• Publicerat 15 februari, 2019
  • Skrivet av Robin Olausson
  • 0 Kommentarer
Jhonas Enroth är klar för Örebro.Foto: Bildbyrån

Örebro kan ha bjudit på kvällens största värvningsbomb. OS-, VM- och NHL-meriterade målvakten Jhonas Enroth är klar för klubben.
– Jag kan bekräfta att det är klart, säger tränaren Niklas Eriksson till Nerikes Allehanda.

På fredagskvällen med knappt två timmar kvar till att transferfönstret stänger så bjuder Örebro på den kanske största värvningsbomben. Jhonas Enroth, som bland annat har spelat 153 NHL-matcher, är klar för bottenlaget.
– Jag kan bekräfta att det är klart, säger tränaren Niklas Eriksson till Nerikes Allehanda efter kvällens match mot Djurgården.

”HAR TJATAT SEDAN JANUARI OCH FÅTT NEJ TIO GÅNGER”

Det är ingen hemlighet att sportchef Niklas Johansson har letat efter en målvakt. Örebro har haft problem på målvaktssidan. Eero Kilpeläinen har varit skadad och Stefan Steen har inte presterat som klubben önskat.
– Jag har tjatat sedan i januari och fått nej tio gånger. Känns fantastiskt skönt att landa den här värvningen, säger Niklas Johansson till Nerikes Allehanda och fortsätter:
– Enroth är ruggigt snabb, han läser spelet fantastiskt bra, en alert målvakt som vill se pucken hela tiden. Han har konstant hållit en hög nivå var han än spelat, så det är inget snack om att det här är en målvakt på världsnivå.

De senaste två säsongerna har han spelat i Dinamo Minsk i KHL. 30-åringen har vunnit VM-guld med Sverige 2013 och OS-silver 2014. I VM 2013 utsågs han till turneringens bästa målvakt samt togs ut i All Star-laget. Han var även tredjemålvakt i Sveriges World Cup-lag 2016.

Han har tidigare tillhört Buffalo Sabres, Toronto Maple Leafs, Dallas Stars och Los Angeles Kings i NHL där det blev 153 matcher för målvakten. Enroth har även spelat 55 landskamper för Sverige.

Senast Enroth spelade i SHL/Elitserien var säsongen 2007/08 med Södertälje. Då räddade han 93,2 procent av alla skott han fick på sig och hade 2,13 i insläppta mål per match. Med det vann han målvaktsligan den säsongen. Samma år var han även en del av JVM-laget som tog silver, han utnämndes även som en av Sveriges tre bästa spelare i turneringen.