• Publicerat 12 februari, 2019
  • Skrivet av Robin Olausson
  • 0 Kommentarer
Det har varit en ganska bra månad än så länge för Emil Djuse. Landslagsdebutant, nytt personbästa för mål och i kväll blev han en av matchhjältarna för SAIK mot HV71.Foto: Bildbyrån

Emil Djuse stod i kväll på SHL-is igen efter att ha fått debutera i Tre Kronor. Då smällde han in sitt femte mål för säsongen, nytt personbästa, och blev en av matchvinnarna för Skellefteå.
– Det var grymt kul och en morot att fortsätta jobba vidare. Jag hoppas kunna få chansen igen, säger 25-åringen till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Skellefteå gästade HV71 så spelade Emil Djuse som nybliven Tre Kronor-debutant. Då var han en av isens bästa spelare, sköt ett nytt personbästa och blev segerregissör.

De tre poängen satt riktigt gott för SAIK som nu befäster sin sjätteplats i SHL och minskar gapet uppåt.
– Stark seger, riktig krigarinsats. Otroligt hängivet spel, speciellt defensivt och i boxplay. Mantas (Armalis) var grym i kassen också.

MÅLRIKASTE SÄSONGEN I KARRIÄREN

Hans mål i den första perioden kom i powerplay och på Skellefteås första skott på mål. Ett viktigt mål som satte bortalaget i förarsätet och gjorde att HV71 fick jaga.
– Vi får ner dem i deras box och sedan får jag en grym passning av ”Jocke” (Lindström). Jag ser att deras forward tjuvar lite och tror att jag ska passa (Oscar) Möller så skottlinjen blev öppen så det var bara att knäppa dit den. Vi har ju två starka pjäser som gör jobbet framför målet också.

Det var hans femte mål för säsongen, nytt personligt rekord för Skellefteåbacken. Under sin SHL-karriär har han gjort fyra mål under tre säsonger och tre mål en gång. Han är däremot inte nöjd och siktar på att göra ännu fler mål.
– Jag brukar ju bara göra fyra mål (skratt) så det är kul. Man tränar ju skott varje dag så det borde ju bli bättre. Sedan har jag fått en större roll i powerplay som gör att jag får mer öppna lägen. Jag hoppas också att jag fortfarande utvecklas och att det är därför också. Det är skönt och kul men det borde kunna vara fler tycker jag.

Efter 242 SHL-matcher fick han för några veckor sedan det samtalet som alla drömmer om. Han blev uttagen i Tre Kronor för första gången i karriären och fick chansen att visa upp sig på internationell nivå.
– Det var skitkul, en riktigt bra erfarenhet. Det är en dröm som man har haft sedan man var liten att få representera Sverige i en internationell turnering. Det var grymt kul och en morot att fortsätta jobba vidare. Man vill ju givetvis tillbaka dit. Jag hoppas kunna få chansen igen.
– Mot Tjeckien gick det inte så bra, varken för mig eller för laget. I sista matchen mot Finland gick det bättre och jag kände mig bättre defensivt och mer trygg med pucken.

”SKULLE HA SVÅRT ATT TACKA NEJ TILL NHL”

Emil Djuses genombrott de senaste säsongerna har inte gått obemärkt. Ryktena har flödat om huruvida han spelar i Skellefteå eller inte nästa säsong. Flera NHL-klubbar sägs vilja ha backens signatur och han ska ha tackar nej till NHL-spel efter förra säsongen.

Under tisdagens match mot HV71 satt det även ett par NHL-scouter på läktaren och tittade på matchen. De ville däremot inte berätta om de var där för att spana in Djuse eller inte.
– Det är ingenting jag tänker på just nu. Det är kul att det finns intresse men det är ingenting som jag kan åka runt och fokusera på. Jag försöker utveckla mitt spel och spela bättre. Skulle den chansen komma så får jag ta ställning till det då. Samtidigt så är det en dröm, det är ju det man strävar efter och siktar på, att få komma till NHL.

Har du själv haft någon kontakt med någon NHL-klubb eller en scout?
– Jag har inte haft kontakt med någon personligen utan jag fokuserar bara på mitt spel. Min agent är den som har koll på det.

Om det skulle bli aktuellt, känner du dig redo för att ta klivet till NHL nästa säsong?
– Det är något som jag kommer att fundera på efter säsongen. Kommer det något konkret så får jag ta ställning till det då men som sagt så är det ju en dröm och jag skulle ha mycket svårt att tacka nej, säger Emil Djuse.