• Publicerat 9 februari, 2019
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
EFTERLÄNGTAT. Isac Lundeström blev matchvinnare med sitt första A-landslagsmål mot Ryssland.Foto: Bildbyrån/Jesper Zerman

Noll mål i NHL. Noll mål i AHL. Noll mål i SHL. Men i landslagströjan hittar Isac Lundeström rätt. På lördagen blev Luleåjunioren segerskytt för Tre Kronor när Ryssland besegrades med 4–2 på Hovet.
– Jätteskönt att få göra första målet, säger Lundeström efter vinsten.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Isac Lundeström fick följa den första matchen i Beijer Hockey Games från läktaren. Därifrån fick han se ett ganska blekt Tre Kronor förlora med 2–5 mot Tjeckien. På lördagen fanns han däremot på isen när Ryssland stod för motståndet. Och han krönte sin första match i turneringen med att skjuta sitt första landslagsmål – och dessutom bli matchvinnare.

Efter att Ryssland gått från 0–2 till 2–2 tidigt i den tredje perioden höll den 19-årige Luleåspelaren sig framme och nöp dit 3–2-målet efter förarbete av Jakob Lilja.
– Jag är inte så van att få sådana lägen. Det var skönt att man sköt för en gångs skull, jätteskönt att få göra första målet, berättar han efter 4–2-vinsten.

Mål har annars varit en bristvara för Lundeström den här säsongen. Han lyckades vaken göra mål i NHL med Anaheim Ducks eller i AHL med San Diego Gulls. Inte heller i Luleå har det blivit nät känning efter åtta SHL-matcher sedan han återvände dit efter JVM.

”MER AV EN PLAYMAKER”

Han kan inte riktigt svara på varför.
– Jag vet inte… Det är svårt att säga. Det första matcherna gick jättebra och vi skapade hela tiden, hade lägen på flera mål varje match. Det är bara tråkigt att pucken inte rullar in. Jag hoppas att det fortsätter nu när jag kommer hem och även i morgon (mot Finland) också, säger han och konstaterar samtidigt att han är mer av en framspelare än skytt.
– När jag var yngre gjorde jag både mål och assist. Men nu när jag blivit en lite mer safe center som gör småspel offensivt och ligger bra i banan i mitten skulle jag säga att jag är mer av en playmaker som inte skjuter så ofta.

Målet och segern stärker Lundeström, som A-landslagsdebuterade inför VM i fjol.
– Det är extra skönt när de hade så tuff match mot tjeckerna, att få komma in och spela i en bra kedja. Det kändes bra hela matchen så det stärker självförtroendet, säger han.

Kedjan i fråga bestod av honom Färjestads Michael Lindqvist och Moras Mathias Bromé.
– Det funkade bra. Vi fick långa anfall på dem ibland och var starka på pucken i hörnen. Sedan blev det lite mycket tekningar i egen zon, men (Fredrik) Händemark är ju grym i tekningscirkeln så jag fick sitta några byten ibland, men samtidigt kändes det lugnt när jag var inne och jag tycker inte att det blev så farliga chanser.