EFTERLÄNGTAT MÅL. Max Görtz hade inte gjort mål sedan 8 december när han hittade rätt mot Djurgården.
SHL

Lättad segerskytt som är sex kilo lättare: ”Försöker vara ännu proffsigare”

ANNONS

En osannolik seger på Hovet – och en lättad segerskytt. Ja, lättare till och med. Efter att inte ha varit plågad av skador bestämde sig Max Görtz för att bli ännu mer noggrann. Det har lett till en viktnedgång på sex kilo senaste månaderna.
– Det var Gunde Svan eller någon som sa det: ”tränar du mer har du mer tur”, säger Malmös segerskytt till hockeysverige.se efter 3–2-segern mot Djurgården.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Två matcher på tre dagar mot Djurgården – och sex poäng. Malmö Redhawks fick maximal utdelning mot en tuff motståndare. Torsdagens 3–2-seger var extra imponerande med tanke på att laget förlorade skottstatistiken med 14–46. Det krävdes storspel från målvakten Cristopher Nihlstorp och ett viktigt mål från Max Görtz för att säkra den tunga bortasegern.

För Görtz del var det första målet sedan 8 december. Forwarden, som fyller 26 år på måndag, har haft skadebekymmer och missat en hel del matcher under säsongens gång. Efter elva mål på 38 matcher i fjol var det här hans fjärde fullträff för säsongen.
– Det var skönt att få dit en kasse, konstaterar han efter vinsten.
– Det har gått ganska bra spelmässigt. Jag har haft mycket chanser och några stolpträffar och sådär, men det är bara att köra på och göra allt rätt. Då kommer det att lösa sig.

”Göra allt rätt” är svårare än vad det låter. I Max Görtz fall har det handlat om att knyta näven ännu hårdare när det har studsat emot.
– Det var Gunde Svan eller någon som sa det: ”tränar du mer har du mer tur”. Och lite så är det, säger han.
– Senaste tiden har jag tränat väldigt hårt. Jag har inte kunnat göra det senaste två somrarna på grund av att jag har haft strul med ryggen. Men nu känns det bra. Jag har hittat ett sätt. Nu vet jag hur jag ska stretcha och vad jag ska göra för att hålla det under kontroll. Det är otroligt skönt.

”BORDE LIGGA PÅ 90 KILO”

Det stannar inte vid att ta hand om ryggen på ett sätt som gör det möjligt att spela kontinuerligt. Det ligger mer bakom det än så.
– Det är allting… Jag har alltid gått och lagt mig i tid, men nu går jag och lägger mig ännu tidigare och det hjälper mig mycket. Jag har alltid ätit rätt, men nu försöker jag vara ännu proffsigare med maten. Nu har jag gått ned några kilo tack vare det. Jag vägde 94 kilo innan och nu är jag nere på 88 och det kanske är för lite egentligen. Sex kilo på två månader är mycket. Jag borde ligga på 90 kilo.

Nio poäng (4+5) på 26 matcher har det blivit så här långt. Det ger ett sämre snitt jämfört med fjolårets 20 poäng på 38 matcher.
– Poängmässigt låg jag över en halv poäng per match i fjol och i AHL låg jag på 0,6 eller 0,7. Jag vill ligga högre än så, men det har varit lite stolpe ut. Peter (Andersson, tränare) har varit på mig att fortsätta skjuta. Till slut så lossnar det ju.
– Jag fick in lite mer puckar i powerplay i fjol. I år har det bara blivit ett. Man måste vara lite mer egoistisk. Jag är uppväxt på det sättet att jag inte är det. Man kanske skulle vara lite mer som Viktor Arvidsson och tagit skotten hela tiden (skratt). Jag jobbar mycket med det med min mentala coach och försöker bli mer egoistisk på det sättet.

”PÅ VÄG ÅT RÄTT HÅLL”

Det funkade mot Djurgården. Max Görtz fick fatt på pucken efter en felpassning från Djurgårdens nyförvärv Jason Garrison och nöp dit pucken.
– Jätteskönt, men det är inget kvitto på att det går bra egentligen. I så fall måste jag fortsätta att leverera i fler matcher, vara med och bidra på något sätt, säger Max Görtz.

Hans tränare tror tvärtom att målet var viktigt.
– Jag tror det kan betyda jättemycket. Max är den spelartypen som behöver peta in lite puckar då och då för att behålla ett bra självförtroende. Han är beroende av det. Nu har han varit skadad jättemycket och inte fått kontinuitet i spelet. Nu har han kommit tillbaka och är på väg åt rätt håll, har lyft sitt spel sakta men säkert.

Fortsättning följer…

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL