Filip Cederqvist har tagit för sig i SHL. Det tackar han till viss del rivaliteten i ungdomsåren med Rasmus Dahlins gäng för.
Växjö Lakers HC

Tar för sig i SHL – hyllar rivaliteten med Dahlins gäng i ungdomsåren: ”Höjt oss också”

ANNONS

Han inledde säsongen i Växjös J20-lag, men fick SHL-debuter i oktober. I början av året skrev Växjös Fillip Cederqvist på sitt första SHL-kontrakt och i veckan blev han landslagsuttagen.
— Det har rullat på bra den här säsongen och det är kul att man får chansen, berättar han för hockeysverige.se

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det har minst sagt varit en händelserik höst och vinter för Växjös unge forward Filip Cederqvist. SHL-debuten begicks den 4 oktober mot Frölunda, första SHL-målet kom mot Mora den 3 november, hans första SHL-kontrakt kritades på i början av januari och den senaste veckan har han för första gången plockats ut i landslaget och dessutom fanns han med på NHL Central Scoutings draftranking som 111:e spelare totalt.
— Jättekul att jag får förtroende där. Det har rullat på bra den här säsongen och det är kul att man får chansen, berättar 18-åringen för hockeysverige.se om sina tankar kring spel med U19-landslaget.

Vad säger du om att du fanns med på draftrankingen?
— Det är långt kvar av säsongen. Men det är väl kul att få ett litet kvitto kanske. Men det betyder ju inte att man blir draftad utan det gäller att fokusera resten av säsongen. Det är inget jag tänker på så, utan jag försöker bara spela bra hockey.

HYLLAR MODERKLUBBEN

Filip Cederqvist har Skara IK som moderklubb och han är inte sen med att hylla den västgötska klubben.
— Det är helt fantastiskt att ha fått utbilda sig i Skara. Isen står nästan ledig hela tiden och ledare som verkligen brinner för det. Det är en fantastisk förening och jag har nästan allt att tacka dem för.

Fillip Cederqvist. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Det var även i Skara han som 15-åringen gjorde seniordebut. Detta i division tre.
— Division tre är väl kanske inte högsta nivån, men det var ändå bra att få komma upp och känna på lite a-lagshockey. Men jag vill framförallt lyfta fram ungdomsverksamheten i Skara. Det är kanske inte till a-laget de ska fostra spelare, utan de lägger mycket fokus på att få ut spelare till hockeygymnasier. Vi har väl haft en sex-åtta stycken de senaste åren, så det är verkligen jättekul att en sån liten klubb kan få fram så bra spelare.

En annan kille med Skara som ungdomsklubb är Christoffer Ehn. Han är fyra år äldre än Cederqvist och har den här säsongen gjort 34 matcher för Detroit i NHL. På frågan om man gärna tar rygg på Ehn kommer svaret blixtsnabbt.
— Ja det är klart. Pappa känner Christoffer och jag brukar också prata med honom ibland. När han gjorde SHL-debut så var jag faktiskt där och kollade. Då var det liksom, kan han göra det så kan väl jag göra det också? Nu är han i NHL, så då är väl det nästa mål kanske.

HADE ROLIGT I VÄSTERÅS

När det var dags för hockeygymnasium för Cederqvist föll valet på Västerås. Men där blev det bara en säsong innan han inför säsongen 17/18 lockades ner till Småland.
— Det var Patrik Hall (assisterande sportchef) som hörde av sig. Jag hade haft en väldigt bra säsong i Västerås och jag vill verkligen tacka Västerås för det var ett av mina roligaste hockeyår där.
— Sen fick jag komma ner till Växjö och kolla på hur allting såg ut och det är klart att det var en liten skillnad mot Västerås. Jag fick en bra känsla och Hall visade att han trodde på mig.

Ifjol blev det 23 poäng i Växjös J18-lag och nio i J20-laget. I år har han stått för 31 poäng hittills i J20-laget. I a-laget har det blivit två mål och tre assist på de 19 matcher han spelat under säsongen.

Vad är det som har stämt i Växjö?
— Det är bra och utvecklande coacher som pushar på hela tiden. Man får även ta mycket eget ansvar och jag har väl utvecklats både på och utanför isen som människa.

Kan du peka på något specifikt som du utvecklat.
— Framförallt att täcka pucken. Jag har väl alltid varit ganska bra på det, men sen har coachen verkligen tryckt på det, med snabba vändningar och allt. Så det är något jag utvecklat.

NYTTIG RIVALITET

Ser man Filip Cederqvist på isen så är det svårt att tro att han spelat färre än 20 matcher i SHL. Han känns som en fullvuxen SHL-spelare alla redan.
— Det känns väl lite som att jag kan utveckla det defensiva spelet lite mer. Även offensivt kan jag utveckla, men det känns som det går lite lättare offensivt än defensivt än så länge. Det är ju väldigt duktiga spelare man möter. Man får inte ha alltför stor respekt.

Hockeysverige.se träffar Filip Cederqvist efter matchen HV71-Växjö i Kinnarps Arena. Spelarna börjar droppa ut en och en mot den väntande spelarbussen. Innan vi skiljs åt berättar Filip Cederqvist en intressant sak om ungdomsåren hemma i Skara. Några mil norröver ligger nämligen Lidköping vid Vänerns södra strand och alla som kan sin hockey vet att det är Rasmus Dahlins moderklubb.

Rasmus Dahlin. Foto: Geoff Bu​rke-USA TODAY Sports/IBL

Utöver Rasmus Dahlin har Lidköping de senaste åren fått fram en hel del intressanta spelare och det menar Cederqvist spillt över även på andra klubbar. Exempelvis Skara.
— Det är en rivalitet och vi i 99-laget (Cederqvist är född 00) har mött (Oliwer) Fjellström, Dahlin, (Jacob) Peterson och alla dem varje år. Så det har verkligen varit något som höjt oss också och det var väldigt jämna matcher, så det är väldigt bra att vi har två så bra klubbar som kan utveckla spelare.

Vågar man slå fast att det våras för Skaraborgs-hockeyn?
— Ja, det tycker jag. Förhoppningsvis så fortsätter det så här nu och vi fortsätter fostra spelare. Jag tycker det ser ganska ljust ut.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch