Emil Bemström jämförs med Elias Pettersson inför sin Tre Kronor-debut.Foto: IBL Bildbyrå/Bildbyrån

Emil Bemström gör stor succé i SHL efter att ha varit nästintill okänd förra säsongen. Inför Tre Kronor-debuten jämförs han nu med självaste Elias Pettersson. 
– Hans förmåga att skjuta och träffa mål, det är en dimension som inte så många har, säger Josef Boumedienne som är chef för Europascoutingen för Columbus Blue Jackets.

Emil Bemström gjorde 15 (8+7) poäng för Leksand i HockeyAllsvenskan i fjol. I år har det kommit 18 mål och 28 poäng från 19-åringens klubba i Djurgården och med det leder han hela SHL:s skytteliga. Räck upp handen den som såg det komma.

Succén fortsätter då talangen togs ut till Tre Kronors trupp till Beijer Hockey Games. Hans resa jämförs nu med ingen mindre än Elias Pettersson. Förra säsongen slog Pettersson, Kent Nilssons poängrekord för juniorer. Nu gör han även jättesuccé i NHL med Vancouver Canucks.

Emil Bemström är det inte riktigt i närheten av Petterssons poäng men han är likväl på väg mot en rekordsäsong. Hans 18 mål är åttonde bäst av en junior i SHL:s historia. Detta med 13 matcher kvar på årets säsong.

Målrekordet har Kenta Nilsson på 28 mål, Elias Pettersson gjorde 24 mål förra säsongen. Rekordet är alltså inom räckhåll för Bemström som har stjärnor som Peter Forsberg, Daniel Sedin och Markus Näslund precis framför sig på listan.
– Givetvis är det en jämförelse man kan göra, men de är ganska olika som spelare. Elias har varit en supertalang sedan han var väldigt ung och draftades som nummer fem, medan Emil gick som 117:e. Sedan är Emil med sina 18 mål redan topp tio genom tiderna i SHL för en junior och det är ganska fint sällskap där, säger Josef Boumedienne, före detta NHL-back och profil i bland annat Södertälje och Djurgården, till TT.

”EN DIMENSION SOM INTE MÅNGA HAR”

Boumedienne är scout för Columbus Blue Jackets, NHL-klubben som draftade Emil Bemström 2017 i fjärderundan. Han ser fram emot att se Bemström i Columbus-tröjan nästa säsong och hyllar hans vassa skott.
– Hans förmåga att skjuta och träffa mål, det är en dimension som inte så många har. Sedan att han producerar över tid, hans tävlingsinstinkt och att han tränar stenhårt och är ambitiös.

Bemström har ännu inget kontrakt med Columbus. Efter årets otroliga rookiesäsong i SHL så lär dock intresset från NHL-klubbens sida att vara högt. 19-åringen själv tänker dock främst på spelet med Djurgården under slutet av säsongen.
– Det vore otroligt kul att komma till NHL någon gång, men jag får fundera på det efter säsongen och bolla lite med dem, säger Bemström till TT.