Det är mer än hockey i Nils Anderssons huvud.
SHL

SHL-backen om låtarna han skriver till lagkamraterna

ANNONS

Efter en lång startsträcka har nu HV71:s back Nils Andersson växlat upp i sin nya klubb. 27-åringen från Umeå är en mångfacetterad herre och det är inte bara hockey i hans skalle. Bland annat gör han egen musik – musik som han tillägnar sina lagkamrater.
— Det var väl någon vecka eller månad där när hockeyn inte gick så bra som jag prövade att bli DJ, berättar Andersson för hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var i förra veckan vi fick följa med den förre SHL-spelaren Christian ”Fimpen” Eklund hem till HV-backen Nils Andersson och se på när han tillverkade ramar. Bland annat en till förre lagkamraten Oscar Alsenfelts fru. För er som vill ta del av det så kan ni med fördel se avsnittet i spelaren nedan.

Men kreativiteten hos den Umeå-bördige 27-åringen stannar inte där. I december kom HVTV med ett avsnitt som avhandlade Nils Anderssons intresse för att skapa musik, bland annat gör han låtar om sina lagkamrater. Och det finns ett stort intresse för att skapa egen media överlag hos Andersson. Han berättar att intresset funnits ända sedan Twitter dök upp.

MYCKET DATOR I SKOLAN

Samtidigt gick han i en skola där eleverna hade MacBook-datorer redan från årskurs sju och undervisningen sköttes till stor del med datorns hjälp.
— Där väcktes det intresset och sedan fick det ytterligare bensin på elden med Twitter. Framförallt är det ett roligt sätt att kunna bidra till bra stämning i omklädningsrummet, att kunna ”photoshoppa” ihop en bild eller göra en låt, berättar Nils Andersson för hockeysverige.se.
— Jag försöker göra det med glimten i ögat, att det ska vara något positivt.

Har du något exempel på någon bild?
— Det finns några i laget som fått några look-a-likes. Jag kommer ihåg att jag någon gång i Växjö höll på med någon toffel-lista, med de som blev runtsläpade i koppel av frugan där hemma, säger han och ler stort.
— Det är lite olika roliga saker.

Har musiken alltid funnits med?
— Ja. Vi hade gitarr och piano hemma och mamma har sjungit i kör. Sedan har jag haft mitt datorintresse och då har det blivit en naturlig sammansmältning med dator och musik där jag suttit och lekt.
— Sen var jag också i den där svängen…När jag var 15, 16, 17, så slog ju den här ”DJ-boomen” igenom, när Avicii kom upp och alla kunde bli världskändis hemma i pojkrummet. Det var väl någon vecka eller månad där när hockeyn inte gick så bra som jag prövade att bli DJ, men Avicii tog platsen tyvärr, säger Andersson med glimten i ögat och skrattar.

GÖR ALLT SJÄLV FRÅN GRUNDEN

Nils Andersson berättar att han gör musiken själv från grunden och att allt är egenproducerat, både musik, text och röst. Hur mycket tid han lägger på en låt beror lite på.
— De där låtarna (om lagkamraterna) brukar ta sex-sju timmar, de låtar jag är seriös med de släpps inte. Det känns som att det är mycket lättare att göra det ironiskt än att göra det på riktigt. För gör jag det på riktigt så är det precis som att jag själv tycker att det är så jäkla bra. Det är inte jättehög musikalisk verkshöjd på det jag gör men jag gömmer mig bakom det ironiska, då är det lugnt, ler Andersson.

Bland de som fått låtar gjorda efter sig genom åren hittar vi Andreas Thuresson, Rhett Rakhshani och André Benoit.
— De blir oftast väldigt glada. Det är inte ofta man får en låt producerad om sig själv och ens historia. Har de blivit ledsna så har de inte sagt det till mig i alla fall.

Nils Andersson intervjuas av media efter en match. Foto: Henrik Skoglund

Vem är näst på tur att få en låt?
— ”Dammis” (Peter Damberg), vår materialförvaltare, ligger pyrt till. Ofta gör jag det bara, på någon eftermiddag när jag har lite för mycket fritid. Det kan vara en händelse som hänt under dagen, eller dagen innan, som gör att det…Egentligen finns det inget riktigt mönster. Grundidén ska i alla fall vara att jag tycker om den, så det ska bli kärleksfullt.

”Ingen firar jul som Oscar Sundh”, hur fick du idén?
— Det är en ramsa som de kör här och den har nog fötts på grund av att han toppar formen kring mellandagarna. Jag tror det kan vara en väldigt gammal ramsa. Den körde den nu när han gjort väldigt många många poäng och varit riktigt grym. Då tänkte jag att man kanske kan bygga ut den melodin till en full sång.

Nils Andersson är noga med att poängtera en sak.
— Jag vill understryka att det egentligen ska hållas som en rolig grej inom omklädningsrummet, det är inget jag själv vill stoltsera med och det är inte så att jag vill satsa på någon musikkarriär.
— Jag själv tycker att det är rätt bedrövligt, men det är många som skrattar åt det så då tycker jag att det är kul.

SE NILS ANDERSSON I HVTV OM SINA LÅTAR

Hockeymässigt då? Björklöven-fostrade Nils Andersson SHL-debuterade i Växjö 2011 och har sedan dess etablerat sig som en offensivt lagd SHL-back i Djurgården och senare i Malmö. I somras trodde många på en flytt utomlands, men istället föll valet på HV71, där det började trögt.
— Jag hade en tuff start och missade de första tio matcherna med hjärnskakning. Sen kom jag tillbaka och fick en smäll igen efter några matcher. Jag fick ingen kontinuitet. Men…Hela min karriär nästan har det gått perioder där det gått bra och perioder där man inte spelat på sin absoluta topp. Det man får försöka göra är att ligga så nära sitt max som möjligt.
— När jag summerar säsongen så brukar jag ungefär ligga på samma nivå och jag försöker hela tiden bli lite bättre och bygga lite vidare. Nu är jag inne i en positiv trend och då försöker jag bygga vidare på det.

Målet med resterande del av säsongen är glasklart.
— Det är att fortsätta bygga det här laget till ett riktigt bra slutspelslag. Jag ska vara med och vara en stabil och stark byggsten i det här framtida slutspelslaget.

Klicka på länken för att komma till Nils Anderssons spellista på Soundcloud.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch