Erik Gustafsson.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Han fanns med på Tre Kronors blålinje i OS för mindre än ett år sedan. Sedan dess har Erik Gustafsson varit utanför Rikard Grönborgs landslagstrupp – trots storartat spel i SHL-ledande Luleå.
– Jag har faktiskt inte hört av dem på hela säsongen. Sist jag pratade med dem var efter OS, säger Gustafsson till Norrbottens-Kuriren.

För tredje gången den här säsongen stod Luleå-backen Erik Gustafsson utanför Rikard Grönborgs Tre Kronor-trupp när den presenterades. Faktum är att 30-åringen från Sundsvall inte haft någon kontakt alls med landslagsledningen under säsongen.
– Nej, det har jag inte. Jag har faktiskt inte hört av dem på hela säsongen. Sist jag pratade med dem var efter OS, säger Gustafsson till Norrbottens-Kuriren.

HYLLAR BACKKOLLEGAN

30-åringen är tydlig med att han inte valt att tacka nej till spel i landslaget.
– Nej, det har jag inte gjort. Men jag har fått spela ganska många minuter per match, och det känns faktiskt ganska skönt med en veckas ledigt, framför allt mentalt, säger han.

I Gustafssons frånvaro har hans backpartner Jesper Sellgren i stället fått chansen i samtliga tre landslagsturneringar. Kaptenen är glad för sin partners skull.
– Det är välförtjänt. Han har tagit stora kliv den här säsongen, och jag tycker han gjorde det riktigt bra förra gången han var iväg med landslaget, säger Gustafsson.

Luleåkaptenen har stått för 19 poäng (4+15) på 33 SHL-matcher den här säsongen och snittat 24:39 i istid per match – näst mest i hela ligan.