander.
Malmö: Fredrik Händemark, Niklas Arell, Jens Olsson, Konstantin Komarek.
Tabelljumbon Timrå har det inte lätt just nu. I hemmamötet med Malmö var man på väg mot seger när man hade 3–1 halvvägs in i den tredje perioden. Men i stället för tre poäng blev det bara en. Med 29 sekunder kvar att spela gjorde backen Jens Olsson 3–3-målet som skickade matchen till förlängning. Där satte Konstantin Komarek 4–3 och fullbordade vändningen. Tungt för Timrå som nu är åtta poäng efter Mora ovanför kvalstrecket. Malmö har å sin sida häng på en topp sex-placering.

HV71 – Skellefteå 1–3 (1–1, 0–1, 0–1)

HV71: Robin Figren.
Skellefteå: Bud Holloway, Jimmie Ericsson, Fredrik Lindgren.
Har det vänt för Skellefteå nu? I Jönköping plockade västerbottningarna sin tredje raka seger och tog ett stort steg närmare en topp sex-placering efter att ha varit nere i bottenskiktet och vänt. Efter Robin Figrens ledningsmål i powerplay vände gästerna på steken och fick ett segermål från Jimmie Ericsson. Veteranbacken Fredrik Lindgren passade också på att skjuta säsongens första SHL-mål.

Örebro – Mora 1–2 (0–0, 0–1, 1–0, 0–1)

Örebro: Anton Hedman.
Mora: John Persson 2.
Enormt viktiga poäng stod på spel i bottenmötet i Behrn Arena. Örebro, som tappade en 3–0-ledning i torsdagens 4–5-förlust mot Linköping, behövde desperat vinna för att inte se Mora slinka i väg ovanför kvalstrecket.Trots ett spelövertag och 36–19 i skottfavör inkasserade Örebro sin andra raka övertidsförlust.

John Persson sköt Mora till två blytunga poäng genom att skjuta bägge målen för masarna. Den skadedrabbade forwarden, som begränsats till nio matcher den här säsongen, har tre mål på de senaste två matcherna. Vinsten gör att Mora nu är fyra poäng före Örebro i tabellen.

Rögle – Linköping 1–3 (0–0, 0–2, 1–1)

Rögle: Samuel Jonsson.
Linköping: Anton Karlsson, Broc Little, Eddie Larsson.
Jacob Johansson kom 47 sekunder från att hålla säsongens första nolla när LHC besegrade Rögle i Lindab Arena. Johansson ersatte Jonas Gustavsson i första perioden av torsdagens möte med och stoppade 21 av 22 skott i den matchen när LHC lyckades vända tremålsunderläge till en övertidsseger. Nu stoppade han 39 skott och bidrog starkt till lagets andra raka seger. Mot Örebro var det Broc Little som blev övertidshjälte. Han satte även det matchvinnande målet på lördagen. Hans tionde fullträff för säsongen.