• Publicerat 16 februari, 2019
  • Skrivet av Robin Olausson
  • 0 Kommentarer
Kaapo Kakko fortsätter göra succé i den finska ligan.Foto: Jaakko Stenroos

Kaapo Kakko fyllde 18 år i onsdags. Det firade han under lördagen med att sätta karriärens första hattrick i finska SM-liiga.

Succén fortsätter även efter JVM för det finska underbarnet Kaapo Kakko. Forwarden, född 2001, tippas gå tvåa i draften bakom amerikanen Jack Hughes. Han gör dock allt han kan för att bevisa att han borde draftas först av alla i draften senare i år.

Under lördagskvällen satte 18-åringen nämligen sitt första hattrick i karriären när hans TPS Åbo mötte Lukko. Det dröjde bara två minuter innan Kakko hade spräckt nollan. Strax innan den andra perioden var slut hade han även fullbordat hattricket.

Han är nu uppe på 16 mål och 29 poäng den här säsongen och ligger femma i TPS interna poängliga. Detta trots att han missade flera matcher på grund av JVM-spelet runt årsskiftet.

EN AV DE BÄSTA U18-SPELARNA GENOM TIDERNA

Han klättrar därmed upp till sjätte plats på listan över flest gjorde poäng av en junior som är 18 år gammal eller yngre i den finska ligans historia. Före honom återfinns spelare som Patrik Laine, Mikael Granlund och Arthurri Lekhonen.

Han har dock en bit upp till Aleksander Barkov som är den bäste U18-spelaren i Finlands historia. Hans 21 mål och 48 poäng som 18-åring blir svårt för Kakko att nå då det bara återstår tio matcher kvar av grundserien. Kakko måste då göra 20 poäng på dessa matcher för att slå rekordet.

Han har däremot en rimlig chans att bli den U18-spelare som gjort flest mål i den finska ligans historia. Hans 16 mål är fjärde bäst genom tiderna och han behöver göra sex mål på de tio avslutande matcherna för att slå rekordet.

Den dåvarande 17-åringen gjorde succé för Finland i årets JVM och gjorde fem poäng på turneringens sju matcher. Kakko blev även lagets frälsare då han avgjorde finalen mot USA med det matchvinnande målet med endast 86 sekunder kvar av matchen.