Evan Allens hockeyresa har inte varit spikrak. 2013 spelade han U18-VM med USA - fem år senare vräkte han in poäng i svenska division två.Foto: Henrik Skoglund

2013 var han med och spelade hem en silvermedalj till USA på U18-VM med bland andra Buffalos Jack Eichel som lagkamrat. Fem år senare piskade han in poäng i parti och minut för Åmåls SK i division två. Numera håller Evan Allen till i Kalmar i Hockeyettan. Här berättar att han förstår att folk undrar vad som egentligen hände på vägen mellan draftrankingar och den svenska tredjeligan.
— Vissa tycker att det är bättre att inte bli draftad, men jag såg verkligen fram mot att bli det. Men…Du går vidare i livet, säger han till hockeysverige.se.

NORRAHAMMAR (HOCKEYSVERIGE.SE)
— Jag minns turneringen, HV71 håller väl till här? Vi mötte Sverige i den sista matchen och jag gjorde mål på övertid. Men jag visste faktiskt inte att det var i den här staden…

I februari 2013 var Evan Allen med USA:s U18-landslag i Jönköping på en femnationersturnering. Några månader senare spelade han VM för 18-åringar i den blivande OS-staden Sotji och gjorde fyra (2+2) poäng i turneringen som slutade med att hans USA förlorade en jämn och tät final mot Kanada med 3–2. Evan Allen spelade i tredjekedjan med Tyler Kelleher och Mike McCarron. Bland övriga lagkamrater hittar vi fashionabla namn som Buffalos Jack Eichel, Vancouvers Tyler Motte och San Josés Kevin Labanc, samtliga NHL-spelare nuförtiden.
— Jag minns speciellt matchen mot Lettland i gruppspelet. Det var bara sekunder kvar av perioden och jag gjorde mål på direktskott, berättar Evan Allen för hockeysverige.se och fortsätter:
— Det var en härlig tid och vi hade ett bra lag. Tyvärr förlorade vi finalen mot ett otroligt starkt Kanada, men det var en erfarenhet.

Jack Eichel. Foto: Timothy T. Ludwig-USA TODAY Sports

I Kanadas lag fanns bland andra den kommande draftettan och superstjärnan Connor McDavid. Han var då två år yngre än de flesta andra i turneringen, men vann ändå poängligan.

Förra säsongen spelade Evan Allen för Åmål i Hockeytvåan och vräkte in hela 97 poäng på 41 matcher i seriespel och kval. Efter att ha inlett den här säsongen i norska Manglerud kom han i november till Kalmar i Hockeyettan där han hittills gjort 31 poäng på 25 matcher. En utifrån sett udda karriärriktning för en spelare som fanns med i draft-snacket 2013.
— Det var olyckligt att jag inte blev draftad. Jag minns inte hur rankingarna var, men jag minns att det var snack med mina coacher och agent om att jag kunde bli draftad. Men tyvärr blev det inte så.
— Vissa tycker att det är bättre att inte bli draftad, men jag såg verkligen fram mot att bli det. Men…Du går vidare…

HADE MÖTEN MED NHL-KLUBBAR

Säsongen 2012/2013 tillhörde Allen USA:s utvecklingsprogram hela säsongen och NHL-klubbarna fanns på plats med jämna mellanrum för att scouta den kommande draftkullen.
— Jag pratade säkert med 12-13 klubbar och hade individuella möten och sånt. Det var häftigt att få den erfarenheten och se hur de går tillväga för att rekrytera spelare jämfört med hur de rekryterar till college och juniorhockeyn.

Hockeysverige träffade Evan Allen i Norrahammar efter Kalmars möte med HC Dalen under fredagskvällen. Foto: Henrik Skoglund

Säsongen innan, 2011/2012 fanns han med i USA:s lag som slutade tvåa i World Under-17 Hockey Challenge och han gjorde då fem mål på lika många matcher.

Har du fått någon förklaring till varför du inte blev draftad?
— Nej. Jag har inte fått någon klarhet i det, men jag tror att storleken kan ha haft lite att göra med det, säger Allen som mäter 180 centimeter.
— Jag jobbade hårt och gjorde allt jag kunde under mitt U18-år…Men, det finns väldigt bra spelare i NHL just nu som inte heller har blivit draftade, konstaterar han.

Evan Allen med pucken i Michigans dress. Foto: IBL

Som de flesta andra unga amerikanska idrottsmän så blev det college för Evan Allen. 24-åringen från Sterling Heights, Michigan, USA, påbörjade 2013 en fyra år lång utbildning på University of Michigan, ett lärosäte som genom åren fostrat mängder med NHL-spelare. Bland annat svenske Carl Hagelin som lämnade två år innan Evan Allen kom.

TUFF KONKURRENS

Men det blev ingen lyckad tid på college för Evan Allen om man ser till det rent hockeymässiga.
— Det var fyra långa och hårda år. Jag tycker inte att jag motsvarade mina egna förväntningar där och det kan bero på olika anledningar. Jag hade inte förtroende, det är en tuff liga.

Ett exempel på att det inte gick jättebra för honom är hans andra säsong. Det blev bara tio matcher då. Man skulle kunna tro att det berodde på en skada, men så var det inte. Konkurrensen var helt enkelt för tuff.
— Michigan är bra på att utveckla spelare och jag spelade med väldigt bra spelare. Det var tufft att ta en plats i laguppställningen, du fick kriga. Jag fick träna med bra spelare som Dylan LarkinZach Werenski och Kyle Connor. Jag har egentligen inget bra svar på varför jag inte utvecklades som jag borde där. Men det tillhör det förflutna nu.
— Det är tufft att prata om, jag ångrar ingenting men jag önskar att jag hade dragit större fördel av min chans där.

Hans fjärde år hos University of Michigan blev dock lyckosamt. Av coacher och lagkamrater utsågs han till den spelare i laget som utvecklats mest från föregående säsong.
— Jag hade ett bra sista år, men jag fick inga blickar på mig från ECHL, AHL eller liknande. Jag hade ett par lagkamrater som tog examen innan mig som åkte över till Europa och de rekommenderade mig att testa också. De sa att en spelare av min kaliber skulle hitta rätt väg här, oavsett var jag startade någonstans.

RESAN STARTADE I ÅMÅL

Den europeiska resan för Evan Allen startade i svenska Åmåls SK och han berättar att han ofta får frågan hur i all världen han hamnade där. Svaret är hans förre lagkamrat på college, Michael Chiasson som är son till den förre NHL-backen Steve Chiasson som tragiskt avled i en bilolycka 1999. Michael Chiasson, som numera är assisterande tränare i AHL-laget San José Barracuda, spelade för Åmål säsongen 2015/2016.
— Han (Michael Chiasson) skulle ta ett sabbatsår mellan college och livet efter det. Under mitt sista år på college så sa han att han kunde koppla ihop mig och min lagkamrat Max Shuart med en klubb i Sverige med bra tränare.

Förra säsongen blev en stor framgång för Evan Allen och poängsuccén i Åmål gav honom ett kontrakt med Manglerud i den norska ligan. Där blev det 12 poäng på 13 matcher innan han lämnade i oktober.
— Det funkade inte för mig och vissa andra importer i laget, förklarar han utan att gå närmare in på detaljer.

VILL AVANCERA I LIGORNA

Den kanadensiske backen Curt Gogol inledde säsongen i Kalmar innan han bytte till Manglerud där han blev lagkamrat med Evan Allen. När den senare sedermera lämnade den norska klubben kom Gogol med ett förslag.
— Han sa att det fanns en plats i ett lag i Sverige i division ett och att det var en bra nivå att utvecklas på. Bra stad, lagkamrater och ledare, så han kopplade ihop oss och vi fick det att funka. Jag är glad för det, berättar Evan Allen samtidigt som hans lagkamrater drar igång en dänga av Håkan Hellström på en volym som får ishallen i Norrahammars väggar att vibrera i takt med musiken.

Evan Allen tror på en hektisk sommar. Foto: Henrik Skoglund

Tiden i Kalmar har minst sagt varit lyckosam för forwarden som 25 matcher gjort 31 poäng (16+15).
— Säsongen är på väg att ta slut, förhoppningsvis inte alltför snart. Jag tänker på framtiden och jag har höga ambitioner och vill flytta uppåt i ligorna för att se hur långt jag kan gå. Jag är fortfarande ung och har nyss startat min karriär ”over here”. Jag ska fortsätta jobba hårt och spela mitt spel, som är offensivt och som jag tycker att jag har bevisat här i den södra ettan, som de säger är den bästa serien.
— ”The sky is the limit” och vi får se hur långt det räcker, oavsett var i Europa det än blir.

Har du några erbjudanden just nu att ta ställning till inför nästa säsong?
— Jag har inget konkret just nu. Jag jobbar med mina agenter för att hitta något här och jag förväntar mig att det blir en hektisk sommar, säger han självsäkert och skrattar.

Spela på svensk hockey - från SHL till Hockeytvåan! Bli kund nu och få ett gratisspel i veckan - hela året ut!