• Publicerat 12 februari, 2019
  • Skrivet av Jesper Spanne
  • 0 Kommentarer
Färjestad ny serieledare.Foto: Bildbyrån

Det var full omgång i SHL efter landslagsuppehållet vilket innebar att alla fjorton lag spelade match. Nedan följer en summering av dessa sju matcher. 

Djurgården–Timrå 2–1 (0-0, 1-0, 0-1, 1-0)
Djurgården: Axelsson, Davidsson
Timrå: Kinnvall

Domarkritik stod i fokus på Hovet den här kvällen. Dick Axelsson delade ut syrlig kritik efter att hans 1–0-mål videogranskats. Han såg att att styra in pucken med skridskon, men menade att det inte var en sparkrörelse. Målet dömdes inte bort. ”Vad jag vet vill de inte ha mål i SHL” sa han till Cmore i pausen”.

I den tredje perioden kvitterade Timrå till 1–1.  Matchen gick till förlängning. Men Djurgården vann till slut efter att Marcus Davidsson satt dit pucken i spel tre mot tre. Även bortamålvakten Niklas Svedberg var kritisk mot domarna. Efter att Marcus Davidsson avgjort skällde han till sig ett matchstraff.

Ytterligare en incident under matchen var när Jonathan Davidsson fick en tackling och landade i Timrås öppna båsdörr. Davidsson gick av isen efter händelsen.

 Brynäs–Luleå 1–2 OT (0-1, 1-0, 0-0, 0-1)
Brynäs: Boqvist
Luleå: Olausson, Larsson

I Gävle, precis som i Stockholm, stod videogranskningarna på agendan. Emil Larsson sa till Cmore ”Brynäs gnällde sig till en videogranskning. Förstår inte ens varför domarna ska ringa på den”. Trots incidenten kunde Luleå gå vinnande ur matchen efter förlängning, då nämnde Larsson avgjort matchen. Luleå delar nu förstaplatsen i SHL tillsammans med Färjestad. Man halkade dock ner ett hack efter att man bara fick med sig två poäng i kvällens match.

Anmärkningsvärt i övrigt var att Brynäs Jesper Boqvist stod för ett riktigt drömmål, när han plockade ner pucken på tennis och satte kvitteringen till 1–1. För Brynäs del innebär förlusten att man bara har en poäng ner till ingemansland i tabellen.

Rögle–Örebro 5–2 (1-2, 2-0, 2-0)
Rögle: Zaar, Bristedt, Ahnelöv, Brithén, Mingoia
Örebro: Weinstock, Harper

Rögle tog en mycket viktig seger i bottenstriden. Efter kvällens match har man skapat stort avstånd ner till Örebro. Med 40 matcher spelade har Rögle 59 poäng och ligger på plats 11 i tabellen, med häng på play in-plats. Örebro, på plats 12, har däremot bara 45 poäng och får nog sikta in sig på att inte halka ner till nedflyttningsplats framöver.

Det var annars Örebro som började bäst och hade ledningen efter den första perioden. Men Sedan tog Rögle över. I den tredje var det inget snack om vilket lag som kämpar för en plats i slutspelet och vilket som kämpar för överlevnad i SHL.

HV71–Skellefteå 1–3 (0-1,1-0,0-2)
HV71: Ljungh
Skellefteå: Djuse, Lindström, Eriksson

Det var en stökig match i Jönköping den här kvällen. Två matchstraff delades ut – som satte tonen för matchen. Trots att HV71 fick spela i numerärt överläge i mer än tio minuter, efter att Skellefteå drabbats av två matchstraff och utvisning i fem minuter – lyckades man inte förvalta överläget.

I den tredje perioden fick Skellefteås Fredrik Lindgren matchstraff efter en ful tackling på Markus Ljungh. HV71-spelaren blev liggande på isen, men kunde sedan repa sig.

Strax efter det kunde Skellefteå ändå ta ledningen med 2–1. Man hann även göra 3-1 innan ett nytt matchstraff gav HV71 möjligheten att reducera, när man fick numerärt överläge i 5 minuter. Men man lyckades inte skapa någon press och Skellefteå missade flera chanser att sätta 4-1 i tom kasse. Slutresultatet skrevs därför 3-1 till Skellefteå.

Malmö–Färjestad 5–6 (1-2, 2-3, 2-1)
Malmö: Lerby (2), Storm, Görtz, Hetta
Färjestad: Olofsson (3), Lindqvist, Steen, Nygård

Målkavalkad i Malmö! En händelserik första period satte tonen för matchen. Den stora snackisen var Axel Ottossons matchstraff efter att han tacklat Malmös Kim Rosdahl mot huvudet. Rosdahl blev liggandes på isen medan Ottosson fick lämna matchen.

Annars fick Färjestad en drömstart när man tog ledningen redan efter 17 sekunder, genom Michael Lindqvist. Drygt tre minuter senare var det dags igen, när Oskar Steen utökade till 2-0. Matchstraffet fick dock matchen att vända. Malmö tog över taktpinnen och fick in en reducering innan första periodens slut.

I den andra perioden fick Färjestad en ännu bättre start. Inom loppet av 93 sekunder gjorde man 3 mål – och gick upp i en 5-1-ledning. Men Malmö skulle komma tillbaka. Mål för mål knaprade man in – men man hann inte ikapp och Färjestad leder nu SHL med lika många poäng som Luleå.

Mora–Linköping 3–2 STRAFFAR (0-0, 0-2, 2-0, 0-0, 1-0)
Mora: Haga (2), Johnston
Linköping: Gordon, Little

Linköping såg ut att gå mot en komfortabel seger borta mot Mora. Men med sex minuter kvar kunde Ryan Johnston sätta dit reduceringen. Strax därefter kom också kvitteringen genom Micheal Haga. Efter en mållös förlängning klev Haga fram igen – och satte den avgörande straffen vilket innebar att Mora tog viktiga poäng i bottenstriden, medan Linköping halkade ner på play in-plats.

Frölunda–Växjö 4–3 (1-1, 2-1, 0-1, 0-0, 1-0)
Frölunda: Lasch (2), Genoway, Hjalmarsson
Växjö: Versteeg, Horak, Fröberg

Frölunda bröt en dyster svit när Ryan Lasch blev stor matchhjälte. Han satte det avgörande målet i straffläggningen. Dessförinnan hade han även gjort ett mål under ordinarie tid. Innan kvällens match hade Frölunda en tung svit hemma i Scandinavium. Fyra raka förluster i SHL och stundtals dåligt spel. Men i matchen mot Växjö fick man ordning på spelet.

Det var Växjös stjärnkedja som började bäst. Horak gjorde 1–0 innan bortalagets nyförvärv presenterande sig i målprotokollet, Kris Versteeg. Men det räckte in för att förlänga Frölundas dåliga svit. Vinsten innebar att Frölunda klättrade upp på femte plats i tabellen.