Philip Holm tänker inte så mycket på nästa säsong säger han. Men samtidigt finns NHL där i bakhuvudet.Foto: Ronnie Rönnkvist

Han gjorde en  riktigt stark AHL-säsong ifjol. Men han fick betalt i blott en endaste NHL-chans. Nu närmast jagar Philip Holm en VM-plats men berättar också att en ny NHL-chans finns där i bakhuvudet.
— Vi får se efter säsongen, summera och se vad jag har för alternativ, berättar han för hockeysverige.se efter gårdagens möte mot Tjeckien på Hovet.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Philip Holm vet hur det känns att vinna. Säsongen 2006/07 vann han U16 SM-guld, 2013/14 var han med och tog upp Djurgården till SHL och 2017 vann han VM-guld med Tre Kronor. Förra säsongen försökte han att ta en plats i NHL, men återvände till Europa efter den en brokig tid i Kanada och USA. Ny liga blev KHL och spel för Torpedo Nizhny Novgorod.
– Om VM-guldet eller avancemanget med Djurgården var största prestationen? Klart att båda var väldigt skoj, men VM-guld, att få vara med på den resan från lägren som började nästan en månad innan turneringen var jäkligt coolt. Jag rankar faktiskt det lite högre, berättar Philip Holm när hockeysverige.se träffar honom efter Tre Kronors möte med Tjeckien på Hovet där han krigar om en plats till årets VM.

Vad minns du idag starkast från VM-guldet?
– Det är svårt att säga, men finalen, straffläggningen, nervositeten och se när det avgörs. Det är vad jag minns bäst.

Du var med här bakom oss på Hovet och tog upp Djurgården, vad väcker det för minnen att vara tillbaka på här?
– Jag tror egentligen det är att det är att fått vara med på hela den resan från vi åker ur, hur pissigt det var då. Vi gör två säsonger i allsvenskan. Sedan fick jag vara med och ta upp det här laget i SHL, det trycket vi hade här på Hovet… Det var en rolig tid det också.

BLEV LANDSLAGSMAN I VÄXJÖ

Philip Holm lämnade Djurgården 2016 för spel i Växjö. Det är också med den orangea-tröjan på som han tog en landslagsplats.
– Jag kände att jag behövde ett miljöombyte. I Djurgården hade jag en ganska defensiv roll. Sedan handlar det mycket om förtroende. Med det kom självförtroendet och jag vågade spela ut lite mer.
– Dessutom hade vi ett grymt lag, tränare och organisation nere i Växjö samtidigt som jag trivdes riktigt bra där. Det fanns alla förutsättningar för att lyckas.

Philip Holm i Djurgårdens tröja. Foto: Bildbyrån

Var just det här med att du fick en annan roll i Växjö det som gjorde att du tog ytterligare ett steg i din utveckling?
– Jo, så var det. Jag kände att jag hade det här tvåvägsspelet i mig, men jag fick inte riktigt ut det här i Djurgården.
– I Växjö fick jag chansen att spela i andra situationer, vara mer offensiv och med förtroende kom, som jag sa, det här med självförtroendet.

Inför förra säsongen valde Philip Holm att åka över till Vancouver för att försöka ta en plats i NHL redan från starten av säsongen.
– Jag åkte över för att slå mig in direkt. Det tror jag dom flesta gör som åker över. Mitt ”mindset” när jag åkte dit var att ta en tröja. Det kändes bra på försäsongen och dom var nöjda, men jag fick börja nere (AHL).
– Det kändes som att det gick bra där också och det är trist att jag inte fick mer chanser än vad det blev.

ENDAST EN NHL-MATCH

Det blev bara en NHL-match för Philip Holm förra säsongen. Sedan blev 27-åringen med Huddinge som moderklubb trejdad till Vegas.
– Det kändes ändå bra då jag spelade nere i AHL. Jag och agenten visste att det fanns intressen från andra klubbar. När det blev som det blev mot slutet i Vancouver var det klubbar som hörde av sig och ville ge mig chansen.
– Jag hamnade i Vegas. Dom låg etta och hade ett grymt lag. Dessutom hade Vegas många backar så det var tufft att slå sig in där.

Holm i Nordamerika. Foto: Bildbyrån

Om du summerar säsongen var den en stor besvikelse eller lägger du den på erfarenhetskontot?
– Det var ändå en lärdom och jag tycker att jag utvecklades som spelare. Jag fick spela en lite mer offensiv hockey. Visst var det en annorlunda säsong, men den var utvecklande och bra för mig.
– Sedan hade jag såklart velat få chansen mer. Jag åkte trots allt över med målsättningen att spela i NHL. Klart att det är surt, men jag hoppas få revansch i framtiden.

Hade du möjligheten att stanna kvar i Nordamerika inför den här säsongen?
– Ja, jag hade kunnat stanna kvar, men jag kände inte att jag riktigt hade chansen att slå mig in. Då kände jag att det bästa för min utveckling och mig som hockeyspelare var att gå till KHL för att få spela mycket och för att få vara med lite med landslaget.

Philip Holm har också tagit stora steg i sin utveckling under tiden i KHL. Bland annat fick han chansen att vara med i ligans All Star match, men han har även utsetts till veckans spelare i KHL vid ett tillfälle. På 57 matcher har han svarat för sex mål och totalt 25 poäng.
– Jo, jag känner också att jag utvecklats. Det är en jäkligt annorlunda, men rolig hockey i KHL. Det händer mycket grejer, jag har lärt mig mycket och har blivit starkare som både som hockeyspelare och utanför isen.

STILLMAN FICK SPARKEN

Inledningsvis hade Philip Holm Fredrik Stillman som tränare i Torpedo, men han fick lämna sitt uppdrag under säsongen.
– Han fick tyvärr sparken för några veckor sedan. Det var väldigt tråkigt. Han var backtränare så vi jobbade nära varandra. Det var skönt att ha Fredrik när jag kom dit och det är alltid skönt att få prata lite svenska.

Philip Holms kontrakt med Torpedo går ut efter säsongen och i dagsläget har han inte funderat speciellt mycket på vad som händer nästa säsong.
– Tråkigt svar, men jag försöker inte tänka så mycket på nästa säsong. Jag försöker göra det så bra som möjligt den här säsongen. Sedan får agenten sköta resten.
– Vi får se efter säsongen, summera och se vad jag har för alternativ. Självklart är NHL drömmen för alla så det finns där i bakhuvudet.

Har Vegas fortfarande rättigheterna till dig?
– Dom går ut första juni.

Kan det rent av bli så att du kommer spela tillsammans med din bror Joachim i Segeltorp nästa säsong?
– (Skratt) Ja, va fan… Jag har sagt att jag ska komma ner och träna lite med dom efter säsongen. Vi skulle bli ett stabilt backpar.