Det har varit en ganska bra månad än så länge för Emil Djuse. Landslagsdebutant, nytt personbästa för mål och i kväll blev han en av matchhjältarna för SAIK mot HV71.
Skellefteå AIK

Backstjärnan blev matchhjälte efter Tre Kronor-debuten: ”En dröm sedan man var liten”

ANNONS

Emil Djuse stod i kväll på SHL-is igen efter att ha fått debutera i Tre Kronor. Då smällde han in sitt femte mål för säsongen, nytt personbästa, och blev en av matchvinnarna för Skellefteå.
– Det var grymt kul och en morot att fortsätta jobba vidare. Jag hoppas kunna få chansen igen, säger 25-åringen till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Skellefteå gästade HV71 så spelade Emil Djuse som nybliven Tre Kronor-debutant. Då var han en av isens bästa spelare, sköt ett nytt personbästa och blev segerregissör.

De tre poängen satt riktigt gott för SAIK som nu befäster sin sjätteplats i SHL och minskar gapet uppåt.
– Stark seger, riktig krigarinsats. Otroligt hängivet spel, speciellt defensivt och i boxplay. Mantas (Armalis) var grym i kassen också.

MÅLRIKASTE SÄSONGEN I KARRIÄREN

Hans mål i den första perioden kom i powerplay och på Skellefteås första skott på mål. Ett viktigt mål som satte bortalaget i förarsätet och gjorde att HV71 fick jaga.
– Vi får ner dem i deras box och sedan får jag en grym passning av ”Jocke” (Lindström). Jag ser att deras forward tjuvar lite och tror att jag ska passa (Oscar) Möller så skottlinjen blev öppen så det var bara att knäppa dit den. Vi har ju två starka pjäser som gör jobbet framför målet också.

Det var hans femte mål för säsongen, nytt personligt rekord för Skellefteåbacken. Under sin SHL-karriär har han gjort fyra mål under tre säsonger och tre mål en gång. Han är däremot inte nöjd och siktar på att göra ännu fler mål.
– Jag brukar ju bara göra fyra mål (skratt) så det är kul. Man tränar ju skott varje dag så det borde ju bli bättre. Sedan har jag fått en större roll i powerplay som gör att jag får mer öppna lägen. Jag hoppas också att jag fortfarande utvecklas och att det är därför också. Det är skönt och kul men det borde kunna vara fler tycker jag.

Efter 242 SHL-matcher fick han för några veckor sedan det samtalet som alla drömmer om. Han blev uttagen i Tre Kronor för första gången i karriären och fick chansen att visa upp sig på internationell nivå.
– Det var skitkul, en riktigt bra erfarenhet. Det är en dröm som man har haft sedan man var liten att få representera Sverige i en internationell turnering. Det var grymt kul och en morot att fortsätta jobba vidare. Man vill ju givetvis tillbaka dit. Jag hoppas kunna få chansen igen.
– Mot Tjeckien gick det inte så bra, varken för mig eller för laget. I sista matchen mot Finland gick det bättre och jag kände mig bättre defensivt och mer trygg med pucken.

”SKULLE HA SVÅRT ATT TACKA NEJ TILL NHL”

Emil Djuses genombrott de senaste säsongerna har inte gått obemärkt. Ryktena har flödat om huruvida han spelar i Skellefteå eller inte nästa säsong. Flera NHL-klubbar sägs vilja ha backens signatur och han ska ha tackar nej till NHL-spel efter förra säsongen.

Under tisdagens match mot HV71 satt det även ett par NHL-scouter på läktaren och tittade på matchen. De ville däremot inte berätta om de var där för att spana in Djuse eller inte.
– Det är ingenting jag tänker på just nu. Det är kul att det finns intresse men det är ingenting som jag kan åka runt och fokusera på. Jag försöker utveckla mitt spel och spela bättre. Skulle den chansen komma så får jag ta ställning till det då. Samtidigt så är det en dröm, det är ju det man strävar efter och siktar på, att få komma till NHL.

Har du själv haft någon kontakt med någon NHL-klubb eller en scout?
– Jag har inte haft kontakt med någon personligen utan jag fokuserar bara på mitt spel. Min agent är den som har koll på det.

Om det skulle bli aktuellt, känner du dig redo för att ta klivet till NHL nästa säsong?
– Det är något som jag kommer att fundera på efter säsongen. Kommer det något konkret så får jag ta ställning till det då men som sagt så är det ju en dröm och jag skulle ha mycket svårt att tacka nej, säger Emil Djuse.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL